GR 564 Gelinden – Landen

Datum: vr 8 juli 2017
Traject: Engelmanshoven – Landen, 24 km
Topogids: geen
Wandeltijd: 10.15 – 16.45
Weer: zonnig, heet, 27°C
Stilte: 5/5

Tussen de fruitboomgaarden

AFSLUITENDE ETAPPE GR 564: kersen en bier

Vandaag sluit ik GR 564 af; daarmee ben ik te voet van Lommel naar Hoei (Huy) gelopen. Ook deze GR verdient een nieuwe topogids; op een enkele mindere etappe na heb ik enorm genoten van de afwisselende landschappen. In de Limburgse Kempen overheersten dennenbossen en prachtige heide- en vengebieden, dan de overgang naar de heuvelende bloesem- en fruitstreek, vervolgens de eindeloze graanvelden van ‘Droog Haspengouw’, le Hesbay, met zijn schaduwrijke beekdalen om tenslotte steil en rotsig af te dalen in de Maasvallei. Het was een mooi avontuur.

Op weg naar Mielen

Met zijn drieën vertrekken we vandaag in Engelmanshoven richting Gelinden waar we onderweg terug aanpikken op de GR-route. Betonwegeltjes slingeren heuvel op en heuvel af tussen graan- en aardappelvelden en toenemend ook fruitboomgaarden: appelen, peren en heerlijk rijpe kersen. We weten dat het niet mag maar de verleiding is soms te groot. Bovendien schijnt de zon nu al ongenadig terwijl het middaguur nog een eind verwijderd is.

Probeer er maar af te blijven

We passeren als eerste dorpje Mielen-boven-Aalst waar we aan de Borgwormse Steenweg een open café links laten liggen. Georges heeft namelijk andere plannen en vraagt me voortdurend hoe ver Kerkom nog is. We volgen nu een drukke verkeersweg die ook intensief door wielertoeristen gebruikt wordt; en ze zijn niet allemaal even lief voor storende wandelaars. In de bermen bloeit opvallend veel wilde marjolein en op de akkers zijn oogstmachines volop in de weer.

Gelukkig kunnen we de baan verlaten en een graspad inslaan dat overgaat in een holle weg met steile muren; het duurt dan ook niet lang of we zien de eerste sporen van dassenburchten. Even verder weer heerlijke kersenboomgaarden voor we vanop een hoogte de kerk en het kasteel van Kerkom ontwaren.

Zicht op Kerkom

Over de gemaaide graanakkers kwierelieren speels de leeuweriken: wat een heerlijk geluid is dat toch! Opvallend is dat die bedreigde veldvogels hier een kans krijgen: met de landbouwers is blijkbaar afgesproken dat ze een strook van enkele meters rond hun velden braak laten liggen. Die stroken staan vol wilde bloemen en zijn een speeltuin voor vlinders en wellicht een broedplaats voor vogels. Van mij mag Joke (Schauvliege) hier een prioriteit van maken.

Metersbrede stroken boorden de velden af.

Intussen zijn we het ingeslapen Kerkom binnengelopen. Als we voorbij de hooggelegen kerk komen, valt er geen levende ziel te bespeuren. Achter een hoge draad ligt verborgen het kasteeldomein. Even verder net voorbij het ‘Witte Kasteel’ buigt de GR naar rechts maar Georges acht zijn moment gekomen en kiest resoluut voor rechtdoor en linksaf. 300 m verder ligt in een bocht van de weg Brouwerij Kerkom.

Lekker adres

We passeren de hoge poort van deze historische vierkantshoeve en ontdekken meteen het gezellige terras op de ruime binnenplaats. Na het genot van een bink tripel (bittere afdronk, hoppig) volgt een mildere Adelardus tripel. 2 x 9°: we zullen het geweten hebben! Daar kunnen de stiekem genuttigde boterhammetjes niets aan veranderen. Buiten de poort slaan we linksaf om aan de indrukwekkende Onze-lieve-Vrouwekapel terug op het GR-traject te belanden. Een ommetje dat we kunnen aanbevelen (al volg je misschien beter het traject tot aan de kapel om dan linksaf te slaan en later op je stappen terug te keren – zo vermijd je de hoofdweg).

Naar Attenhoven

In volle zon en zonder beschutting slaat de alcohol ongenadig toe. De kersen kunnen ons niet meer boeien en we slepen ons naar Velm toe. Lange rechte stroken brengen ons tot bij de spoorweg. In de verte lonkt de bekende watertoren van Landen. We steken over en bereiken Attenhoven. Ook dit dorp lijkt uitgestorven. Op een dorpsbankje in volle zon eten we onze laatste boterham en sterken ons met banaan en thermoskoffie. De alcohol is intussen uitgewerkt en tot onze verrassing betreden we een aantrekkelijk natuurgebiedje: De Beemden. Het smalle paadje slingert tussen Molenbeek en meerdere vijvers tussen het kreupelhout. Aan de overkant van de beek ligt een recreatiedomein met visvijver waar een koppel Nijlganzen hun kroost in veiligheid brengt.

Recreatiedomein Attenhoven

We naderen nu snel de Landense agglomeratie, maken even een ommetje om de kermisattracties te vermijden en passeren langs de indrukwekkende kerk. Wat verder zijn we opnieuw ‘on track’ en lopen naar het stadspark waar we in het historische molengebouw een pareltje ontdekken: Taverne Bufferdinge, gelegen op de Molenbeek. Op het gezellige terras laten we ons de frisse Cristal smaken; de alfabetische bierkaart (honderden biersoorten) oogt ronduit indrukwekkend. Gastvrouw Hilda toont ons fier het interieur dat elke bierliefhebber zal doen watertanden. Voorwaar een adres om te onthouden! Hilda doet ons zelfs een lokaal biertje cadeau om thuis te proeven. Geleerd door een eerdere ervaring vandaag houden wij het bij een pilsje. Op het terras wordt ook Frans gesproken: de taalgrens (en het gezellige Hannuit) ligt immers vlakbij.

Taverne in Landen

Opgefrist trekken we verder door het stadspark en over de sportterreinen naar het station. Achter de steriel gerenoveerde stationsbuurt vinden we onze auto terug op de ruime parking. Het is nog een heel eind naar Engelmanshoven en vandaar verder huiswaarts. We vonden het een mooie afsluitende etappe met misschien net iets te veel beton maar door een heerlijk landschap. Wie alles wil lezen over mijn GR 564-ervaringen kan hier terecht.

 

 

Mijn Track                                 Mijn Foto-album

Advertenties

4 Reacties op “GR 564 Gelinden – Landen

  1. Mocht je nog eens op pad willen gaan met de topogids. In de bibliotheek van Kuringen (Hasselt) hebben ze deze gids nog!

  2. Mooie foto’s Guido ..mooi wandelen daar !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s