LAW 11 Moeren – Meersel Dreef

Datum: zon 25 feb 2018
Traject: Meersel Dreef – Moeren (Zundert)= 22,5 km
Topogids: LAW 11 Grenslandpad, Bourgondisch flaneren in Zuid-Nederland
Wandeltijd: 10.45- 16.45
Weer: zonnig, ijskoude oostenwind, -2°C tot 2°C
Stilte: 4/5

IMG_7684

Over de Turfvaart in Natuurgebied De Moeren (bij Zundert)

De Wandelpraatjes nodigen uit; op de afspraak zijn ook wandelbloggers Leen en Philippe van Back on the Road en ikzelf. Marina en Paul, ervaren Pieterpadstappers, zijn al een tijdje bezig met het Grenslandpad (LAW 11) dat op de grens tussen Nederland en België verloopt, meer bepaald van Sluis tot Thorn. Het voorstel was om elkaar in het echt te ontmoeten in de buurt van Zundert (NL). Herberg In den Anker is de ideale ontmoetingsplek. Na een kop koffie rijden we in één auto verder tot Meersel Dreef (B) waar voldoende parking is, zo weet ik nog van een vorig bezoek. De zon schijnt aan een staalblauwe hemel, het vriest dat het kraakt en er staat een bijtend koude oostenwind. We zijn klaar voor de start en een tocht met de wind in de rug.

En we zijn vertrokken!

Het eerste stuk tot Rijsbergen valt wat tegen: veel beton en akkerwegen met de noodzakelijke oversteek van de E19. We gebruiken de tijd om mekaar beter te leren kennen en babbelen honderduit over beroep, hobby en familie. Een mooie brede rivier – de Aa of Weerijs – trekt toch onze aandacht. Ze lijkt een beetje op de Mark waarmee ze in Breda samenvloeit. Even lopen we op een historisch tramlijntje, nu fietspad, dat vroeger Rijsbergen met Turnhout verbond. Onze voorouders hadden vaak nuttiger verbindingen met openbaar vervoer dan wij nu. Het grensoverschrijdend vervoer bestaat helaas nog nauwelijks; een probleem voor wie LAW 11 wil lopen.

Aa of Weerijs

In Rijsbergen weten Marina en Paul een uit de kluiten gewassen kwaliteitssnackbar waar we gezellig een frietje steken. Bij dit weer kan iets warms deugd doen. Nadien duurt het enkele kilometers voor we de bebouwing achter ons gelaten hebben en Natuurgebied Pannenhoef binnenlopen, een voormalig turfwinninggebied. Centraal in het bos, bij enkele gerestaureerde schuurtjes en een bakkershuisje pauzeren we op een mooie picknickplek. Uit de wind en in de zon is het aangenaam toeven. Leen vertelt enthousiast over hun wandelvakanties in Ierland en Portugal; ook Marina en Paul delen die liefde voor Portugal.

Pauze in natuurgebied Pannenhoef

Vanaf nu krijgt het traject heuse GR-allures: kronkelende paadjes door bos- en waterrijk gebied, mooie uitzichten op vennetjes en woest natuurgebied met grote grazers, houten bruggetjes over voormalige turfkanaaltjes. Ongemerkt zijn we Natuurreservaat De Moeren binnengelopen, zo mogelijk nog ‘natuurlijker’. Naar het einde toe kijken we op de zijkant van Abdij Maria Toevlucht, een trappistenabdij waar heus trappistenbier gebrouwen wordt onder de naam Zundert.

Abdij Maria Toevlucht Zundert

Na een laatste turfkanaaltje bereiken we opnieuw Herberg In den Anker die intussen aardig volgelopen is. Nog even de dorst lessen, afscheid nemen van Leen en Philippe met de belofte dat we dit overdoen en nog even Marina en Paul naar Meersel Dreef brengen met de belofte van een zomerbarbecue 😉 Mijn eerste etappe op het Grenslandpad stond in het teken van de vriendschap.

Mijn Track                          Mijn Foto-album                          Verslag Wandelpraatjes

4 Reacties op “LAW 11 Moeren – Meersel Dreef

  1. Pingback: LAW 11 Nispen – Moeren | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: GR 12-West: Schoten – Antwerpen | guidowke's wandelblog

  3. Beter had je dit niet kunnen verwoorden Guido, wij hebben er ook van genoten..en deze wandeletappe stond voor ons ook in “het teken van de wandelvriendschap” altijd leuk als je de liefde voor het wandelen kan delen.!
    Fijn jullie mogen te ontmoeten… en zeker tot de volgende keer !

  4. Wat een leuk verslag heb je er van gemaakt! En zoals je schreef in je laatste zin: deze etappe stond in het teken van (wandel) vriendschap! Zo voelde het ook. We hebben er echt van genoten afgelopen zondag, En die BBQ staat, ik denk dat we niet eens tot aan de zomer moeten wachten. Er zullen toch meer warme lentedagen volgen in mei/juni denk je niet?
    En wie weet een wandelingetjes voor ons in België.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.