Vulkaneifel Genusstour – Tonkliek 2017

Datum: zo 13 aug 2017
Meerfeld – Kleine Kyll – Heidsmühle – Mosenberg – Windsborner Kratersee – Bettenfeld – Meerfeld, 14 km
Groep: 11 personen
Topogids: Wandelgids Eifel, Deltas
Wandeltijd: /
Weer: zonnig
Stilte:  5/5

IMG_6010

Stapstenen in de Kleine Kyll

Gisteren is onze ‘vriendenkliek’ (collega’s en ex-collega’s) toegekomen in Deudesfeld waar we het hele pension Zur Quelle afgehuurd hadden. In de regen brachten we een bezoek aan Hillesheim met zijn stadsmuren. Het middageten in het Krimihotel was niet echt een aanrader. Nadien bezochten we de koudwatergeiser in Wallenborn.

Wallenborn Geiser (der Brubbel)

’s Avonds eten we lekker in Hotel zur Post in Deudesfeld. Na een prima ontbijt in ons pension genieten we van de zon op de parking voor Hotel Maarblick in Meerfeld – hier zullen we vanavond héél lekker eten en dat niet voor de eerste keer.

Meerfelder Maar

Start in de krater van het Meerfelder Maar

Het is zondag en van overal komen oude tractoren aangetuft voor een grote bijeenkomst aan het uitgestrekte Maar. Wij volgen eerst een bospaadje rechts van de K10 en de Meerbach; na anderhalve kilometer moeten we noodgedwongen een stukje op de verkeersarme baan lopen tot aan de splitsing met de L16 (naar Manderscheid) waar we rechtsafdraaien en meeklimmen met de baan. In de eerste rechtse bocht slaan we linksaf een dalend paadje in dat ons naast de Kleine Kyll brengt. Het is betoverend mooi in de schaduw onder de bomen naast het klaterende water. Aan de overkant verschijnt het park van het sanatorium. Via enkele stapstenen in de beek lopen we even het park in en uit. Het is nu niet ver meer naar de Heidsmühle, onze eerste stop voor vandaag.

Heidsmühle

Terras van de Heidsmühle

Het hoeft niet te verwonderen dat onze pauze op het prachtige terras van dit hotel-restaurant veel langer duurt dan gepland. Met zicht op de mooie tuin is het hier echt genieten. Dat ook het eten lekker smaakt, zullen we morgen middag vaststellen. We zijn het allemaal eens: een plek om terug te komen. In de Kleine Kyll wachten grote forellen om gevoerd te worden en ook in de belendende vijver zwemmen knoerten van karpers. Wij volgen nu de beek aan de linkerkant, steeds in de schaduw van de bomen tot aan de houten Germanenbrücke. Aan de overkant lopen we een stukje terug tot aan een linkse afslag naar de Wolfsschlucht. Wat volgt is een steile klim door een wild stukje natuur in een groenbemoste kloof; het paadje wordt als alpien beschreven.

Wolfsschlucht

In de Wolfsschlucht

En het blijft klimmen: van een hoogte van 295 m naar 517 m op de uitkijktoren van de Mosenberg. Maar vóór we zo ver zijn, passeren we het impressionante Vulkanerlebnispark.

Door het kraterlandschap

Vulkanerlebnispark

Tussen de lavabrokken door beklimmen we de steile vulkaankratermuur, gelukkig meestal in de schaduw van de bomen. Op de top zie je vanaf de uitkijktoren de Vulkaneifel onder je liggen. Op de voorgrond is Manderscheid met zijn 2 burchten duidelijk herkenbaar.

IMG_6041

Gipfelkreuz Windsbornkrater

Het pad daalt nu eerst vrij spectaculair tussen rotsformaties om dan opnieuw te stijgen naar de rand van de Windsbornkrater. Vanaf het Gipfelkreuz heb je een mooi uitzicht over het Maar beneden. Wat een natuurkrachten zijn hier ooit aan het werk geweest! Wij dalen verder af tot aan de parking aan de L16 die we een tijdje volgen naar Bettenfeld. Net voor het dorp slaan we linksaf om de historische dorpskern langs onder te benaderen. Een kudde prachtige longhorns waar elke koe vergezeld is van een wollig kalf krijgt onze bewonderende aandacht.

Nabij Bettenfeld

nabij Bettenfeld

Een eerste horecazaak blijkt tot onze teleurstelling een leegstaand gebouw. Gelukkig vinden we net voorbij het kerkje een Gaststätte met tuinterras. Hier kunnen we de dorst lessen en weer op krachten komen. Achter de kerk volgen we even de asfaltbaan naar Meerfeld maar buigen dan rechtsaf om op een steil weidepad terecht te komen.

Van Bettenfeld naar Meerfeld

Van Bettenfeld naar Meerfeld

Door een prachtig dal met hoogstamfruitbomen gaat het snel bergaf tot in een dennenbos en zo verder naar beneden tot in Meerfeld. Gezien het late uur (vergeet niet te reserveren in Hotel Maarblick) en de al gepresteerde hoogtemeters laten we de rondgang van het Meerfelder Maar voor een andere keer en lopen rechtstreeks naar de parking. Iedereen is opgetogen over de prachtige wandeling.

* * *

’s Anderendaags nemen we afscheid van de sympathieke uitbaters van Pension Zur Quelle (dat te koop staat) en rijden via Manderscheid naar de Dauner Maare. Parkeren doen we aan het Weinfelder Maar. Aan de Weinfelder Kapelle lopen we over het oeverpad van het meer naar de achterkant en klimmen naar het uitzichtpunt over het Schalkenmehrener Maar. Opletten bij het oversteken! Terug achter de draad volgen we het hoogtepad naar het plateau van de Dronketurm waar we genieten van het uitzicht op het Gemündener Maar.

Vanop Dronketurm.jpg

Een breed wandelpad brengt ons met een boogje terug naar de Weinfelder Kapelle en de parking. Nu gaan we genieten van een lekker middageten in de Heidsmühle in Manderscheid: einde van een geslaagd weekend met vrienden in de Vulkaneifel.

Mijn Track                         Mijn Foto-album

Advertenties

12 Reacties op “Vulkaneifel Genusstour – Tonkliek 2017

  1. Vandaag een dag niets gepland. Dus tijd om wat blogs in te halen. Je hebt er al weer een paar mooie wandeletappes op zitten. Ik ben nog maar 1x in de Eifel geweest maar het blijft me aantrekken. Waarschijnlijk doe ik ooit wel eens de Eifelsteig. Mooie foto’s!

  2. Mooi..mooie streek ook , echte foto’s voor in een boekje met dat tafeltje aan de brug , het was genieten zeker ?

  3. Merci pour cette belle découverte !

  4. Da war ich so lange nicht mehr. Manche Wandertage müsste ich inzwischen wiederholen, weil sie schon so lange zurück liegen. Hach, Sehnsucht ;-), Eifel ist doch immer wieder schön

  5. Wat een prachtig stuk van Duitsland.. Ik hou hier van! En wat een goed weer hebben jullie gehad dat weekend!
    Ook maar in mijn “ikwildaarzekernogeenswandelen”boekje zetten.
    En gezellig om met een groep gelijk gestemden te wandelen

  6. Mooie trip vooral die hoogtes, jou ik van. Ook lekker eten in dat gebied.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s