GR 5A Z + GR 126 Branst – Mariekerke – Malderen

Datum: wo 14 maart 2018                                Wandeltijd: 10.30 – 14.30
Etappe Branst – Mariekerke – Malderen 17,5 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018 + online verlenging GR 126 — Gelopen etappes op GR 5A Z & GR 126
Weer: wisselend bewolkt met zon, 3°-10°C
Stilte:  3/5

IMG_7781

Sint-Amands aan de Schelde

Vreemdgaan op GR-paden

Ik had het aangekondigd: een special edition waarbij ik oversteek naar een andere GR. Waarom? Omdat het past. Twee vliegen in één klap: ik kom verder op GR 5A en ik loop mijn sluitstuk van de verlenging van GR 126 die ik nu van Mariekerke tot Brussel bewandeld heb.

In totaal zal ik 5 uur gereisd hebben met trein en bus voor amper 4 uur wandelen. Flink gek? Ik las zonet een polemiek op een GR 5-wandelblog waarbij iemand zich in het nauw gedreven voelt door fervente gebruikers van het openbaar vervoer onder de wandelaars. Terecht! Als natuurliefhebber mag je gerust stilstaan bij je ecologische voetafdruk. Wie zijn auto thuis laat als het kan, geeft a.h.w. iets terug aan de natuur. I.p.v. enkel maar te nemen. Geen nood, ook bij mij is dit een traag groeiend inzicht geweest.

Op de dijk in Branst

Twee treinen en de bus van Puurs naar Branst: als dat maar goed gaat! En het gaat goed; een vrolijke arbeider wijst me zelfs een proper en gratis toegankelijk toilet aan in het station van Puurs. Een zeldzaam goed in België. Vóór ik op bus 252 stap, lees ik nog even over de bewogen geschiedenis van dit station in 1914 toen van hieruit de laatste Belgische soldaten nog net over de Schelde geëvacueerd konden worden.

Scheldedijk in Branst

In Branst loop ik de zonovergoten Scheldedijk op langs het langste recht stuk rivier (rak) tot in Mariekerke. De horecazaken gaan allemaal pas op de middag open.

Nabij Mariekerke

Mariekerke, voetveer

In Mariekerke maak ik een foto van het Scheldeveer dat me volgende keer naar de overkant zal brengen. Ik neem afscheid van GR 5A en volg nu verder de gloednieuwe tekens van GR 126 over de Scheldedijk tot in Sint-Amands. Het is genieten van de rietvelden en het zicht op de stroom, al kan je dat niet aflezen aan de afgetrokken gezichten van de vele wielertoeristen.

Mariekerke

Sint-Amands

Aan het indrukwekkend gelegen graf van Emile Verhaeren heb ik een fantastisch uitzicht op de machtige stroom. Bovendien is café Emile V. wèl open. Ik ontdek er een ongelooflijk aanbod aan trappistenbieren maar ik zit nog (even) in mijn T.M. en hou het bij een koffie.

Sint-Amands

Voorbij Sint-Amands volg ik nog enige tijd de dijk; opvallend hoe je aan de donkere kleur van de rietkragen kan zien, hoe hoog het Scheldewater komt.

Voorbij Sint-Amands

Dan verlaat de GR de dijk en duikt linksweg het boerenland in. Tussen 2 weiden in heb ik een leuke ontmoeting: een wat ouder echtpaar oefent met gevulde rugzak voor hun zoveelste pelgrimstocht naar Compostella. Deze keer willen ze de route vanuit het Portugese binnenland verkennen. We keuvelen wat over onze hobby en met een waarschuwing dat in Opdorp alle café’s gesloten zijn, nemen ze afscheid.

Kijken naar de buizerds

Op het stuk tot aan en voorbij de drukke N17 valt weinig te vertellen. Nu eens over verharde, dan weer over onverharde landbouw- en verkavelingspaden gaat het in een grote boog om Opdorp heen. Ik trek me op aan de prachtige vlucht van de buizerds die in de aantrekkende wind steeds hoger en hoger cirkelen.

Middelpunt van Vlaanderen

Dan bereik ik het gehuchtje Biesten, raakpunt van 3 provincies en het officiële geografische middelpunt van Vlaanderen. Op één van de rustbanken eet ik mijn boterhammen en probeer iets speciaals te voelen. Helaas, dat middelpunt is mensengemaakt en weekt bij mij geen speciale gevoelens los. Ik voel enkel de hongerige blikken van de emoes in een aanpalende tuin.

Lippelobos

Na de lunch loop ik door het enige bos van vandaag: het Lippelobos; duurdere houtsoorten wijzen meestal op de aanwezigheid van een kasteel en dat is nu niet anders: vanuit de verte zie ik kasteel Hof te Melis. De paden door en uit het bos zijn best aangenaam maar het duurt nog een hele poos eer ik daarna via woonstraten de kerk van Opdorp bereik.

Opdorp

Opdorp is een deelgemeente van Buggenhout en trotse eigenaar van het grootste dorpsplein van België. Het betreft een driehoekige, met gras en bomen begroeide dries waar vroeger het vee verzameld werd. Tussen de bomen groeien en bloeien (binnenkort) duizenden narcissen en dit jaar staan er tientallen kleurrijke huisjesslakken opgesteld. Jonge ouders lopen met hun kroost langs dit unieke spektakel. Op een kruispunt (als burgemeester zou ik onmiddellijk die centrale autoweg doorheen het plein afsluiten) staat het beeldje van de keisdrupper, de fiere bijnaam van de Opdorpenaars. Even verder zelfs een reuzegroot beeld van het kaasdoek dat gebruikt werd om platte kaas te maken.

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Helaas zijn inderdaad alle café’s gesloten. Dat brengt mijn planning in het gedrang. In de wetenschap dat mijn trein in Malderen, 2 km verderop, om 10 minuten na het uur komt, wou ik hier de tijd doden; onder geen beding wil ik wachten in het café van vorige keer (zie verslag daar). Noodgedwongen toch maar verder gestapt en zie, ik vind achter de treinhalte nog een café, bijna onherkenbaar langs buiten. Met de snoet in de zon geniet ik achter het raam van een verfrissend 00-biertje.

De treinreis naar Mechelen verloopt vlot maar dan is het weer een koffie lang wachten op aansluiting naar de Kempen. Gelukkig is er keuze te over aan het station van Mechelen.

Besluit: heerlijk aan de Schelde! Verder vind ik die verlenging van GR 126 tot Brussegem geen hoogvlieger. Maar ook geen afknapper. Enfin, we richten de punten van onze wandelschoenen weer op nieuwe horizonten.

Mijn track                                                     Mijn Foto-album

3 Reacties op “GR 5A Z + GR 126 Branst – Mariekerke – Malderen

  1. Encore une belle découverte … merci 😉

  2. Toch ziet het er als een mooie wandeling uit, wandelen langs water vind ik persoonlijk altijd fijn om te doen. Altijd een beetje reuring en boten die voorbij komen. Wij wandelen aanstaande week langs de Mosel.
    Ik heb hier weer genoten van je praatje en je foto`s.
    Fijn weekend alvast.
    Lieve groet Marina en Paul.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.