Sint-Truiden – Borgloon via Romeinse Kassei en Hoepertingen

Datum: paasmaandag 2 april 2018
Etappe Sint-Truiden – Borgloon, 20 km
Topogids: Streek-GR Haspengouw (kaart) & GR 128 (+Variant)
Wandeltijd: 10.30 -15.30
Weer: bewolkt, lichte regen soms, 5°-14°C
Stilte: 3/5

IMG_7883

Op oude spoorbermen

Eindelijk nog eens op pad! De weerman weet het niet zo goed en gebruikt weer eens een term die ALLES kan betekenen: het oosten van het land. Enfin, wij weg naar Borgloon waar we aan het kerkhof bus 23A naar Sint-Truiden nemen (elk uur).

Als dat geen vrolijk beeld is: klik op de foto.

Aan het station verzuimen we een koffie te nemen en daar zullen we op deze paasmaandag spijt van krijgen: alles toe! Via de groene wallen lopen we om St-Truiden heen. Nieuwe GR-trajecten vermijden gelukkig niet langer de stadscentra zoals dit al zeer oude traject wél doet. De tocht die ik vandaag geknutseld heb op basis van de wandelkaart Haspengouw, gebruikt 3 verschillende GR-trajecten en is nu eens geel-rood, dan weer wit-rood bewegwijzerd. Een track heb ik niet voorbereid; we gaan ons baseren op de bewegwijzering en op de kaart.

Op de wallen van St-Truiden

Intussen hebben we de grote verkeersassen rond St-Truiden achter ons gelaten en slaan rechts een zijweg in naar Brustem. Onmiddellijk bevinden we ons tussen fruitplantages en dat zal vandaag niet meer veranderen. We passeren een oude grenspaal tussen St-Truiden en Brustem, geen vrienden in het verleden blijkbaar. Aan een mooie beek met zicht op de oude burchttoren van Brustem krijgen we voor het eerst een fraai lenteplaatje. Aan de voet van de burcht of wat er van over is, eten we een boterhammetje.

Lente in zicht

Zicht op de burchttoren van Brustem

Het marktplein van Brustem is helemaal opengebroken en de bewegwijzering is niet meer te vinden; ook de knooppuntpaaltjes zijn weggehaald blijkt als een echtpaar te fiets even vruchteloos als wij loopt rond te zoeken. Uiteindelijk vindt Georges in een zijstraat toch een volgend teken en zetten we onze weg verder tussen de boomgaarden. Voor de tractoren van de fruitboeren zijn deze boomgaardwegen meestal gebetonneerd, ideaal voor fietsers die weldra van de bloesems komen genieten, iets minder voor ons. Gelukkig rijdt er verder weinig verkeer en zo klimmen we steil naar de Tumulus van Brustem (oude Romeinse grafheuvel). De tumulus zelf blijkt in privé-bezit en is blijkbaar nog geen bordje waard. Dan draaien we linksaf op de Romeinse Kassei, een oude Romeinse handelsweg. Kaarsrecht loopt deze door een glooiend landschap richting Tjenneboom en Borgloon, welbekend dus bij fietsers. Wij draaien echter op de top van de volgende heuvelrug linksaf, het officiële GR-128-pad op. Het motregent lichtjes maar het uitzicht van hierboven op het lager liggende Haspengouw is fenomenaal.

Op het hoogplateau

Net voor de N79 zijn we even het noorden kwijt door een dubbelzinnige bewegwijzering maar een blik op de kaart (we moeten tot aan de hoogspanningslijn) zet ons op de goeie weg naar het kruispunt. Aan de overkant, beschut tegen de wind en met een flauw zonnetje in de rug, voelen we aan onze bezwete rug hoe de dagtemperatuur serieus gestegen is sinds ons vertrek. De imposante torens van het Kasteel Mariagaarde tegenover de kerk van Hoepertingen duiken voor ons op. Het kasteel is nu een stilte-oord voor individuele of groepsbezinningen.

Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen

We lopen achter de kerk door (rood-geel nu) en net als we de moed opgegeven hebben, duikt café ’t Jagershof op, letterlijk naast het pad. Hier kan je voor weinig geld iets eten en drinken; voor ons een Affligem tripel aub., da’s allebei.

Meersbeemden aan de Herk in Hoepertingen

Als we buitenkomen, is het flink aan het regenen en de regenhoes moet over de rugzak. Een stille veldweg voert ons naar de brug over de Herk. Naast de brug nodigt een draaipoortje uit om het natuurgebied Meersbeemden te betreden. We volgen de meanderende kronkels van de Herk en ‘genieten van dit landschap’ zoals Natuurpunt aanbeveelt. We zien vooral het gele speenkruid maar weldra moet dat hier vol bloemen staan. Waar de Herk onder een talud verdwijnt, beklimmen we de steile trap naar een oud fruitspoortje.

In de regen langs de Herk

Tapijt van speenkruid

Avontuurlijk kronkelt het pad door de ruige wildernis aan struiken en bomen die zich van het spoorbaantje meester gemaakt hebben. Op de grond een tapijt van speenkruid en wilde viooltjes. Heerlijk! We volgen dit “Fruitspoor” een hele poos. Het is gestopt met regenen en het wordt bepaald warm. De kerk van Gotem, gelegen tussen hoogstamboomgaarden, is een echt plaatje.

Gotem

Naast het Fruitspoor in Gotem

Links beneden ligt een uitnodigende brasserie op grondgebied Kuttekoven maar we laten ons niet bekoren. Rechts aan de horizon kondigt het kasteel Hulsberg de nabijheid van ons einddoel aan. Het laatste stuk loopt helaas langs een grote weg naar de gekende torens van de Borgloonse Stroopfabriek, samensmelting met GR 564. De Stroopfeesten lokken vandaag een massa volk; wij verlaten de bewegwijzering en klimmen de lange helling op naar het historische centrum van Borgloon. Veel volk ook hier op de buitenterrasjes. In café De Graef genieten we na van toch vooral het tweede deel van de tocht.

Stroopfabriek in Borgloon

Ik was deze herfst en winter veel onderweg in Haspengouw, wel wetend dat de lente en het oogstseizoen het beste tijdstip zijn. Het enige voordeel is wel dat ik de streek voor mezelf had. Intussen heb ik wel een overdosis en begint het heimwee om andere streken te verkennen. Die éne bloesemwandeling houd ik echter nog in petto. En … Borgloon blijft een fantastisch uitgangspunt om deze mooie streek te verkennen, te voet of met de fiets, desnoods met de Vespa.

Mijn opgekuiste Track                                    Mijn album
(voor het eerst opgenomen met
OsmAnd op Smartphone)

7 Reacties op “Sint-Truiden – Borgloon via Romeinse Kassei en Hoepertingen

  1. Leuk om dit verslag te lezen. Nog maar een paar maal geweest maar die streek-GR komt er zeker nog aan. Zeker door jouw verslagen en foto’s.

  2. Wat een mooie plaatjes heb je geschoten.. Ik zit te genieten hier. Vooral die foto met de witte bloesem. . Hier gaan we zondag weer stappen. We hebben zoveel andere dingen te doen gehad dat het stappen er bij in is geschoten. En over 1 5 week naar Valencia.

    • Voor de massale fruitbloesems was het inderdaad nog te vroeg; ’t is te zeggen: die zijn laat dit jaar. – Dan wens ik jullie veel stapplezier zondag en alvast een fijne tijd in Valencia.

  3. Al flink wat gezien van deze streek , en inderdaad een bloesemwandeling kan er nog wel bij , altijd mooi om te zien .. jullie hadden ook niet veel veel beter weer dan wij,maar toch was het niet koud !
    Jouw GR ervaringen blijken dan toch zijn dienst te doen op deze wandeling , mooie streek toch !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.