GR-Nieuwjaarstocht van Zichem naar Diest (revisited)

Datum: di 2 januari 2018
Etappe Station Zichem – Station Diest, 15 km
Topogids: GR 5 & GR 512
Wandeltijd: /
Weer: licht tot zwaarbewolkt, droog, 8°C
Stilte: 3/5

Basiliek van Scherpenheuvel

Een tijdelijk goedweervenster vóór de zware storm, dat moet benut worden. Niet te ver en niet te ver van huis; waarom niet de compleet vernieuwde GR 512-intrede in Diest uitproberen?! Zo gezegd, zo gedaan. Wandelvrienden G.&L. komen met de trein vanuit Diest het station van Zichem binnengereden en samen volgen we de GR-5 tekens naar de oude spoorbrug over de Demer. Voor het eerst in jaren zie ik de gerestaureerde Maagdentoren zonder stellages.

Maagdentoren in Zichem

Wanneer we de heuvel beklimmen richting basiliek van Scherpenheuvel, is de hemel lichtbewolkt, al krijgt de zon niet echt een kans. Achterom kijkend torent aan de overkant van de Demervallei de abdijtoren van Averbode boven de bossen uit.

Abdij van Averbode

Na de oversteek van de baan Scherpenheuvel-Diest klimmen we door weides en velden (gladde slijkpaden) naar hoger gelegen gebied tot we op de kam een weids vergezicht hebben in alle richtingen. Het geluid van de E314 in de verte dringt tot hier door.

Op de kam

Een mooie golvende zandweg stuurt ons richting Galgenberg. Is dat een kiekendief of een buizerd ginder? Kijk, daar zit een zilverreiger? Goh, een hele bende kramsvogels en kijk, tientallen en tientallen sijzen daar! We lopen intussen al een poos op het traject van GR 512 die hier samenloopt met GR 5 en de streek-GR Hageland (geel-rood). Een paard en een ezel delen met plezier een stuk van onze boterhammen.

Uitzicht nabij Kaggevinne

Hagelandse holle weg

Dan daalt een indrukwekkende holle weg – de bruinrode ijzerzandsteen waaruit hier zo menige kerk en abdij is opgebouwd, is opvallend aanwezig – naar de eerste buitenwijken van Diest. GR 5 buigt samen met geel-rood rechtsaf maar wij lopen rechtdoor tot aan een groot kruispunt onder de citadelberg. Een steil en glibberig bospaadje brengt ons tot aan en rond de voormalige militaire artillerievesting. Opvallend is de diepe gracht met zijn bakstenen muren en schietgaten, wellicht nu een onderkomen voor vleermuizen.

Het is intussen al een tijd zwaarbewolkt en de vesting oogt bepaald somber. Aan de overkant glibberen we de steile beboste helling voorzichtig af en belanden in de stille straten van Diest, onderaan de citadel. Wat moet het rustig wonen zijn hier! We passeren een indrukwekkende kapel en een historisch vakwerkhuis wanneer we plots midden op de markt staan.

Gotische St-Sulpitiuskerk

De imposante gotische St-Sulpitiuskerk mist een noemenswaardige toren en is opgebouwd uit voornoemde ijzerzandsteen en witte gobertangesteen. In het hoogkoor bevindt zich het graf van Prins Filips Willem van Oranje-Nassau, reden waarom Diest vandaag nog oranjestad genoemd wordt. In één van de vele horecazaken op het marktplein lessen we onze dorst voor we verder op verkenning gaan. In het oude centrum passeren we nog een aantal historische panden op onze weg naar het Warandepark.

Warandepark

Daar beklimmen we de berg naar de vroegere burcht en dalen weer af naar het historische, nog intacte en erg attractieve begijnhof.

Begijnhofpoort

Van daar lopen we terug naar het centrum en de Lakenhalle, passeren de voormalige Cerckelbrouwerij en het stadspark. We volgen een vlonderpad langs een zijtak van de Demer voorbij het ziekenhuis – tiens, hier zitten ook enkele schreeuwende halsbandparkieten! – om tenslotte uit te komen bij de imposante Ezeldijkmolen.

Ezeldijkmolen

Linksaf komen we uit op de binnenring aan de Schaffense Poort waar de bekende GR-wandelboom staat op de splitsing van GR 5, GR 512 en GR 561. Die laatste voert je probleemloos naar het station van Diest.

Schaffense Poort met GR-wandelboom

Klinken op het nieuwe jaar doen we in taverne ’t Moment aan de abdij van Averbode. Het jaar is mooi ingezet – wie de wandeling graag langer heeft, kan starten aan het station van Testelt (+4,5 km) en passeert door de mooie maar nu erg drassige Demerbroeken. Wie enkel Diest wil verkennen, heeft aan GR 512 een hele mooie leidraad.

Mijn Track                                           Mijn Foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.