Alken – Kortessem

Datum: za 27 januari 2018
Etappe Alken – Kortessem, 15 km
Topogids: Streek-GR Haspengouw (kaart)
Wandeltijd: 13.20 – 17.00
Weer: meestal zonnig, 11°C
Stilte: 3/5

Natuurgebied Nietelbroeken/Mombeekvallei

Het wordt mooi weer vandaag; vlug getelefoneerd naar wandelmaatjes G. & L. en afgesproken om 13 uur aan de sporthal van Kortessem. Van daar rijden we met één auto naar de sporthal van Alken voor de zogenaamd laatste etappe van Streek-GR Haspengouw – al moet ik er zelf nog wel enkele voltooien. Het zal een beauty worden, een waardige afsluiter!

Van aan de parking lopen we vrijwel onmiddellijk de wei in langs de Kleine Herk. Links van ons de gebouwen van brouwerij Alken. De modderige weide-oever voert ons naar een nog natter vijvergebied waar we onze weg moeten zoeken rond de diepe waterplassen.

Langs de Kleine Herk

Zo bereiken we de Mombeek die we nu een aantal kilometers zullen volgen. Tussen rietkragen en elzenbosjes vorderen we moeizaam op de slijkerige oever; het zonnetje schijnt en het is best mooi hier in de vallei.

Langs de Mombeek

Wimmertingen

In Wimmertingen verlaten we even de oever, passeren de kerk en steken de drukke N20 over die we een eindje volgen. Linksaf gaan we in dalende lijn terug naar de beekvallei om dan een betonweg te bereiken, tijd om de wandelschoenen eens flink uit te stampen zodat de modder ons om de oren vliegt. Droogvoets gaan we nu hogerop naar de kruising met GR 564 waarbij we het kasteel van Mombeek passeren. Aan het kruispunt staat een bankje, helaas in de schaduw, maar hier kunnen we onze boterhammetjes eten.

Aan GR 564

Flink afgekoeld dalen we af naar natuurgebied Nietelbroeken. Ik ken dit gebied van mijn passage op GR 564 en het is een pareltje, zeker in het voorjaar als de voorjaarsbloemen in bloei staan. In de winter, nu dus, is het gebied vooral een uitermate modderig stiltegebied. Gelukkig liggen er vlonderpaden over de natste plekken maar in de buurt van de weidepoortjes gaan de wandelschoenen onherroepelijk de diepe modder in: er is geen weg naast. Eigenlijk zou je hier laarzen moeten dragen.

Waar GR 564 rechtsaf de Nietelbroeken verlaat, lopen wij rechtdoor. Het is echt genieten van de vergezichten in deze authentieke beekvallei met zijn bruggetjes en zijn weidepaden. Uiteindelijk bereiken we opnieuw vaste grond. Het betonbaantje voert ons opnieuw hogerop, langs de voormalige Luimertingenmolen (in restauratie) en door een lieflijk glooiend landschap met populierenbosjes en verspreide bebouwing. Dit is Limburg – fietsland ten top. Het is al een tijdje duidelijk dat ik me flink verrekend heb qua afstand: i.p.v. geschatte 10 km zullen we richting 15 gaan.

Luimertingenmolen

Boven de allerlaatste fruitboomgaard gaat de zon stilaan onder maar de kerktoren van het hoger gelegen Kortessem komt in zicht. De koffie – mijn persooonlijke tournée minérale (periode zonder alcohol) is al begonnen – in de gezellige cafetaria van de sporthal zal smaken. We kijken tevreden terug op een hele mooie wandeling – Vochtig Haspengouw op zijn mooist – ; die vuile schoenen en wandelbroeken krijgen we wel weer proper 🙂

Kortessem

Mijn Track                                            Mijn Foto-album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.