GR 5A Mariekerke – Dendermonde

Datum: di 10 april 2018
Etappe Mariekerke – Dendermonde  18,5 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018
Gelopen etappes op de zuidelijke route
Wandeltijd: 10.45 – 15.50
Weer: zonnig, 19°C
Stilte:  4/5

IMG_7970

Scheldeveer naar Baasrode

Na de Ardennen, opnieuw het Scheldeland. De heenrit met trein en bus naar Mariekerke verloopt verdacht comfortabel en ontspannen. De buschauffeur kent de naam van zijn haltes niet maar een studente wil me wel even helpen. Ik trek met volbeladen rugzak (regenponcho + regenjas) een spurtje door de stille straten van Mariekerke om op tijd (10.30) bij het veer te zijn aan de Schelde. Fat chance.Daar aangekomen zie ik de veerman net een lading passagiers lossen aan de overkant. Te laat. Ik drentel wat rond, maak opnieuw een foto van het mooie kerkje en lees nog eens de vertrekuren. Paniek!!! 11.00 uur <Moerzeke-St-Amands-Moerzeke> staat er. Ik vergeet wat ik in de topogids gelezen had over driehoeksveer en zet het op een lopen naar St-Amands om daar het volgende veer te halen. Valt niet mee met zo’n rugzak! Daar krijg ik te horen dat het veer wel degelijk naar Mariekerke vaart maar je moet op het belletje drukken!!!Ook dàt wist ik niet. En inderdaad, nadat ik – op aangeven van een vriendelijke hobbyschipper – gedrukt heb – ik ben de enige passagier – komt het veer in de verte aangevaren. Op het water heb ik tijd om uit te hijgen en een beetje te bekomen.

Op het veer naar Moerzeke

Terug op linkeroever (geleden van in Temse) kom ik tot rust. De zon schijnt volop, het is warm en de natuur ontwaakt t’ allen kant. Een fazantenhaan stelt me trots zijn harem voor: 3 ‘poeljen’. Stroomafwaarts sla ik linksaf een mooie dijk op. De chemische dampen van een sproeitractor op zijn fruitplantage links beneden kan ik net ontwijken. Of de vele wilde bijen die zich tegoed doen aan de neergevallen populierenbloesems even veel geluk hebben?!!?

Op de polderdijken

Enfin, het is genieten geblazen van dit polderlandschap met zijn vele kreken, de meeste intussen visvijvers. Mijn GPS vertelt me dat ik hoog boven op de dijk 3 meter onder zeeniveau loop! In de kasteeltuin van Moerzeke zie ik aan de overkant van de slotgracht naast het gele speenkruid talloze witte bosanemoontjes schitteren. Een frisgroene treurwilg buigt zich welwillend over het zwarte water.

Bosanemoontjes aan het kasteel van Moerzeke

Eventjes de drukke baan naar Moerzeke over – een konijntje heeft die oversteek helaas met het leven moeten bekopen – en zo opnieuw naar de Scheldedijk.

Opnieuw langs de Schelde

Op het jaagpad passeer ik nabij het dorpje Kastel (zal zijn naam ook wel niet gestolen hebben) een kleine kudde gehoornde dijkschapen. Verder is het genieten geblazen van de zon en het briesje tot ik aankom bij het veer naar Baasrode. De veerman heeft middagpauze, zo vertelt me een vriendelijke man met één tand. Hij is met de fiets onderweg naar het ziekenhuis van Dendermonde, zegt hij. Hij is gehandicapt sportfietser, stelt hij zich voor en zwaar ten val gekomen. Nu moet hij een bout in zijn lijf laten verwijderen. Ronduit pratend over allerlei thema’s, van communistische regimes tot auto’s die hij op het erf van zijn ouders in de prak reed – praat hij het hele halve uur vol terwijl we uitkijken over de traagzaam voorbijschuivende Schelde. Ik eet intussen rechtstaand mijn boterhammetjes.

Wachten aan het veer naar Baasrode

Om één uur kunnen we dan toch naar de overkant in Baasrode. Baasrode is een rommeltje van sympathieke arbeidershuisjes rond een fabriek. Je waant je eventjes in een zuiders land. De GR verloopt weerom langs enkele visvijvers en duikt dan de Vlassenbroekse Polders in.

In de Vlassenbroekse polder

Grote panelen maken duidelijk dat ook deze opgenomen zijn in het grote Sigmaplan dat ons in de toekomst moet beschermen tegen catastrofale overstromingen. Een grote dijk deelt het gebied in een noordelijk en een zuidelijk stuk en het is over deze dijk dat de GR naar Vlassenbroek loopt, een gehuchtje met een alleraardigst kerkje, wat huizen en enkele horecazaken. Café ’t Ateljeeken blijkt als enige open: een oud werkmanshuisje met binnen meer plaats dan je van buiten zou denken; heel gezellig interieur met houten balken. Het terras in de tuin onder de Scheldedijk lokt op deze mooie dag al behoorlijk wat volk.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Nu ik mijn dorst gelest heb, trek ik weer verder naar Vlassenbroekbrug en 2 kilometer verder naar Dendermondebrug. De rugzak weegt steeds zwaarder en neen, dat ligt niet aan die Orval van zonet! Ik ben gewoon volledig fout gekleed voor zo’n warme dag, waarop notabene hevige regenbuien waren voorspeld.

Opnieuw op de Scheldedijk

Bebouwing en verkeerslawaai kondigen nu de nabijheid van Dendermonde aan. De intrede aan een oude Denderarm is alvast majestueus. Aan het imposante historische gerechtsgebouw krijgt een oeroude boom waar hij recht op heeft: een beschermde ondergrond. Om de hoek volgt een wow-moment: wat een mooi marktplein! Ik steek het verkeersluwe plein langzaam over en bewonder de mooie geveltjes, de Lakenhalle met belforttoren en het historische Vleeshuis (15de eeuw). Tijd voor een terrasje met zicht op al dat moois.

 

De GR vervolgt zijn weg naar een in onbruik geraakte Dendersluis, nu plaats van afspraak voor jonge Dendermondenaars. Het pad volgt verder de oude Denderarm en draait rond een heel aantrekkelijke parkvijver.

Oud sluizencomplex

Veel jonge mensen aan de oevers en ik spot zelfs een fuut op het water. Voor vandaag zeg ik dag tegen GR 5A en vervolg mijn weg naar het station van Dendermonde. De trein van 4 uur brengt me vlotjes naar Mechelen maar dan moet ik weer een half uur wachten op de trein naar de Kempen: die heeft ook nog eens 11 minuten vertraging. Net als vanmorgen zal ik 2,5 uur onderweg geweest zijn van en naar huis… Het is een knopje dat je moet omdraaien…

GR 5A heeft me toegelaten het mooie Scheldeland te verkennen tussen Hulst en Dendermonde; nu komen andere streken aan de beurt. Ik kijk ernaar uit.

P.S. Ik lees vandaag opnieuw een bericht in de krant over tonnen plasticafval in zee; in de Schelde gisteren dreef minstens om de 2 meter een plastic fles; de oevers lagen bezaaid met rommel; we zijn duidelijk goed bezig 😦

Mijn Track                                           Mijn Album

6 Reacties op “GR 5A Mariekerke – Dendermonde

  1. De zelfde tocht en toch helemaal anders dan de onze ,een ander seizoen doet veel aan een landschap, nu waren ze aan die vijvers in Vlassenbroek aan het werken ..het zag er nogal een rommeltje uit, wij vonden Dendermonde ook een mooie stad, de moeite waard om nog eens te bezoeken ! Grts Leen

    • En dan moet je op de Markt zo’n Dendermondse tripel drinken met zicht op de historische gebouwen 😉 – Ik had voor morgen ook aan GR 5A gedacht maar het weerbericht stuurt me oostelijker; we zien nog wel. Groetjes.

  2. Als inwoner van het pittoreske Baasrode moet ik toch zeggen dat het fijn is zo’n positieve blogpost te lezen over mijn omgeving. 😀 En inderdaad, niet vergeten op het knopje te drukken bij het veer… 😉

  3. Verslagjes over de GR 5A lees ik met net dat ietsje meer aandacht 😉. Ik ben dus verwittigd voor het veer!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.