LAW 7 Maarheeze – Weert

Datum:  zo 17 sep 2017
Traject: Etappe 6  Maarheeze – Weert, 20 km
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Alle door mij gelopen etappes
Wandeltijd: 9.30 – 14.10
Weer: zonnig, wisselend bewolkt, 16°C
Stilte: 3/5

IMG_6306

Oude Kerkdijk in het Weerterbos

Via Fazanten-, Buizerd- en Valkenlaan loop ik van treinhalte Maarheeze op een klein half uurtje naar de aansluiting met het Pelgrimspad. Na de regen van de voorbije dagen is het vochtig in het bos; alles geurt lekker en de zonnestralen geven een feestelijk tintje aan het natte gebladerte. Er zijn wel meer wandelaars onderweg op deze zondag dan ik gewend ben.

Na een tijdje loop ik op een bosweg, parallel met de Limburgse grens. Het open grasland links van me is afgesloten. De bosweg passeert aan de voormalige grenskerk; de geschiedenis ervan kan je lezen op de pancarte. Er zijn wel meer van die grenskerken uit de tijd van de godsdienstige orthodoxie (17de eeuw).

Het bospad verandert in een lommerrijk dijkje nabij het Weerterbos dat tot mijn verrassing deel uitmaakt van het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek, mij bekend van GR 561 in Belgisch Limburg. De uitkijktoren wat verder ontsnapt geheel aan mijn aandacht terwijl ik me toch loop af te vragen wat al die auto’s daar in het bos staan te doen. Op borden is te lezen dat hier edelherten uitgezet zijn, weliswaar binnen de omheining. In september/oktober kan je rondleidingen volgen om het burlen van de stieren te beleven.

Langs het Weerterbos

Een vlonderpad brengt me droog langs een moerassig vennetje en een gekapt stuk prairie. Ik hoor al een tijdje schoten in de verte en vraag me af of hier gejaagd mag worden. Het Pelgrimspad draait links en rechts door het Weerterbos tot ik een manège passeer. Het blijkt een dieper gelegen wandel- en fietscafé maar het lijkt me te vroeg om een kijkje te gaan nemen.

Naast het vlonderpad

De geweerschoten knallen steeds luider en beginnen me danig te irriteren. Aan het verkeersgeluid te horen, nader ik nu ook de A2. Vanop de brug zie ik hoe de rijrichting Eindhoven volledig afgesloten is voor vernieuwingswerken. Dat wordt een probleempje voor straks. Voorbij de brug voert een trapje naar een taverne beneden. Bij het verkeersgeraas probeer ik te genieten van een koffie met Limburgse kruimelvlaai, want inderdaad: ik ben in de provincie Limburg aangekomen. Een bord maakt attent op het Graaf van Hornepad, een attractieve rondwandeling van 95 km rondom Weert.

LAW 7 passeert de shooting range van Weert (dat verklaart dus de schoten) en draait dan resoluut de Weerter- en Budelerbergen in. Een kaarsrecht maar aangenaam bospad geeft na een tijdje uit op de drukke Geuzendijk. Via deze aloude handelsweg gingen de protestanten van Weert naar Budel ter kerke. Een stop op het lawaaierige terras van de taverne zie ik niet zitten en ik loop aan de overkant opnieuw het bos in (Geen militaire voertuigen toegelaten!). Ik ben nu aanbeland op de Weerterheide, een militair oefenterrein dat ook opengesteld is voor wandelaars en dat grenst aan het recreatiedomein Roompot Vakanties Weerterbergen.

Aan de overkant van de spoorweg (het tracé van de IJzeren Rijn) wordt de heide helemaal heide. Een kronkelend asfaltpaadje omrondt een prehistorisch urnenveld; wat eruit ziet als kleine met struikheide begroeide zandheuveltjes, blijkt een begraafplaats te zijn van vóór onze tijdrekening. Heel mooi gebied, zo vinden ook de vele zondagswandelaars hier, vooral hondenbezitters.

 

Door het urnenveld

Begraafplaats urnenveld

Aan de parking eindigt het mooiste (en het langste) gedeelte van deze etappe; vanaf hier volg je een drukke weg langs een nijverheidsterrein en langs de Zuidwillemsvaart. Als je deze in zuidelijke richting volgt, kom je aan de sluis van Lozen (B), op GR 561.

Sluis 16 Zuidwillemsvaart

Aan Sluis 16 trakteer ik mezelf op het terras van brasserie De Sluis op een Westmalle. Wat verder aan de ingang van recreatiedomein De IJzeren Man neem ik afscheid van LAW 7 en volg een beetje eentonig gedurende 2,5 km de hoofdweg verder naar het centrum van Weert en het NS-station. Het is kermis in Weert en er heerst een drukte van jewelste in het meest westelijke stadje van Nederlands Limburg. Een verkenning zal voor een andere keer zijn.

De Sprintertrein van 26 na het uur (2x uur) staat klaar op spoor 3A en enkele minuten later stap ik uit in Maarheeze. Terugrijden doe ik via Budel (NL) en Hamont-Achel (B).

Op deze mooie tocht heb ik toch weer inspiratie opgedaan voor latere wandel- en fietstochten. Alweer een hele mooie streek net over of op de Belgisch-Nederlandse grens. De LAW 11 Grenslandpad ligt een stuk verder zuidelijk en zal ik pas tegenkomen binnen 2 etappes op diens eindpunt in het witte stadje Thorn.

Mijn Track                           Mijn Foto-album

Advertenties

2 Reacties op “LAW 7 Maarheeze – Weert

  1. Wat zijn de Brabantse Kempen toch prachtig… Als ik de foto`s zie besef ik dat ik in een heel mooi stukje Nederland woon…

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.