LAW 13 Meijel – Leudalweg

Datum: wo 10 mei 2017
Traject: Etappe 11  Meijel – Leudalweg:  19 km
Topogids: Hertogenpad – Wandelen door natuurlijk Brabant, 2010
Lange-Afstandswandelpad Breda-Roermond 238 km
Wandeltijd: 11:00 – 16:10
Weer: zon, 18°C
Stilte:  4/5

Kanaal van Deurne en Helenavaart komen samen.

Van december is het geleden dat we de Grote Peel doorkruisten op weg naar Meijel. Opnieuw hebben we een schitterende dag getroffen met veel zon en aangename temperaturen. Voor de koffie op het buitenterras van hotel Oranje is het evenwel nog te fris, die drinken we binnen. Dan gaan we op pad en laten de verzorgde woonstraten van Meijel achter ons. We bevinden ons in akkerland maar de LAW (of GR) is mooi door het groen langs de rand getekend. Het frisgroene lover en de uitbundige zang van de vogels brengt ons al vlug naar een langgerekte groene strook: het kanaal van Deurne. Net als de Helenavaart die er pal naast ligt (maar voor ons niet zichtbaar) werd deze ondiepe vaart gebruikt voor het vervoer van turf uit de Peel. Nu is het pad erlangs een bijzonder attractief fietspad, al valt dat vandaag nog wel mee voor ons, wandelaars. Een hangbrug voert onder de Meijelse Weg door. Tegenover een camping aan de samensmelting van de 2 vaarten houden we onze picknick op een bankje. Achteraf gezien hadden we misschien beter het caféterras van de visvijvers even verder genomen. Maar dan hadden we het concert van dat enthousiaste roodborstje moeten missen. Georges is de koffiekop op zijn thermosfles vergeten en slurpt de koffie dan maar uit zijn bananendoos 😀

Langs de brede Noordervaart gaat het nu minder attractief verder tot café De Stoep aan het rondpunt van enkele drukke verkeerswegen. Het terras zit aardig vol maar stoïcijns volgen we de N279 gedurende één kilometer. Dan slaan we linksaf en betreden via een veerooster het natuurgebied Waterbloem. Aan de overkant worden we begroet door een familie pony’s. Je ziet aan alles dat het hier ooit een erg nat gebied geweest is. Er komt ijzerrijk kwelwater uit de grond en Staatsbosbeheer probeert er opnieuw een nat gebied van te maken. In de plas onder een veerooster ontdekken we groene kikkers en we horen een zwarte specht kirren. Maar verder liggen de dennenbossen er kurkdroog en stofferig bij en lijkt een vonk voldoende om een grote bosbrand te ontketenen. Zwermen hongerige muggen dwingen ons tot spoed. Het gaat kilometers rechtdoor (heb je in Nederland wel vaker) tot we een omheind gebied bereiken waar volop gebouwd wordt: sleutel-op-de-deur vakantiehuisjes nabij het recreatiedomein De Leistert. We passeren een 5 sterrencamping en voorbij het openluchtzwembad speuren we naar een café en jawel, hoor: “Het terras is open!”

We genieten op het zonnige terras van een plaatselijke pils van Lindeboom; de brouwerij staat in het naburige Neer. Nadien gaat het verder, eerst over de drukke Heldense Dijk, dan rechtsaf een toekomstig natuurgebied in. Het bos is gekapt maar het geheel oogt slordig en is overwoekerd door braamstruiken. Vanaf de Leukeshoeve lopen we over geasfalteerde verkavelingswegen door akkerland. We passeren rustige gehuchtjes tussen eindeloze velden die in de buurt van Donderberg met hectaren folie overdekt zijn. Een bevreemdende aanblik. Rechts aan de einder zien we de spitse kerktoren van Roggel, links de hoogspanningsdraden boven Neer en voor ons de groene repel van het Leudal. Op een veld aan de Leudalweg staat een groep vrouwen wijdbeens onkruid te wieden; ze zijn allemaal op de fiets naar hun werk gekomen. Aan ANWB-paal 22944 vinden we mijn auto terug op de grasberm. Het officiële traject eindigt een paar kilometer verder aan het Leudalmuseum maar Natuurreservaat Leudal hou ik liever voor het begin van de allerlaatste etappe naar Roermond: iedereen zegt dat het prachtig is! Nog even de tweede auto ophalen in Meijel en via Eindhoven naar huis. Laten we dit een overgangsetappe noemen, zonder echte hoogtepunten maar wel door het groen en op vele plaatsen opvallend rustig. De bewegwijzering is bij momenten matig te noemen; naar verluidt zou dat ook op de laatste etappe het geval zijn.

Foto-album                            Mijn Track

Advertenties

3 Reacties op “LAW 13 Meijel – Leudalweg

  1. Een mooie overgangsetappe , benieuwd naar het vervolg !

  2. Dat is een prachtig stukje Nederland. Benieuwd naar je verhaal en foto’s. Wij hebben al regelmatig in het Leudal gewandeld.

    • Hey, je bent erg snel met je reactie 🙂 Het Leudal moet nog komen 😉 Vandaag was in vele opzichten een overgangsetappe. Na het hoogtepunt van de Grote Peel doorkruisten we in hoofdzaak een landbouwgebied, weliswaar door slim gekozen groene stukken natuur; wat vooral aangenaam opviel vandaag, was de stilte onderweg, ’t is te zeggen de quasi afwezigheid van motorengeluid.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s