LAW 7 Schin-op-Geul – Maastricht

Datum: di 17 april 2018
Traject: Etappe 13 Schin-op-Geul – Maastricht = 22,5 km; ↑305m ↓325m
Topogids: Pelgrimspad – Langs Kerken, Kruisen en Kapellen, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 7-2 ’s Hertogenbosch – Maastricht 250 km
Wandeltijd: 10.15 – 16.00
Weer: zonnig, warm, 21°C
Stilte: 4/5

Afsluitende etappe

Sint Servaasbrug a/d Maas

Van november is het geleden dat ik op het Pelgrimspad onderweg was. Na Ardennen en Scheldeland dus opnieuw een andere streek. De afsluitende etappe van het Pelgrimspad verdient een gepast seizoen, dacht ik zo, met fris groen en voorjaarsbloeiers. Vandaag zullen we dus als volwaardige pelgrims Maastricht binnenschrijden strompelen.

Start in Schin-op-Geul

Blijkbaar slaan we het voorjaar over en starten direct met de zomer: als we parkeren aan het station van Schin-op-Geul is het T-shirt- en-korte-broek-weer. De historische kerk ligt fotogeniek op een heuveltje. Langs enkele B&B’s verlaten we de bebouwing en lopen boven de Geul naar een onbewaakte spoorwegovergang. Vervolgens volgen we de flank van de Schaelsberg die we even verder beklimmen.

Flank van de Schaelsberg

Beklimming Schaelsberg

Voorjaarsbloeiers als bosanemoontjes en -viooltjes begeleiden ons op de steile klim naar de Kluizenaarskapel. Het mooie gebouw is gerestaureerd en blijkbaar opnieuw bewoond.

Kluizenaarskapel

Wij vinden het helemaal prachtig onder die machtige bomen op de heuveltop en fotograferen naar hartelust. Het pad brengt ons terug naar beneden waar aan de voet van de Schaelsberg 3 religieuze beelden hun opwachting maken.

De Geul

Via een brug kruisen we de Geul en lopen door een mooie dreef tussen Kasteelhoeve Genhoes en Kasteel Schaloen. Hier zijn wandelaars en fotografen onderweg; bonte spechten roffelen dat het een lieve lust is. We lopen bij de historische watermolen door een kasteelpoort de bijgebouwen van het kasteel binnen en zetten ons tussen andere zonnekloppers op het buitenterras met zicht op het kasteel. Ooit waren we hier in de winter met de fiets.

Kasteel Schaloen

Kasteel Genhoes

De dorst gelest en de woorden van een medeblogger indachtig: ik heb 2 uur nodig gehad voor 3 km”, omgorden we de rugzak en steken de rijweg over naar natuurgebied Gerendal. Zacht klimmend volgen we de contouren van dit mooie dal met prachtig uitzicht op de hellingen.

Het Gerendal

We naderen de historische Schaapsput, de plek waar we eerder al 2 keer passeerden op het Krijtlandpad. Voor de orchideeëntuin zijn we te vroeg in het seizoen zodat we stevig verderklimmen naar de kerktoren aan de horizon. Via kantelpoortjes doorkruisen we het laatste stukje door de wei naar Scheulder, vorig jaar ons start- en aankomstpunt voor de laatste etappe van het Krijtlandpad.

Scheulder

Het gezellige dorpscafé laten we links liggen en we draaien verder het hoogplateau van Margraten op. Het stuk dat nu volgt is minder interessant en ligt in volle zon. Toch genieten we ook hier van de fruitbloesems onderweg en wanneer we in Groot-Welsden de afdaling inzetten, wordt het landschap opnieuw glooiend en boeiend. Aan een kruispunt van holle wegen vinden we een geschikte picknickbank.

Te vroeg want er komen weldra mooiere plekken. Een landweg voert ons door een lieflijk dal naar het bos van de Schiepersberg. Onderweg weer een massa verschillende veldbloemen waaronder witte en gele dovenetel maar ook het eerder zeldzame longkruid. Kerend tussen de stoere bomen maken we een klein ommetje langs de Julianagroeve, een indrukwekkende canyon waar ooit mergel werd gedolven. Georges hoopt stilletjes op de Maximagroeve maar die komt niet, wel nog een naamloze kleine afgraving van de bergflank.

Julianagroeve

Boven ons cirkelen intussen de buizerds en een torenvalk hangt biddend boven de wei. Via een mooi pad met houtsnippers beklimmen we de tegenoverliggende helling, eerst door open gebied, dan door een tunnel van struiken en takken om in Cadier en Keer aan te komen.

We doorkruisen het dorp via moderne woonwijken, merken de aftakking op naar de GR 5 in Visé – hier komen we later terug) en steken de drukke weg naar Maastricht over. Aan de overkant belanden we opnieuw in volle natuur. We krijgen zicht op de Maasvallei met de Pietersberg en zijn opvallende Observantheuvel aan de overkant. Steil dalend passeren we nog een afgesloten mergelgrot (vleermuizen) en lopen rechttoe-rechtan naar de stadsgrens van Maastricht in Randwyck.

Zicht op de Pietersberg in de Maasvallei

Op ons kaarsrechte traject recht naar het station van Randwijk en verder naar de Maasoever passeren we heel wat scholen en universiteitsgebouwen. Het is als wandelaar echt wel opletten geblazen voor de vele fietsers. Uiteindelijk kunnen we uitblazen op een zitbank aan een oude Maasarm. Een zwaan komt even kijken of we niks te eten bij hebben. We volgen het Gouvernementspad langs de Maas naar het Bonnefantenmuseum en het Centre Céramique waar het gazon vol zonnekloppers ligt. Wat verder passeren we tussen de studenten de middeleeuwse Maaspunttoren en bereiken de horecagelegenheden aan de stenen Sint-Servaasbrug.

Maaspunttoren

In principe zouden we nu nog een 800 m voor de boeg hebben tot aan of in de Sint-Servaasbasiliek, maar het is mooi geweest. Moe en dorstig genieten we van een grote pint of twee en wat Spaanse tapa’s terwijl beneden de Maasaken en plezierboten passeren. Heerlijk zitten is het hier tussen de vele binnen- en buitenlandse toeristen; je zou niet zeggen dat we op een werkdag zijn.

Aan de St-Servaasbrug

Nagenietend lopen we het stadsdeel Wyck in op weg naar het Centraal Station. Terwijl mijn kompanen nog tickets kopen, zie ik dat de trein naar Heerlen vertrekkensklaar staat. We haasten ons naar spoor 6 en ik vergeet in te checken met mijn OV-chipkaart! Ik reis dus zonder geldig vervoersbewijs! Tot overmaat van ramp blijken we in een sneltrein gestapt te zijn die dus niet zal stoppen in Schin-op-Geul. Gelukkig wel in Valkenburg. We stappen uit en hebben nog tijd voor een koffie op het gezellige stationsterras met zijn vriendelijke bediening.

Nu check ik wél in voor de stoptrein en als we even later in Schin uitstappen, vergeet ik ook niet van uit te checken. Eind goed, al goed en tijd om even te reflecteren over het LAW 7-2 Pelgrimspad.

Het Pelgrimspad is mijn tweede LAW in Noord-Brabant en Limburg. Terugkijkend kan ik geen enkele etappe vinden die me echt niet bevallen is. Ik heb genoten van de steden (den Bosch, Sittard en Maastricht), van de grote heide- en vengebieden in Noord-Brabant, van de Maaskant en van het bevallige Limburgse heuvelland. Dat Nederland een dichtbevolkt land is, je zou het niet zeggen als je zo van het ene natuurgebied naar het andere loopt. Ik heb al plannen om naar bepaalde plekken terug te keren 😉

Ho maar, er ontbreekt nog een stukje, zegt de aandachtige volger. Klopt: de 7 km van Gulpen naar Schin-op-Geul hou ik nog achter voor een uitje met mijn echtgenote. En uiteraard wacht nog het verbindingsstuk naar GR 5 in Visé, maar da’s voor veel later.

Mijn Track                                    Mijn uitgebreid Foto-album

3 Reacties op “LAW 7 Schin-op-Geul – Maastricht

  1. Pingback: LAW 7 Gulpen – Schin-op-Geul | guidowke's wandelblog

  2. Gulpen Schin OG is nog een mooi stukje. Leuk om dat met je ega te doen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.