LAW 7 Haaren – Middelbeers

Datum:  za 15 juli 2017
Traject: Etappe 2  Haaren – Middelbeers 20,5 km
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Alle door mij gelopen etappes
Wandeltijd: 10.20 – 16.45
Weer: zonnig tot bewolkt, 23°C
Stilte:  4/5

Kampina

We vertrekken met zijn drieën aan de parking bij Kasteel Nemerlaer en zonder een glimp van het kasteelspook op te vangen passeren we achtereenvolgens de riviertjes Nemer (met koeien), Essche Stroom (met spiegelingen) en Rosep (midden in het bos).

Via bos en hei, Belversche Bergen, gaan we naar het Belversven. Onderweg spotten we zowaar een havik, een boomklever en wat roodstaarten: dat belooft voor de rest van het traject.

Belversven

Een smal paadje omrondt het Belversven; aan de overkant zetten we voet in natuurgebied De Kampina, één van de grootste heidegebieden van Noord-Brabant. Hier en daar staat al een plukje heide in bloei, waaronder de zeldzame dopheide. In de vele poelen en vennen tussen de lage stuifduinen menen we zonnedauw te ontdekken maar we zijn niet helemaal zeker.

De Kampina

Nog vóór het Brandven nemen we afscheid van het Brabants Vennenpad dat even gelijk liep met onze route. Aan de zuidkant van dit uitgestrekte heidegebied met weidse vergezichten houden we onze picknick op een net vrij gekomen bank naast het fietspad.

Belversche Bergen en de Kampina gaan naadloos over in natuurgebied Balsvoort. Dit landschap werd ooit door boerenfamilies gecreëerd maar is nu geheel overgenomen door de natuur. Aan de gedenkplaat voor 2 broers, oorlogsslachtoffers, ontmoeten we iemand met een metaaldetector, een natuurfotograaf met een indrukwekkende lens en een jong koppel met zware trekkersrugzak. De fotograaf is vooral geïnteresseerd in de talloze vlinders en libellen boven de stilstaande beekjes.

We volgen gedurende één kilometer de Heiloop en steken de Logtse Baan over om in een nieuw natuurgebied te belanden: de overstromingsvlakte van de Beerze die zowat 100 dagen per jaar onder water staat. Wij omronden droogvoets het gebied op een dijkje naast de rietkragen en volgen dan de oever van de Beerze tot aan de Viermannekesbrug.

Overstromingsvlakte Beerze

Viermannekesbrug

Op de andere oever gaat het avontuurlijk verder over een smal oeverpad tot in de buurt van het dorpje Spoordonk. De vele bramen zijn nog net iets te zuur en het landschap wordt meer open. De Beerze splitst zich aan een metalen oversteek en de molenloop is met rotsblokken en stroomversnellingen (vistrap?) verfraaid. Heel veel bloemen langs de oever en een mooi zicht op het dorp aan de overkant. Via een houten brug komen we aan bij Natuurpoort De Spoordonkse Watermolen.

De watermolen zelf lijkt volledig gerestaureerd en aangevuld met een mooie cirkelvormige brasserie; de buitenste ring vormt het buitenterras met zicht op de rivier en het draaiende molenrad. Een fris glas bier verhoogt de vakantiesfeer, de bediening is vriendelijk, de terrasgasten nieuwsgierig naar onze plannen zodat we met enige moeite afscheid nemen. We volgen voor het eerst vandaag een stuk verharde weg langs de rand van het dorp tot over de brug van de A58. Aan de overkant volgen we opnieuw een onverhard pad langs de rand van het bos; enkele luidruchtige scholeksters eisen onze aandacht. Al vlug staan we bij de Heilige Eikkapel, een grote en populaire Brabantse Mariakapel midden in het bos, inclusief moderne kruisweg.

Heilige Eikkapel

Deze voert ons in de richting van het Wilhelminakanaal dat we via een ophaalbrug oversteken. Aan de overkant volgen we via een oeverpad het ondiepe Omleidingskanaal Beerze. De waterstand moet erg laag gestaan hebben want sommige oeverplanten groeien zomaar in het midden van het kanaal. Toch zien we grote vissen zwemmen in het heldere water. En plots: niet één maar tegelijk drie ijsvogels!!! Naarmate we verderstappen mogen we zelfs enkele keren hun lichtblauwe kleurflitsen bewonderen. Aan de Theresiakapel steken we de brug over en lopen landgoed De Baast binnen, ooit eigendom van de abdij van Tongerlo.

Langs het Omleidingskanaal De Beerze

We zijn stomverbaasd hoe een lange wandeltocht zoveel natuur en zoveel onverharde ondergrond te bieden kan hebben, met slechts één dorpje onderweg. Pas bij het binnenlopen van Middelbeers krijgen we verharde ondergrond. Uit een dorpscafé klinkt luide dansmuziek met de donderende microstem van een plaatselijke dj. Wij lopen verder tot aan de parking op het dorpsplein (Hoogdijk) en lessen daar onze dorst in een andere herberg. Niet te lang want zelfs met de auto is het een heel eind terug naar de Oisterwijkse Dreef in Haaren.

Besluit: een prachtige alle seizoenentocht van louter superlatieven; ooit komen we hier terug! Een voorbeeld van hoe in Nederland aparte natuurgebieden met mekaar verbonden worden tot één reusachtig lint; een voorbeeld voor Vlaanderen! Dat wij niet de enige fans van dit traject zijn, kan je ook op deze onderhoudende blog lezen. De volgende etappe gaat van Middelbeers naar Steensel, in de buurt van Eersel en is 24 km lang.

Mijn Foto-album             Mijn Track

Advertenties

4 Reacties op “LAW 7 Haaren – Middelbeers

 1. Even de tijd genomen om je blog bij te lezen. Je hebt er weer leuke wandeletappes op zitten.

 2. Dan komt hierna de etappe Steensel – Heeze.
  Dan loop je bij wijze van spreken door onze achtertuin. De uitnodiging staat nog steeds hoor, kopje koffie , hapje eten en eventueel een overnachting. Het is geen probleem. Juist gezellig! Moet je de route niet in de weken van 17 juli tot en met 2 augustus lopen want dan is mijn “B&B” gesloten omdat we zelf dan op vakantie zijn
  haha. Maar je bent van harte welkom Guido!

  • Hey, toffe reactie!! We moeten eerst nog wel van Middelbeers tot Steensel stappen 😉 Da’s iets voor in augustus. Ik hou bij mijn planning rekening met jullie vakantie. Trouwens hele fijne vakantie gewenst. Deze etappe was er een van louter superlatieven. Heerlijk gewoon! Ik ben echter te moe om aan het blogverslag te beginnen; vandaag opnieuw een hele fijne wandeldag rond de Molenplas aan de Maas nabij Stevensweert. Later meer.

   • Laat maar weten als het zover is! Lijkt ons erg leuk en gezellig Wij gaan vandaag weer voor het eerst in tijden een etappe lopen van het Grenslandpad! Van Bergen op Zoom tot aan Nispen. Benieuwd hoe het gaat met de voet. Woensdag vertrekken we voor twee weken naar de Limousin. Ik wens je een goede wandeling vandaag, het is prima wandelweer!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s