LAW 7 Weert – Ell

Datum: di 3 oktober 2017
Traject: Etappe 7  Weert – Ell = 17,5 km
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Wandeltijd: 11.30 – 16.00
Weer: wisselend bewolkt, zonnig, wind, 16°C
Stilte: 4/5

Dreigende lucht in Tungelroy

Langzaam maar zeker vorder ik op het Pelgrimspad richting Maas. Vandaag loop ik met wandelmaatjes G.&L. parallel met de Belgische grens door het Kempenbroek naar Ell. Auto 2 parkeren we aan brasserie De Sluis in Weert waar we bij aankomst genieten van lekkere koffie. Het is dan ook al vrij laat als we recreatiedomein De IJzeren Man binnenlopen en tussen het boomklimpad en de grote waterplas naar de zandwinningsvijver stappen. Daar verandert drastisch de looprichting aan de Heihuisweg, een lange, brede zandweg die ons langs een grote manège door het dal van de Tungelroyse Beek voert, hier nog relatief eentonig landbouwgebied.

Ten zuiden van Altweerterheide lopen we het mooie natuurgebied Tungelerwallen in dat bestaat uit stuifduinen, begroeid met heide en dennenbomen. Uit de wind eten we op één van de bankjes onze picknick maar warm wordt het niet echt. Het pad slingert avontuurlijk door de duinen en bereikt een mooi gehuchtje met enkele mooie Kempische hoevetjes van het langgeveltype.

Tungelerwallen

We kruisen de drukke N292 en lopen het dorpje Tungelroy binnen. Rechtover de kerk staat een beeldje van karnavalsvereniging de Bokkeriejers met daarachter een informatiebord in het plaatselijk Limburgs dialect over de beruchte Bokkeriejersbendes. Deze bendes maakten tussen 1730 en 1795 de streek onveilig; ze verplaatsten zich op bokken door de lucht en wie het niet gelooft, kan hier de waarheid lezen.

Tungelroy St-Annamolen

Een viertal glasramen aan de overkant stellen de vier seizoenen voor en een bordje herdenkt de eerste coöperatieve zuivelfabriek van Zuid-Nederland. De trotse Sint-Anna-windmolen even verder vervolledigt het historische plaatje. De mogelijkheid om op het pleintje een biertje te drinken, nemen we helaas niet te baat. We lopen door een tuinbouwgebied het dorp uit en volgen langs een bosrand een zandpad richting Swartbroek. Met de zon in de rug ogen de donkere regenwolken aan de horizon bijzonder dreigend.

Door een groot en aantrekkelijk broekbos lopen we verder naar natuurgebied De Krang. Via een houten brug steken we de meanderende Tungelroysebeek over en passeren in het bos een grote visvijver. Dan volgt een graspad door een populierenbos met veel kreupelhout; overal zijn sporen van everzwijnen te zien, tot bijna aan de eerste tuinen van Ell. Dit laatste stuk is het aantrekkelijkste van de hele etappe.

In Ell verlaten we het LAW-pad en slaan linksaf naar de kerk waar het net kermis is zodat we vanmorgen auto 1 aan een schooltje wat verderop moesten parkeren.

Zachte berm in Ell

Bij een lekker biertje overlopen we in brasserie De Sluis (Weert, Sluis 16) nog eens de voorbije etappe en concluderen we dat ze best de moeite was: veel zandwegen en enkele aantrekkelijke natuurgebieden. De volgende etappe zal ons pal zuidwaarts naar het witte dorpje Thorn brengen en over Belgisch grondgebied langs de Grensmaas naar Maaseik (B) en Roosteren (NL).

Mijn Foto-album                    Mijn Track

Advertenties

3 Reacties op “LAW 7 Weert – Ell

  1. Dan toch nog geluk gehad met het weer zo te zien…mooie beelden uit Nederland !

  2. Je gaat als een speer over dat Pelgrims pad. Het Grensland pad eindigen we in Thorn, het witte stadje van Limburg.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.