LAW 7 Roosteren – Sittard

Datum: do 2 nov 2017
Traject: Etappe 9  Roosteren – Sittard = 18 km
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Wandeltijd: 10.15 – 14.45
Weer: grijs, koude wind, 12°C (zonnig op ’t einde)
Stilte: 2/5

boogbrug Kasteel Limbricht

Dit wordt een verslag over de minst interessante etappe op het Pelgrimspad tot nu toe. Parkeren doen we voor +/- 8 euro in parking Transferium aan het station van Sittard. Met auto 2 rijden we naar het kerkplein van Roosteren waar we de wandeling beginnen. We passeren het kasteel Eykholt en de mooie kapel aan het Kokkelerthof waarna we de Maasdijk oplopen.

Maasdijk vóór de grindwerken

Na enkele honderden meters blijkt het wandelpad naar Visserweert afgesloten. We worden langs een verkeersweg naar Illikhoven gestuurd. Het kleine gezellige Maasdorpje wordt omsingeld door de grindindustrie. Een nieuwe brug moet Visserweert bereikbaar maken. Het huisje van de toeristische dienst is gesloten, begrijpelijk. We lopen verder tegen de wind terwijl links en rechts op grote schaal grindlagen aangeboord worden; uit de kluiten gewassen vrachtwagens voeren grind aan dat op reusachtige stapels gekieperd wordt.

Van landschap kan je hier niet meer spreken, al denken nogal wat watervogels in een verrassend intacte oude Maasarm aan de rechterkant daar duidelijk anders over.

Oude Maasarm

Ook verderop is het oorspronkelijk traject afgesloten en worden we binnendoor gestuurd naar de zijkant van Papenhoven. Geen café in zicht. We lopen nu onder Schipperskerk door (ook helemaal ingesloten door baggerwerken). Achter een bocht in de weg kijkt een vos aan de rand van een maïsveld of de kust vrij is. Niet dus en zo bereiken we het imposante Julianakanaal.

Julianakanaal in Born

Alle Maasverkeer gaat gedurende 30 km over dit kanaal. Voorbij een woonwagenkamp onderaan de dijk bereiken we de sluis van Born. Aan de overkant van de sluis picknicken we op het terras van het gesloten café De Sjloes. Aan de affiches te zien is dit café erg populair bij carnavalsverenigingen.

Born

We trekken verder doorheen Born en blijven speuren naar een geopend café. Niks te vinden, niet aan de kerk, niet aan het grote plein, niet aan het station. Voorbij het uitgestrekte dorp begroet ons wel een bonte specht, net voor we de A2 oversteken. Met het snelweglawaai en de wind in de nek trekken we naar het Limbrichterbos. Het moet de eerste keer zijn vandaag dat we een stukje onverharde veldweg en bosgrond onder de voeten krijgen. Een grote buizerd begeleidt ons tot op een (verhard) fietspad dat al gauw naar de rand van het bos voert. Even later passeren we een kleurrijk ingezaaid mosterdzaadveld en het voetbalveld van Limbricht.

Limbrichterbos

En dan staan we bij het hoogtepunt van de dag: het kasteel van Limbricht. Een slotgracht omgeeft een driearmig gebouw. We lopen binnen via de poort en worden verrast door het mottekasteel, opnieuw omgeven door een slotgracht met eenden en aalscholvers. Op de binnenplaats een verzorgde taverne (met avondrestaurant). De bediening is hartelijk en goedgeluimd. Een plek om terug te komen.

Naast het kasteel passeren we het mooie kerkje van Limbricht om dan via rustige straatjes de agglomeratie van Sittard te bereiken. Drukke verkeerswegen dienen overgestoken en gevolgd tot bij het station. Blijkt dat we niet zomaar door het station naar de parking aan de overkant kunnen lopen. Ik moet mijn OV-chipkaart gebruiken om de poortjes te openen. G. en L. glippen er mee door waarop het alarm afgaat; niemand stoort zich eraan. In de parking gaan we over de trap naar de juiste verdieping en doen opnieuw een oorverdovend alarm afgaan (net als vanmorgen). Weer duikt er niemand op. Wat we verkeerd gedaan hebben, weten we niet. Na betaling geraken we ook buiten (oef!) en zetten terug  koers naar Roosteren en verder naar Maaseik. Daar zakken we nog even door in de gezellige kroeg De Vagantnabij de kerk.

Sittard41

Uitzakken in Maaseik – Toen mannen nog lange kleren droegen en gesluierd waren.

De etappe ging omwille van de grindindustrie grotendeels over asfalt vandaag. Hoogtepunten waren de vos en het kasteel Limbricht. Ik zou bijna heimwee krijgen naar Noord-Brabant, ware het niet dat het Zuid-Limburgse heuvelland op ons ligt te wachten.

Mijn Track                                     Mijn Foto-album

Een Reactie op “LAW 7 Roosteren – Sittard

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.