GR 5A N Antwerpen – Vrasene

Datum: di 9 januari 2018
Traject: Etappe 1 Antwerpen – Vrasene, 24 km
Topogids GR 5A Noord
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.35 – 14.45
Weer: grijs, 4°C
Stilte:  0/5

Skyline van Antwerpen

Nieuw avontuur

Lang heeft mijn beperkte kennis van het Waasland me tegengehouden. Iets weerhield me telkens weer om met GR 5A te starten. De eerste etappe had ik op papier al een tijdje voorbereid. Ik wist dat er een vernieuwd traject was en dat er weldra een nieuwe topogids zal uitkomen. Een droge dag uitgekozen en nu is het zo ver. Trein + tram brengen me naar Linkeroever. Die metrorit kost me stommelings wel 2 beurten op mijn Lijnkaart zodat ik er geen meer over heb voor de busrit straks.

Het is eenzaam op het F. Van Eedenplein. Terwijl ik op het pad langs de Schelde begin te lopen, zijn de werklieden van de stad (’t stad, moet ik zeggen) in hun oranje guantanamojassen mijn enige metgezellen. Aan de overkant van de rivier ligt de stad onder een zilvergrijze hemel te grommen en te zoemen als een kwade horzel. Een ferry maakt zich los en zet koers naar de overkant. Ik passeer het verlaten ‘strand’ van Sint-Anneke. De molen, de gesloten horecazaken, het maakt allemaal een vervallen indruk. De skyline met zijn bekende landmarks aan de overkant maakt plaats voor de grootste petrochemische haven van de wereld; ongelooflijk hoe dicht bij de stad! Als er hier of wat verderop in Doel iets ernstig mis gaat, is de snoeverige Spaanse Brabander serieus gesjareld!

Na de jachthaven loop ik het Sint-Annabos in, nou ja, bos is een groot woord. Opvallend veel zangvogels, dat wel. Ik meen zelfs 2 kibbelende zwarte spechten op te merken, maar de foto is mislukt. Enkele woontorens later loop ik over het opgespoten schelpzand van Park Middenvijver. Volgens één van de vele dametjes die hier hun hondje uitlaten, krioelde het hier niet zo lang geleden van de konijnen; allemaal weg. Enkel hun grote holen zijn in het zand nog zichtbaar. Wel mooi die vijvers, dat vinden ook de meeuwen en de vele waterhoentjes. Wandelmaat G. belt me op en midden in ons gesprek valt mijn oude GSM uit. Nu kan ik straks ook geen GSM-ticket voor de bus bestellen; dat wordt dus dubbele prijs met cash geld…

Het lawaai van de stad wordt nu vervangen door dat van de E34, de N70 en de E17 waartussen GR 5A geprangd zit. De wit-rode tekens spreken mijn GPS-track vanaf nu tegen. Het parcours is verlegd, verder van de E34; het zoekt de dorpsagglomeraties op van achtereenvolgens Zwijndrecht, Melsele en Beveren; handig voor wie een verbinding zoekt met openbaar vervoer en wellicht geluidsarmer dan naast de snelweg. Het lopen door achtertuintjes kan me niet bijzonder boeien. Bovendien slaagt men er bijzonder goed in om eventuele horecazaken te ontwijken. Hier een troosteloze uitzondering:

Gesloten

In Zwijndrecht doet het Vredesbos(je) een aardige poging om mij te bekoren. Ze kennen er hun cultuur met het Anna Bijnspad. Na de sportvelden gaat het landelijk naar het historische Kapelletje van de Smoutpot en even verder de Defensieve Dijk. Onderweg en ook later op de dag vallen me de vele appel- en perenboomgaarden op. Via de mooie dijk bereik ik na 3 uur stappen de militaire schans Half Maan. Eindelijk een bank en tijd om de boterhammetjes te eten en de geschiedenis van deze mooie plek even te laten bezinken.

Schans Half Maan

Dan lopen we alweer naar de woonwijken van Melsele en naar de opvallende Kapel van Gaverland, duidelijk een bedevaartsoord.

Aan de rand van Beveren takt een mooie kasteeldreef af richting E34. Over de volgende saaie kilometers door de lege polders valt weinig te vertellen. Hier en daar een hoeve of een fruitboomgaard, rijen populieren, wat oude oorlogsbunkers, de roep van een wulp in de wei. Ik maal kilometers en de kilometers malen mij.

Uiteindelijk krijg ik de kerktoren van Vrasene in het vizier. Tot mijn opluchting deze keer draait de GR mee over een mooi pad van gemalen schelpen, in tegenstelling tot de oude track die naar de brug over de E34 voert. Een aftakkend schelppaadje voert door de velden naar de Beverse Beek en verder naar de eerste woonstraten van Vrasene. Dit komt mij prima uit want bij deze temperaturen 3 kwartier op een bus staan wachten aan de oprit van een snelweg was geen prettig vooruitzicht.

Kerktoren Vrasene

Ik neem afscheid van de GR en loop nog even door tot aan de bushalte aan de kerk. Bus 31 komt dus binnen 3 kwartier. Aan de overkant van een gevaarlijk kruispunt dat het dorp vierendeelt, loop ik het volkse café Sportlokaal binnen. Een grote groep mannen vecht luidkeels een kaartwedstrijd uit; er wordt voor geld gespeeld maar de sfeer is kameraadschappelijk. De vriendelijke waard trakteert met warme worstenbroden (Verloren Dinsdag, zegt hij grappend) en dat vind ik nu eens een warm gebaar, zie!

Station St-Niklaas

De bus komt stipt op tijd maar verliest dan veel tijd met schoolkinderen aan de haltes. Mijn trein in het station van Sint-Niklaas rijdt voor mijn neus weg. Dan maar even het mooie stationsplein verkend en in de Lijnwinkel een nieuwe rittenkaart gekocht. Ik beland op een stoptrein die ook in Berchem niet direct verbinding geeft maar uiteindelijk brengt een overvolle IC-trein – de passagiers morren luidkeels tegen de machteloze treinbegeleider – me terug naar de Kempen.

Molen Sint-Anna Linkeroever

Terugblikkend was deze eerste etappe niet echt een hoogvlieger en werd mijn voorbehoud grotendeels bewaarheid. Anderzijds, de wandeling in de buitenlucht heeft deugd gedaan. En de mensen van de bewegwijzering verdienen een pluim!

Mijn Track                Mijn foto-album

Advertenties

10 Reacties op “GR 5A N Antwerpen – Vrasene

 1. Wandern, ach Wandern, durch Berg und Tal,
  Wandern, ach Wandern, all über all,
  Weiter nur eilen, durchs ganze Land,
  Nie lang verweilen, von niemand gekannt.
  Nicht Heimat, nicht Liebe beward mir zuteil,
  Nur immer wandern rastlos in Eil!
  Als ik uw schitterende blog, vol wandel- en kijkplezier doorblaar moet ik soms denken aan dit oude maar mooie volkslied. Het is u op het lijf geschreven… Het vervolg (o zoete jeugdherinneringen) ken ik niet meer…
  P.S.: Vorig jaar liep ik Kortessem – Bilzen, door het verwaarloosde Spitsbos: eerst mooi pad, dan zichtbaar of amper zichtbaar spoor, en dan… niets meer behalve kniehoog onkruid, geen doorkomen aan… Is dit nu in orde???
  Nog veel wandelplezier!

  • Dag Raymond, wow, in een lyrische bui 🙂 Zoals je allicht gezien hebt, was ik enkele weken terug in dat Spitsbos (Jongenbos); alles dik in orde. Het was het enige hoogtepunt van die tocht + de cafetaria van ’t Sportcentrum in Kortessem 😉

 2. Veel wandelingen van over t’ water zal je bij ons ook niet vinden , k’ weet ook nie hoe het komt .maar je hebt het toch weeral gedaan ! Nog de beste wensen voor het nieuwejaar2018! Grts Leen

 3. Ik zal waarschijnlijk in je voetsporen treden of voor je voeten lopen als ik Brugge ga starten maar wacht nog op de uitgave van de nieuwe topogids. Denk wel door in Brugge te starten dat je met het minst mooie gedeelte eindigt.

 4. Guidowke en het openbaar vervoer… Het is geen goed koppel hahaha.
  Maar net wat je zegt, je hebt weer een frisse neus gehaald en een wandeling in de benen. Maar wie weet wordt de GR steeds mooier en het weer hopelijk beter!
  Lieve groet, Marina.

  • Hoi Marina, ik heb me net een uur geamuseerd met de voorbereiding van de volgende etappe. Luc zegt hieronder dat er beterschap op komst is. Nu, dat Hulst een prachtig vestingsstadje is, weten we al, dus alvast het eindpunt van die tocht kan niet meer stuk. Intussen weet ik waar en wanneer ik de bus moet nemen ginder. Groetjes. (P.S. ik ben onze afspraak niet vergeten)

 5. Ook nooit een mooie streek gevonden… Maar er is hoop, naarmate je vordert wordt het beter.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.