Kortessem – Borgloon via Zammelen

Datum: di 5 dec 2017
Etappe Kortessem – Borgloon, 19 km
Topogids: Streek-GR Haspengouw (kaart) & GR 564
Wandeltijd: 10.45 – 15.30
Weer: grijs, betrokken, 5°C
Stilte: 3/5

Rood Kasteel in Guigoven

Grijs en kil weer, gelukkig geen mist. De mogelijkheid om met bus 38 van Borgloon naar Kortessem te rijden (of omgekeerd) is voor een andere keer; wij zijn vandaag met zijn drieën en met 2 auto’s. Daardoor blijft er tijd voor een koffie tegenover de kerk van Kortessem.

In het Bellevuebos

Vrijwel onmiddellijk na de start, lopen we verkeerd. Of beter: we volgen gedurende 3 kilometer de (oude?) track door het Bellevuebos – een bijzonder modderige aangelegenheid – zonder één enkel GR-teken tegen te komen. We vermoeden dus dat het traject recent aangepast werd. Pas in Guigoven vinden we met slijkbesmeurde broek de geel-rode tekens terug.

Rode Kasteel

Even voorbij het dorp passeren we in het mooie Mombeekdal de eerste bezienswaardigheid: het Rode Kasteel, nu een evenementenkasteel. Landelijk en licht heuvelend gaat het verder over rustige verkavelingswegen tussen weides en boomgaarden. Over die eerste 8 km valt niet veel te vertellen. Nabij het mooie dal van de Lerebeek, spotten we een grijswitte roofvogel; hij vliegt net iets te sierlijk naar een volgende boom om een buizerd te zijn. Wat dan wel, vragen we ons af.

Aan referentiepunt 16 belanden we op een kruispunt van holle wegen en kiezen de richting Kerniel. Beneden in het vochtige beekdal vinden we een kil plekje om gauw wat te drinken en een boterham te eten. Een kaarsrechte veldweg brengt ons voorbij een verlaten hotel en biedt over kale akkers een mooi uitzicht op het dal. Een koerswissel brengt ons langs een populierenbosje met maretak (typisch voor de streek) naar het gehucht Eggertingen dat enkele witte vakwerkhoeves telt.

Hogerop kruisen we de drukke N 20 en volgen met de neus in de wind de stijgende baan naar Zammelen. Op de kam van de helling draaien we rechtsaf de boomgaarden in. Ook nu wordt er naarstig gewerkt aan de fruitbomen. We dalen steil af richting Gors-Opleeuw en draaien linksaf een natuurgebied in.

Beton wordt modder en de begroeide helling links bijzonder steil, terwijl in het natte dal rechts enkele Galloways tussen de waterplassen staan te grazen. Eindelijk een GR-stukje zoals ik ze het liefste heb: avontuurlijk en onvoorspelbaar gaan we via een draaipoortje een vlonderpad op. Dat pad slingert over een moerasgebied langs de Mombeek om uiteindelijk via een bruggetje over de beek en een weiland drogere grond te bereiken. Echt een mooi stukje natuur. En kijk, plots spotten we een zwarte specht!

Voorbij opnieuw een populierenbos beklimmen we het talud van een oud spoorlijntje (Fruitlijn; laatste goederentrein naar Tongeren in 1965). Waar even verder het fietsknooppuntennetwerk aansluit op het spoorlijntje, vertelt een praatgrage wandelaar met collie, hoe dat stukje lijn wandelgebied gebleven is, i.p.v. fietspad: het was al eerder natuurgebied. Gelukkig maar; die spoorbermen hoeven niet allemaal verhard fietspad te worden.

Abdij Mariënlof

Dan draaien we rechtsaf en lopen naar de hoog gelegen kerk van Kerniel om dan onder een kranige treurwilg op GR 564 (Lommel-Hoei) te stoten. Een mooie afdaling door de wei, gevolgd door een klim naar Abdij Mariënlof (café andermaal gesloten) en vervolgens een terugblik op Kerniel is ons bekend.

Fruitspoor

We dalen terug af naar het fietsspoor en bereiken nu gauw de Borgloonse Stoomstroopfabriek. Deze wordt sinds jaar en dag gerestaureerd zodat het oorspronkelijke GR-traject lichtjes gewijzigd is. Opletten nu dat we niet richting Kuttekoven lopen (dat is voor een volgende tocht naar St-Truiden) maar linksaf slaan naar het centrum van Borgloon. We nemen de directe toegang i.p.v. de omweg langs beneden want ook die straat lijkt al jaren open te liggen voor werken.

Onder de kerk van Borgloon blikken we bij een Abelardus tripel terug op onze tocht met enigszins gemengde gevoelens. Eigenlijk krijgt enkel het tweede deel van ons goede punten. Rest mij nog op zoek te gaan waar we de eerste 3 km in de fout zijn gegaan. En een track te reconstrueren want ik ben vergeten hem op te nemen 😉

Aandacht: op de website van Grote Routepaden staat de tijdelijke omleiding via Mersenhoven netjes aangegeven. Wat leren we daaruit: altijd even de website checken. In dit geval had ik de omleiding zelfs al gedownload 😦

Mijn Foto-album                               Mijn track

Advertenties

11 Reacties op “Kortessem – Borgloon via Zammelen

 1. Je te souhaite de bonnes fêtes de fin d’année ! Amitiés

 2. Geen foto van de zwarte specht Guido? 🙂

 3. In mei liep ik Kortessem – Ketsingen. ‘k Had geen zin in die omleiding en ik mailde naar Kortessem: ‘Zijn die werken in het Bellevuebos al afgelopen of niet?’ Ik kreeg een zéér vriendelijk mailtje terug (+ kaart, wat een service!) met én de gele én de rode wandeling (allebei zéér goed gemarkeerd) én de GR ingetekend. Jammer genoeg heb ik dat mailtje per vergissing verwijderd… Kortessem zei ook: ‘de GR is nog niet bewegwijzerd, we wachten nog op een ‘GO’ en dan maken we dat zo spoedig mogelijk in orde’. Nog veel wandelplezier!

  • Bedankt voor je reactie, Raymond. Nee, dat bleek wel dat de GR nog niet bewegwijzerd was. Nu goed, met de GPS-track zijn we er toch geraakt, al was het een bijzonder modderige aangelegenheid in het bos, vooral langs de fruitgaard. Groeten 🙂

 4. Mooie streek-GR zo te zien. Spijtig genoeg wat ver vanuit van West-Vlaanderen. Groetjes

 5. Ich musste schon lachen, vor allem weil ich mir Deine Worte diesen Mal von google ins deutsche übersetzen lasse. Da kommen merkwürdige Sätze raus 😀 Das rote Schloss ist ja klasse, ansonsten nervt das trübe Wetter, durch das ihr ja auch laufen musstet. Ein paar Sonnenstrahlen hätten den gesamten Weg gleich freundlicher erscheinen lassen.

  Morgen schneit es, dann ist wieder schön.

  LG Elke

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.