LAW 13 Leudalweg – Roermond

Datum: Za 10 juni 2017
Traject: Etappe 12  Leudalweg – Roermond:  17 km
Topogids: Hertogenpad – Wandelen door natuurlijk Brabant, 2010
Lange-Afstandswandelpad Breda-Roermond 238 km
Wandeltijd: 10.30 – 15.00
Weer: zonnig, 27°C
Stilte:  3/5

Skyline van Roermond

Afsluitende etappe door het Leudal

Een maand geleden kwamen we aan bij de Leudalweg in Neer. Vandaag parkeren we aan de mooie kapel Onze Lieve Vrouwe in ’t Sand en lopen het stukje tot aan de ANWB-paddenstoel, meteen ook de toegang tot het Leudalbos. Ik had op mijn tochten al lovende woorden gehoord over het Leudal en die blijken allemaal waar. Zandpaden volgen de kronkelende loop van de snelstromende beek door het bos, soms boven op een duin, soms kort bij de steile zandoever. Over de beek liggen her en der verspreid omgevallen bomen en we spotten gele kwikstaart en zwartkopmees. Om ijsvogeltjes te spotten is het net iets te druk in het bos. O.a. een grote wandelgroep uit Lichtaart is behoorlijk luidruchtig onderweg.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Via bruggetjes, waaronder een baileybrug uit WOII lopen we nu eens links, dan weer rechts van het water tot aan de fraaie St.Ursulamolen (1771): een dot van een plaatje!

Bosbessen plukken

We lopen slechts heel kort op het fietspad dat eveneens het bos doorkruist om opnieuw de meanderende beek te volgen. Aan een holle weg plukken we lekkere blauwe bosbessen en stellen vast dat de vele meiklokjes een fraai beeld moeten geweest zijn. Na zo’n 4 km genotswandelen bereiken we de Sint Elisabethmolen en het Leudalmuseum: tijd voor koffie op het zonnige terras.

Volg best deze tekens want de witrode verfstreepjes zijn schaars.

Na de koffie duiken we opnieuw het bos in (Starrenbosch) dat vooral bestaat uit dennen voor de vroegere mijnbouw. Eens voorbij de spoorweg (opvallende aanwezigheid van berenklauw) voert ons zandpad tussen glooiende velden naar de drukke Napoleonsweg.

Aan de overkant gaat het even avontuurlijk verder naar het fraai gelegen dorpje Horn. Horn is gebouwd op de vroegere stijloever van de Maas. Een krachtige stenen muur moest het dorp beschermen tegen overstromingen maar heeft door de aanleg van het Linne-Buggenumkanaal verderop geen functie meer.

Waterwering en feesttent schuttersgilde

Op de overstromingsvlakte is net een grote feesttent opgebouwd voor het schuttersfeest vanavond. Die kleurrijke historische schuttersverenigingen hadden vroeger wel degelijk een militaire functie en moesten de plaatselijke bevolking beschermen tegen gevaar. We komen even in de verleiding om alvast aan de toog een pintje te bestellen maar zoeken dan toch liever de koelte op van het kasteelpark van Horn. Het imposante kasteel staat op de vroegere hoge oever van de Maas en is een ringmuurburcht die ooit toebehoorde aan de Graaf van Hoorn – u weet wel: de graven van Egmont (kasteel Gaasbeek) en Hoorn die door Alva in 1568 op de markt van Brussel werden onthoofd.

Kasteel van Horn

Het park er rond is vrij toegankelijk en biedt o.a. enkele zeldzame bomen en geurende struiken. Ook de mooie kasteelboerderij met rozentuin ertegenover mag er best zijn. We lopen nu door een mooie dreef naar de Roermondse kanaalweg en draaien via een omweg het lange viaduct op. Het is opletten voor fietsers en bromfietsers terwijl we proberen het verkeersgeraas rechts van ons te negeren en ons te vergapen aan de Maasplassen aan onze linkerkant. Het lijkt wel of al wie een boot heeft, hier ergens wel aangemeerd ligt en dat zijn er velen.

Maasplassen

Aan de overkant van de Maasbrug doemt het silhouet van Roermond op en eens de brug over komen we via enkele tunnels en trappen recht in het historische hart van de stad. Vlak naast de gotische Christoffelkathedraal. Op de hoek van het marktplein vinden we een pas vrijgekomen tafeltje op een terras. Er staan marktkramen en er heerst een drukte van jewelste maar de sfeer is zuiders en ontspannen; het lijkt wel of heel “Remunj” buitengekomen is om deze zomerdag te vieren; veel scholieren ook – zijn de examens hier voorbij?

De kathedraal zelf is een oase van rust; het licht stroomt binnen door kleurrijke glasramen en tovert het interieur in een gewijde plek van bezinning, ondersteund door de geur van wierook en religieuze achtergrondmuziek. Mooi! We zijn onder de indruk. Een beklimming van de toren laten we – misschien ten onrechte – achterwege.

We steken het drukke marktplein over en komen in de hoofdwinkelstraat langs het typische stadhuisgebouw. Eens we het outletcentrum voorbij zijn, neemt de drukte even af maar wanneer we linksaf slaan naar de laatromaanse Onze Lieve Vrouwemunsterkerk bereikt ons het wilde geraas van de kermis.

Kermis voor de Munsterkerk

Het is wellicht heerlijk zitten op de terrasjes in de schaduw van de heerlijk geurende lindebomen maar dan moet je het lawaai van de kermisattracties op het plein er wel bijnemen. Het interieur oogt sober, een beetje somber ook zoals dat hoort voor een romaanse kerk. Centraal vooraan staat de schitterende tombe van Graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Gravin Margaretha van Brabant: het weinige binnenstromende licht lijkt wel op hen te vallen.

Praalgraf Graven van Brabant

De buitenkant van de kerk is mooier dan de binnenkant, stellen we vast als we onder de platanen het kerkplein verlaten. Enkele kermisattracties verder staan we tegenover het Centraal Station en even verder zijn we net op tijd voor de bus naar Neer (elk half uur in het weekend). We stappen af aan halte Molenweg en staan even later terug bij de auto.

Aan de Maas in Neer

Afsluiten doen we deze laatste etappe van het Hertogenpad in Boothuis De Troost buiten op het terras, in de schaduw van een grote notenboom, met zicht op de Maas en het veerpontje. Heerlijk zitten is het hier, vriendelijke bediening en ook het eten was lekker. Mijn eerste LAW in Nederland zit er op, dat mag gevierd worden. Vanaf nu ligt de focus op het Pelgrimspad.

Mijn Foto-Album                        Mijn Track                           Meer info

13 Reacties op “LAW 13 Leudalweg – Roermond

 1. Pingback: Premium-Wandelweg Het Leudal | guidowke's wandelblog

 2. Ich hatte es gesehen und kurz gelesen und keinen Kommentar hinterlassen? Geht ja gar nicht! Het Leudal kenne ich ja bereits und finde auch auf den Fotos Plätze, die ich bewandert habe.
  Ich bin viel zu selten in unseren Nachbarländern. Es ist schön bei euch!!!!!

 3. Nu moest ik even op de kaart kijken waar ” Het leudal” precies lag , het ziet er een mooie omgeving uit om te wandelen , heerlijk toch dat wandelen ..wat je niet allemaal ontdekt !

  • Ja Leen, ik heb al plannen om er terug naar toe te gaan. Op het Hertogenpad heb ik een aantal van die plekken leren kennen die echt de moeite waard zijn: Loonse en Drunense Duinen, ’s Hertogenbosch en omgeving, de Peel, het Leudal en Roermond. Breda kende ik al. Zijn jullie terug thuis?

   • Dat denk ik ook wel , dat het zeker de moeite waard is ..ja, we zijn terug thuis van zaterdag , maar nog steeds aan het nagenieten voor de dagelijkse tredmolen terug toeslaat !

 4. Een hele mooie reportage met herkenbare foto`s, ik vind het Leudal een heel prettig stuk om te wandelen en ik las al dat meerdere mensen je het al hadden verteld dat dit stukje erg mooi wandelen is. Wat leuk dat je de kerken van Roermond in bent gegaan. Deze kerken zijn voor mijn man en mij heel bijzonder. Waarom zul je je afvragen? Mijn zwager Rob Merkx is plebaan deken van het bisdom Roermond en woont in de pastorie van de Munsterkerk. Je snapt nu wel dat wij deze kerken regelmatig van binnen zien 😉 De Munster is idd wat meer sober vergeleken bij de Christoffel. Boven op de Christoffel kun je met helder weer wel ver weg kijken ,maar wie weet kun je daar nog eens een keer voor terug naar Roermond. Ik heb weer genoten!!

  • Bedankt voor je uitvoerige reactie; ja, die Christoffelkerk is alleen al een reden om eens terug te keren, naast het feit dat het best een gezellige boel is op het marktplein. Wij hebben ooit een nachtje gelogeerd in een hotel naast het station maar dat was voor een fietstocht langs de Maasplassen; op een zondagmorgen valt er dan weer weinig te beleven in Roermond. Nog geen beterschap met de kwetsuur?

   • Op zondag begint het In Roermond om 12.00 als de winkels open gaan. Met mooi weer is het gezellig zitten op alle terrasjes. Mocht je nu naar de Christoffel gaan laat het me weten, wie weet kan ik wel iets regelen dat je een kijkje achter de schermen krijgt.. Voor een extraatje in het offerpot moet dat lukken hahaha.
    Ja, de voet gaat beter, we lopen nu al stukken tot aan 12 kilometer en denken er aan om binnenkort weer een Grensland etappe te gaan lopen! Mag na bijna 8 maanden ook wel weer!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.