Bilzen – Tongeren via Riksingen en Alt-Hoeselt, GR 128

Datum: di 20 mar 2018
Etappe Bilzen – Tongeren, 22 km
Van station naar station
Topogids: Streek-GR Haspengouw (kaart) & GR 128
Wandeltijd: 10.00 – 15.00
Weer: zonnig, strakke noordwester, 3-8°C
Stilte: 3/5 (E313)

IMG_7825

Oude watermolen nabij Hoeselt

Er zijn sneeuwbuien voorspeld op deze eerste lentedag. Gevolgd door eventuele gewone buien. We gaan ons dat niet aantrekken en vertrekken naar het station van Bilzen. Daar pikken we de geelrode tekens op van de Streek-GR Haspengouw en vertrekken richting Rijkhoven. Het park van Bilzen ligt inderdaad onder een dun sneeuwtapijtje maar verder schijnt de zon ronduit aan een staalblauwe hemel.

Beauty

Beauty

IMG_7813

Sneeuw in het park van Bilzen

Demerbeemden

Afdaling naar de Demerbeemden

Aan de samensmelting met GR 128 slaan we rechtsaf en dalen naar de Demerbeemden aan de E313. In dit natuurgebied wordt nog hard gewerkt maar het resultaat oogt nu al mooi en via een vlonderpad komen we droogvoets even bij de jonge Demer. We steken de snelweg over om aan de overkant  eerst een gehuchtje te passeren. Een holle weg brengt ons bij de Jeugdkapel waar we een eerste korte drinkpauze inlassen.

Jongerenkapel

De Jongerenkapel

Wat verder bereiken we opnieuw de Demer, hier slechts een beekje. Het landschap oogt wel bijzonder mooi. Overal maretak in de populieren, licht heuvelend en dan dat zicht op die oude watermolen…

Naar Hoeselt

Op weg naar Hoeselt

GR 128 mijdt het centrum van Hoeselt, passeert een grote kapel en steekt de spoorweg Tongeren-Hasselt over. Aan de kerk van Werm draaien we linksaf en lopen door fruitboomgaarden naar Alt-Hoeselt. Vrij veel beton onderweg maar de wegen zijn rustig en bieden mooie vergezichten. De bewegwijzering in Alt-Hoeselt is niet optimaal maar de track loodst ons door het centrum naar een grote vierkantshoeve. Even verder draaien we rechtsaf tussen de boomgaarden en buigen dan links op een klimmend vlonderpad naar de Wijngaardberg.

Knuppelpad voorbij Alt-Hoeselt

Vlonderpad naar het Wijngaardbos in Alt-Hoeselt

Net voor we in het Wijngaardbos een mooie holle weg afdalen, vinden we een bank met uitzicht tot over de Maasstreek, in de zon en uit de wind. Terwijl we onze boterhammetjes eten, passeert een goedgeluimde dame met meerdaagse rugzak en de topogids tussen de riempjes gekneld. Ze salueert en trekt verder richting Bilzen. Wij trekken verder, passeren een kruising met de streek-GR en volgen een bijzonder mooie, overgroeide holle weg tot aan een verkeersweg.

Mooie holle wegen

Mooie holle wegen

Aan de overkant dalen we af naar de bosrand. Tussen bos en veld volgen we een erg modderig en glad pad met fantastisch uitzicht op de hoger gelegen helling. Het modderpad verandert in een betonpad en brengt ons naar de grote baan in Riksingen.

Lijkt wel een tumulus

Op weg naar Riksingen

Het dorpje heeft weliswaar een mooi kerkje maar een welverdiend café vinden we niet; de omweg naar een fietscafé verderop is ons te ver in de onzekerheid of het wel open is. Over mooi golvende fietswegen bereiken we opnieuw een grote baan (Nieuwe Steenweg). De kathedraaltoren van Tongeren laat zich al een tijdje zien maar we lijken er in een grote boog omheen te lopen. Het fietspad aan de overkant daalt naar de fraaie kasteelhoeve Rooi, gelegen aan een mooie vijver.

IMG_7841

Kasteelhoeve Rooi

Even verder draaien we eindelijk terug oostwaarts en bereiken de mooie kapelkerk van Mulken. Nog wat verder wacht de imposante kasteelhoeve Betho met zijn middeleeuwse hoektoren. Ik maak mijn wandelvrienden attent op de Beukenberg op de achtergrond: over dit Romeinse aquaduct maakte ik enkele weken geleden mijn entree in Tongeren.

Kasteel Betho met middeleeuwse hoektoren

Kasteel van Betho met middeleeuwse hoektoren

Kasteelpark

Kasteelpark met Beukenberg (Romeinse aquaduct)

De mooie kasteeldreef klimt nu naar de stadsrand van het moderne Tongeren. Waar GR 128 rechtsaf slaat naar de Beukenberg, volgen wij de GR-Variant, tegelijk streek-GR naar het historische centrum van Tongeren. In het Grand Café op de hoek genieten we na van de mooie tocht. Voor mij mag het opnieuw een biertje zijn. We hadden een hele dag prachtig weer; een dag om in te kaderen.

Kathedraal van Tongeren

We vervolgen nadien onze tocht langs de kathedraal, het Romeins Museum en de winkelstraat, richting station. Even een kaartje uit de automaat trekken en dan komt de trein richting Hasselt al aangereden (twee per uur). Tien minuten later staan we opnieuw aan het station van Bilzen. Welke van onderstaande 2 tochten nu de mooiere was, kan ik niet zeggen: aan de lezer om het te ontdekken 🙂

Losjes in de bloes in Tongeren

Mijn Track                                             Mijn Foto-album

Advertenties

4 Reacties op “Bilzen – Tongeren via Riksingen en Alt-Hoeselt, GR 128

  1. 😀 Dat mocht wel zo aan je foto’s te zien , dat is genieten !

  2. Ik geloof dat ik net iets te veel het woordje ‘mooi’ gebruikt heb 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.