Liebesbank-Weg in Hahnenklee (Oberharz)

Datum: ma 15 mei 2017
Traject: Liebesbank-Weg Hahnenklee-Bockswiese 7,8 km
Topogids: Harz, Dumont Reisetaschenbuch
Weer: zonnig, frisse wind, 18°C
Wandeltijd:
Stilte: 3/5

IMG_5067

Afdaling van de Bocksberg naar de Grumbacher Teiche

Deutschsprachiger Bericht bei Freundin-Bloggerin Elke Bitzer 🙂

Dit verslag is het laatste over een reeks wandeldagen in het Harzgebergte en de Hunsrück in Duitsland. Tot nu toe schreef ik mijn verslagen over wandelingen in Duitsland in het Duits omdat ik meende dat ze mijn Duitstalige lezers wel zouden aanspreken. Omdat mijn blog wel degelijk Duitse lezers op bezoek krijgt maar nauwelijks reacties, zal ik voortaan in het Nederlands publiceren.

Hahnenklee

De Liebesbank-Weg dus. Vanuit ons logeeradres in Hahnenklee kijken we elke morgen uit op de huisberg Bocksberg genaamd. Het ruime apartement bevindt zich op de eerste verdieping van het oude postgebouw van Hahnenklee, boven een rustig babbelcafé en naast een supermarktje en bankautomaat. Het gebouw is aan de buitenkant aan renovatie toe maar de kamers zijn netjes en ogen fris. In de superette is enkel het hoognodige te krijgen, geen verse groenten of fruit. Een goede Café-Bäckerei bevindt zich op 100m. Hahnenklee zelf oogt in deze periode van het jaar verlaten en ruikt naar vergane glorie: veel leegstand en veel houten Harzer huizen in slechte toestand.

Enkel de grote hotels aan de vijver van het kuurpark en rechtover de toch wel fantastische houten Noorse kerk hebben goed te doen. In één van de zijstraten is een Italiaans en een Chinees restaurant maar veruit het lekkerst aten wij daartegenover in Hotel- Café Steffens dat ik dan ook graag vermeld. De bushalte naar Goslar bevindt zich rechtover het Kurhaus en de bus rijdt regelmatig. Het Kurpark zelf is verzorgd en het is er aangenaam kuieren rond het stuwmeertje. Maar dé attractie van Hahnenklee is natuurlijk zijn unieke houten …

Gustav Adolf Stabkirche

De kerk opent in het laagseizoen pas om 11 uur en ligt in een mooi parkje op het hoogste punt van het dorp. Binnenin kom je onder de indruk van de bouwwijze van deze Noorse kerk; blijkbaar werden bij de bouw geen nagels gebruikt en de ruimte lijkt door het invallende licht groter dan je van buiten zou vermoeden. Een absolute aanrader. Een andere attractie van Hahnenklee is de …

Bocksberg (726m)

Een kabelbaan, een zetellift en een goederenlift (voor mountainbikes) verbinden het dorpscentrum met de top. In de winter wordt er geskied, in de zomer downhill geraced vanaf het café op de top. Maar op de beboste hellingen kan ook gewoon gewandeld worden op de premiumwandelweg …

Liebesbank-Weg

De titel premiumwandelweg krijg je niet zomaar. De weg moet afwisseling bieden qua ondergrond en belevingsfactor, moet uitstekend bewegwijzerd zijn en gemakkelijk toegankelijk (voorzien van wandelparkings, bereikbaar met openbaar vervoer); ook wandelinfrastructuur (rust- en picknickbanken) moeten voorhanden zijn. Omdat deze wandeling aangegeven staat als ‘leicht’ lijkt het me iets om samen met mijn vrouw (rugpatiënt) te ondernemen.

Zo vertrekken we in de voormiddag naar de Noorse kerk, één van de officiële startpunten. Op een vrij brede en goed begaanbare bosweg klimmen we langs de voorkant (Hahnenklee) van de Bocksberg geleidelijk aan naar boven. We kruisen de skipiste en de downhill-racepiste (niet zonder risico, lijkt me) en genieten van de vergezichten aan de noordkant van de berg. Vooral de gele koolzaadvelden kleuren de einder.

Op een gegeven moment kruisen we een asfaltbaantje: de toegang naar het café op de top, zo’n 600 m verder. Wij lopen evenwel rechtdoor een smaller bospaadje in. Onder ons horen we auto’s rijden op de baan naar Goslar. Blijkbaar hadden we het hoogste punt overschreden want het pad gaat in dalende lijn riching Berggasthaus Zum Auerhahn. Hier, net zoals op het hele Liebesbankpad staan opschriften met spreuken over de liefde en ook een sculptuur (Marmor-Stein-Eisen). Steeds in dalende lijn gaan we tot onder de eerste van een reeks fotogenieke stuwmeertjes (Grumbacher Teiche). In het vlakke oeverwater van de tweede vijver ontdekken we flink wat grote en kleine forellen.

Op het einde van de dam van de Oberer Grumbacher Teich ligt café Kreuzeck dat bij een camping hoort. Op het terras genieten we van het zonnetje en lekkers van het huis, ons gebracht door een ongelooflijk lieve bediening.

We lopen nu langs een avontuurlijk pad naar de volgende lager gelegen meertjes. De bomen zijn net gerooid en het hele landschap oogt eerder Scandinavisch. Aan één van de lagere vijvers staan waterspeeltuigen opgesteld en buigt het pad rechtsaf naar de deelgemeente van Hahnenklee, nl. Bockswiese. Een laatste schaduwrijk bospad brengt ons tenslotte terug naar het startpunt: de Gustav-Adolf-Stabkirche. Zeker doen als je in de buurt bent.              Mijn Track

Excursie naar Goslar

Goslar is een provinciestadje gelegen in de deelstaat Niedersachsen. Je kan er vanuit Hahnenklee makkelijk met de bus naartoe of te voet via het Granetal (9 km). Tijdens de reis merk je pas hoe hoog Hahnenklee ligt in vergelijking met het omland. Onze verkenning start aan het station vanwaar het niet ver is tot aan het Rosentor, de toegangspoort tot het historisch centrum. I.p.v. de Rosentorstraße te volgen, slaan we linksaf en volgen de voormalige stadsmuur naar de Weberturm en nog een toren wat verder. Pas dan draaien we rechtsaf voor een verkenning van het historische centrum. In de buurt van het riviertje Die Abzucht passeren we de Worthmühle (restaurant) en we drinken iets op het terras van het gezellige Wirtshaus An der Lohmühle, bij de gelijknamige molen. Nog op het programma staan het Marktplein en de gezellige Schuhhof met zijn overdekte middeleeuwse winkelgaanderij, de omgeving van de Marktkirche met zijn vele statige vakwerkhuizen en de Kaiserpfalz (waar we niet binnengaan), gelegen aan de buitenste stadsmuren. Helaas liggen de tuinen van de Kaiserpfalz er verwaarloosd bij. Teruggaan richting station doen we via de middeleeuwse winkelstraatjes nabij het marktplein. Het Museum voor Moderne Kunst is helaas vandaag gesloten, dus eten we maar een ijsje in één van de vele Italiaanse ijscafé’s.

Conclusie: best een gezellig stadje maar het doorstaat niet de vergelijking met het oostelijker gelegen Wernigerode waar we vorig jaar op bezoek waren.

Mijn Foto-Album

2 Reacties op “Liebesbank-Weg in Hahnenklee (Oberharz)

  1. Leuk! De Liebesbankweg liep ik in 2017, dit jaar nieuwe routes zoeken om nog meer mooie uitzichtspunten te bereiken! Veel wandelplezier samen gewenst en hoop dat je nog meer leuke blogs schrijft.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.