GR 5A Z Rupelmonde – Antwerpen

Datum: za 10 feb 2018
Etappe Rupelmonde – Antwerpen LO,  21 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.00 – 15.30
Weer: zonnig, 2-6°C
Stilte:  3/5

Gerechtsgebouw Antwerpen 😉

De nieuwe topogids is uit. Niets houdt me nog tegen nu 😉 Omwille van mogelijkheden met openbaar vervoer kies ik vandaag voor de comfortabele oplossing: van Antwerpen zuidwaarts, samen met wandelmaten G. & L. Van Antwerpen Centraal rijden we met tram 15 naar Linkeroever, halte Halewijn om daar bus 95 richting St.-Niklaas te nemen tot aan Halte Rupelmonde Kerk.

Rupelmonde Kerk

Die kerk blijkt meteen een hele mooie te zijn. Vlak ervoor pronkt als standbeeld Gerard de Cremer. Wie? De wereldberoemde cartograaf Mercator (°1512), geboren in Rupelmonde.

Mercator

Na een koffie in het sympathieke hoekcafé De Valk dalen we af naar de historische  Graventoren (overblijfsel van de waterburcht uit de 12de eeuw die werd gebouwd door de graven van Vlaanderen ter verdediging van de Schelde en de Rupel aan de overkant) en de getijdenmolen (16de eeuw) of Spaanse Molen, de enige overgebleven getijdenmolen van Vlaanderen.

Van hieruit volgen we een paadje richting een imposante dijk die het land moet beschermen tegen overstromingen van de Schelde verderop. Vanuit een manege binnendijks klinkt luide carnavalsmuziek: blijkbaar heeft Boer Joop een paar nieuwe klompen en dat moet aan de polder meegedeeld. Wij kijken van boven uit over de Rupelmondse Kreek.

Vanop de dijk

Langs de vliet naar Bazel

Een trap voert ons naar een woonstraat waarna we rechts een vliet volgen met nogal wat eenden en waterhoentjes, een enkele gans. Voor ons uit vliegt een prachtig ijsvogeltje. Aan het eind van dit rechte stuk (de rododendrons aan de voet van de villa’s zullen in het seizoen best mooi ogen) duikt voor ons een brede vijver op omzoomd met treurwilgen. Nijlganzen schreeuwen mekaar tot onze verbazing vanop hoge boomtakken toe. Links voert een bruggetje naar het prachtige kasteel Wissekerke (15de eeuw): wat is dat mooi hier in Bazel!

Boomklimmende nijlgans

In Bazel

Kasteel Wissekerke in Bazel

Aan de geparkeerde auto’s te zien zijn we niet de enige bezoekers. Een deel bevindt zich in taverne-museum De Schuur. De rest verkent wellicht net als wij de Kruibeekse Kreek, misschien wel op de Kruibeekse Kreek wandelroute,  aan de overkant van de hoge dijk. Borden geven uitleg bij het Sigmaplan en het grootste gecontroleerde overstromingsgebied (COG)van Vlaanderen.

Daar moeten we de dijk over

Aanvankelijk zien we daar niet veel van. Zowel in een rietveld rechts als in het kreupelhout links trekken enkele reeën zich met tegenzin terug. Wij lopen links via een poortje een nat broekgebied in.

In de Kruibeekse Kreek

Een aantrekkelijk graspad slingert door het kreupelhout dieper het overstromingsgebied in. Bij momenten zakken we diep weg in de modder en proberen op takken droogvoets de natste plekken over te steken. Desondanks of juist daarom genieten we met volle teugen van dit prachtige natuurgebied. Eens terug buiten (poortje) lopen we langs knotwilgen en natte bosjes met rietvelden terug naar de Schelde. Opnieuw verstoppen zich enkele reeën en gaan op in het goudgele riet.

Kruibeekse Kreek

Find the 2 deer

Vind de 2 reeën (foto in Flickr om te kunnen inzoomen 😉

Kruibeeks Overstromingsgebied

Op de Scheldedijk komen we dan langs de kleine en grote sluizen die in geval van stormvloed het overtollige Scheldewater moeten binnen- en weer buitenlaten. Op de achtergebleven waterplassen voelen zich ontelbare watervogels in hun sas. Aan de horizon piekt de kerktoren van Kruibeke.

Langs de Schelde

We passeren de plek van het Oude Veer en de toegang tot het nieuwe Scheldeveer en lopen langs één van de vele meertjes in de richting van kasteel Altena (waterburcht uit 1594). Maar eerst genieten we in volle zon van onze picknick, met de rug tegen een vogelkijkmuur. G. spot ondertussen enkele opvallende bergeenden. Later zullen we er nog zien op de slikken en de schorren van de Schelde.

Middagpauze in het Kortbroek

Via natuurgebied Kortbroek bereiken we de drukke en lawaaierige N419 die we voorzichtig oversteken. We lopen nu op verharde weg van de Schelde weg de polders in en beschrijven een grote boog tot we aan een kruispunt van wegen (ook kruising met streek-GR Waas- en Reinaertland) op het historische café De Voermansrust stoten.

Deze diashow vereist JavaScript.

De bazin blijkt met vakantie maar haar broer die is ingesprongen, wil ons om tien voor twee (14 uur = openingsuur) wel binnenlaten en vertelt ronduit over de geschiedenis van deze authentieke herberg. Het interieur straalt gezelligheid uit: de oude tapkast, de antieke tegelvloer, de houten plafondbalken, de crossposters en memorabilia aan de muren.

Naar Burcht

Jammer maar we moeten verder. Eerst langs een met knotwilgen omzoomd baantje, dan langs kleine werkmanshuisjes dichter naar het geraas van de E17.  Vóór de brug rechtsaf door een indrustriegebied en langs een reusachtige kleigroeve. Aan de andere kant van de Krijgsbaan lopen we door het groen langs een kazerne en de rand van een sociale woonwijk van Burcht. Voorbij de sportpleinen bereiken we opnieuw de Scheldedijk (aan de overkant de Hobokense Polder en veel petrochemische industrie) maar niet voor lang. Een dwarsstraatje leidt ons naar de kerk van Burcht. Achter de kerk door lopen we verder naar het Neuzenbergbos om dan open water te bereiken.

In Burcht aan de Schelde

Over een aantrekkelijk asfaltpad omronden we een grote kreek waar het Scheldewater met zijn ebbe en vloed een aantrekkelijk foerageergebied voor watervogels geschapen heeft: het Burchtse Weel.

Galgenweel Antwerpen

We steken via een hoge brug de E17 over die hier de Kennedytunnel induikt en volgen vanaf nu de brede Beatrijslaan. Eerst langs het Galgenweel met uitzicht op Linkeroever en rechts op de skyline van Antwerpen met Boerentoren en kathedraal tot aan het Zuid. Zo bereiken we het Frederik van Eedenplein aan de uitgang van de voetgangerstunnel onder de Schelde.

Zicht op Antwerpen Zuid

Antwerpen Kathedraal

Tijd voor een afsluitertje in één van de tavernes. Het was een dag om in te kaderen, daarover zijn we het eens. Prachtige natuur- en cultuurtocht met veel afwisseling en stralend weer, met volop zon onder een staalblauwe hemel: meer moet dat niet zijn. Meer dan tevreden duiken we de metro in op weg naar het prachtige Centraal Station en terug naar de Kempen (waar helaas in ’t weekend niet al te veel treinen naartoe rijden).

Mijn Track                                             Mijn foto-album

6 Reacties op “GR 5A Z Rupelmonde – Antwerpen

  1. Dat ziet er een mooie etappe uit. Zalig om met zo een stralende zon te kunnen wandelen. Het kriebelt al om deze GR aan te pakken. De eerste etappe van Brugge naar Sluis is al uitgestippeld maar eerst nog wat verder stappen op GR 561.

  2. Het is altijd een plezier om je te lezen en deze regio te ontdekken dankzij jou

  3. Was een wandeling om te genieten zie ik al… Het beste wandelweer wat je maar kunt wensen. Hopelijk is het over anderhalve week ook zulk mooi weer.

  4. Das sieht ja mal richtig gut aus Guido. Das Kasteel ist so schön, das würde ich ja liebend gerne mal näher anschauen. Auch Antwerpen so zu sehen finde ich schön.

    Ich möchte endlich Rente, um Zeit für viele Touren zu haben, auch in Belgien!!!!!

    • Ja, das war eine schöne Strecke. Und Antwerpen war mal meine Lieblingsstadt; ich habe 4 Jahre dort gewohnt als Student; nach meiner Studienzeit musste ich einfach mindestens einmal im Monat wieder dorthin. Jetzt ist aber schon lange her; auf dieser Tour war ich nur auf dem linken Schelde-Ufer. Das wiederum kannte ich noch gar nicht 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.