LAW 7 Sittard – Nuth

Datum: di 7 nov 2017
Traject: Etappe 10  Sittard – Nuth = 17,4 km
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Wandeltijd: 11.00 – 16.00
Weer: zonnig, 9°C
Stilte: 3/5

Geleenbeek

Nadat we in het station van Sittard (parking) opnieuw alarm uitgelokt hebben, lopen we de binnenstad in. Een rustige winkelstraat leidt ons naar de Zittesje Sjnaak en een mooi oud herenhuis voor koffie van een echte barista.

Zittesje Sjnaak laat zien wat hij van de wereld denkt

We blijven de hoofdwinkelstraat (mooie gebouwen) volgen tot op het ruime en gezellige marktplein. In de hoek valt ons de barokke gevel op van de St Michielskerk, de kloosterkerk van de ooit machtige Dominicanen. We lopen even binnen.

Bij het verlaten van het plein stuiten we op de tekens van het Pieterpad dat Nederland van noord naar zuid doorkruist. Dit pad loopt vandaag een heel stuk samen met ons Pelgrimspad. We verlaten al vlug de stad en beklimmen de Kollenberg met zijn 7 ‘voetvallen’ of kruiswegkapelletjes die het leven van Christus uitbeelden. Bij de 7de kapel worden elke jaar naar aloude traditie ‘krombroodjes’ aan de kinderen te grabbel gegooid; een traditie die in andere vormen ook in Vlaanderen overleeft. Bovenaan de helling troont op een kruispunt van holle wegen de Heilige Rosakapel.

Kapel Heilige Rosa

Ons pad klimt steeds hoger en volgt een holle weg tot boven in het akkerland. Het mag duidelijk zijn: we dringen vanaf vandaag diep door in het Zuid-Limburgse heuvelland.

Boven op het plateau

We lopen langs een bosrand en dan door het bos naar de erg mooie kapel van een verzorgingsinstelling. Vooral vanop de tegenoverliggende helling biedt deze een fraai zicht.

Opnieuw boven kruisen we aan een klooster de drukke N276  om dan langs enkele erg mooie witgekalkte huisjes het dorp Windraak te verlaten. Blijkbaar werden hier in de buurt ook bendeleden van de Bokkenrijders opgepakt.

Nuth21

Nuth22

Het gaat flink op en neer en op een schaarse koude bank in de schaduw houden we onze middagpicknick. Langs de Heemtuin passeren we een opvallende beukenboom, opnieuw op een kruispunt van holle wegen. Vanop de hoogten heb je een vergezicht op het industriegebied van Geleen.

Geleen in de verte

We passeren de kerk van Puth en lopen het dorp uit over een mooi dalend fietspad dat uitgeeft op het Kasteel Terborgh. Ten tijde van de bokkenrijdersbendes deed dit kasteel dienst als schepenbank en gevangenis. Wij maken er gebruik van het zonnige terras om van een lekkere Affligem te genieten.

Ook binnen oogt het erg gezellig en navraag leert dat je van hieruit 2 mooie wandelingen kan maken (15 km en 7 km). Langs de Geleenbeek lopen we het mooie Stammenderbos in (indrukwekkende steilwand) en spotten vanop de brug over de beek een zilverreiger.

Intussen is het lawaai van de E314 oorverdovend. We steken de spoorweg over aan de treinhalte – wie wil kan hier de trein nemen naar Sittard –  en lopen over de snelwegbrug Spaubeek binnen. Net over de brug draaien we links naar de snelweg die we over een weidepad een tijdje volgen tot die rechts wegdraait van het lawaai naar de Heggerweg.

Aan de Heggerweg

Hier begint een indrukwekkende holle weg die geleidelijk het plateau opklimt. Onder de begroeiing hangt nog de vrieskou van de voorbije nacht.

Holle weg naar Grijzegrubben

Bijna boven pauzeren we even op een bankje aan een reusachtige groeve. Het Pieterpad kiest hier een zuidelijker traject. Door open veld klimmen we hoger naar een vliegveldje voor modelvliegtuigen terwijl deze reus meermaals overvliegt.

Een haakse bocht brengt ons geleidelijk naar beneden en naar het mooie landelijke gehucht Tervoorst.

Tervoorst

De zon die de hele dag van de partij was – wat een weelde om de enige zonnige dag van de week voor een wandeltocht te kunnen uitkiezen – verstopt zich stilaan achter grijze wolken. Wij beklimmen de laatste holle weg van de dag die uitkomt bij de windmolen van Nuth.

Windmolen van Nuth

Aan de verkeersweg naar Nuth (dat ook een treinstation heeft; 2 km extra) nemen we afscheid van het Pelgrimspad en lopen naar de auto op de nabije parking van een verzorgingsinstelling. Een bijzonder mooie etappe heeft ons weer helemaal verzoend met het Pelgrimspad.

Mijn Track                      Mijn Foto-album

7 Reacties op “LAW 7 Sittard – Nuth

  1. Grâce à toi je découvre les Pays-Bas … merci 😉

  2. Hey, das sieht aber richtig gut aus. Viel Grün, viele schöne Wege 🙂 echt herrlich!

  3. Mooie etappe, ik weet nog dat we deze etappe van het Pieterpad ook het allermooiste vonden van de route. En het heerlijke weer, fris maar open weer. Het beste wandelweer wat je kunt hebben. Het eind komt in zich van het Pelgrimspad.. was genieten van het verslag en foto’s.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.