GR 5A Z Dendermonde – Aalst

Datum: za 5 mei 2018
Etappe Dendermonde – Aalst:  22,2 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.00 – 15.45
Weer: zonnig, koele bries, 21°C
Stilte:  4/5

IMG_8223

Mespelare

Mijn wandelmaten hebben onverwachts afgezegd. Normaal heb ik altijd wel een vijftal mogelijkheden in voorbereiding maar niks daarvan blijkt te lukken met openbaar vervoer tijdens het weekend! Behalve deze trip dus. Maar ook op een zaterdag slaagt de NMBS er niet in zijn treinen op tijd te laten rijden. Via een overstap in Leuven kom ik 7 minuten te laat aan in Brussel-Noord; mijn trein naar Dendermonde staat nog in het station maar niemand mag nog instappen. Treiterend blijft hij nog 2 minuten staan maar ik mag er niet meer in. Wat nu? De app geraadgpleegd: de trein naar Jette nemen (2 haltes), wachten en overstappen op de stoptrein naar Dendermonde. Die arriveert ook met 7 minuten vertraging op schema. Kortom, ik ben om 11 uur in het station van Dendermonde: 2,5 uur na vertrek thuis.

Toegang Denderbellebroek

Terwijl ik langs de mooie stadsparkvijver loop, op weg naar de afslag van GR 5A, bedenk ik dat mijn plan om zoveel mogelijk de ochtendkoelte te gebruiken in duigen gevallen is. Toch geniet ik van de zon in mijn nek en schudt al stappend alle beslommeringen van me af. Een veldweg voert me naar het Denderbellebroek, onderdeel van het Sigmaplein tegen overstromingen. Over een slingerend fietspad loop ik door mooi open gebied. Het is de tijd van paarse en witte smeerwortel en krachtig geurende meidoornbloesems. De natuur is nu echt opengebarsten en vogels fluiten dat het een lieve lust is.

Langs de Grote Beek naar de Dender

Ik bereik de oever van de Dender en even verder de sluis van Denderbelle. Na de oversteek loop ik over het jaagpad en de verhoogde oever naar de afslag naar Mespelare. De GR buigt terecht af naar dit stille dorp met zijn opvallende toren. De Aldegondiskerk, volledig opgetrokken in natuursteen, dateert uit de 12de eeuw en is de best bewaarde romaanse bedevaartskerk in de streek. Binnen is het gebouw rommelig maar knus. Er tegenover prijkt een schandpaal en zoals het hoort, is vlakbij een café. In café En Passant mag ik bij een lekkere Averbode mijn boterhammetjes opeten.

Romaanse St-Aldegondistoren van Mespelare

Na de lunch slaat de warmte toe. Gelukkig ben ik van open gebied in een bosrijkere omgeving terechtgekomen. Ik zoek de schaduw op, ook als ik op een onverhard pad langs de overkant van de Dender richting Herdersem loop. Dikke karpers liggen lui in het ondiepe oeverwater. In Herdersem geniet ik van de roze en witte bloesems van de kastanjebomen. Een ruime lus rond het dorp voert me opnieuw open gebied in en leidt door akkers en velden naar de Rozendreef. Geen rozen te zien maar wel de eerste noemenswaardige helling. Aan de horizon komt Aalst in zicht. Eerst negeer ik nog een omleidingsbord om na een kleine kilometer tot de vaststelling te komen dat het pad volledig geblokkeerd is. Ik moet terug en bereik via een woonstraat de wijk Rozen aan de drukke Moorselbaan. Op een GR-wandelboom neemt GR 128, waarmee GR 5A sinds Dendermonde samenliep, afscheid. Ik steek de baan over en loop over de mij goed bekende Leirekens-fietsroute verder naar Aalst. Opletten dat je niet langs achter aangereden wordt want het fietspad wordt druk gebruikt.

Intussen heb ik contact opgenomen met Facebook-wandelblogster Anneliese. Als alles goed gaat, laat ze zo dadelijk haar voorbereidingen voor het communiefeest even in de steek om kennis te maken. Ik doorkruis het mooie Zwembadpark, passeer een mooie oude herberg en beland in het drukke stadsverkeer van Aalst.

Herberg ’t Apostelken

Langs het vermaarde ziekenhuis en een school langs een grote verkeersader (!), draai ik linksaf de binnenstad in. Hier is het rustiger. Langs een wijk met enkele bijzondere woonblokken – het lijkt industriële archeologie – kom ik aan een brug over de Dender. Het is me intussen duidelijk hoe multicultureel de bevolking van Aalst wel is. Als naast de Dender een binnendoor naar het station ook afgesloten blijkt, wordt mijn Nederlands door de mannen langs de oever niet begrepen. Via een zijstraat bereik ik dan toch de voorkant van het station en kijk: wie komt daar vrolijk en blijgemutst op me toegestapt: jawel, Anneliese.

Anneliese

We nemen direct plaats op één van de caféterrassen op het stationsplein. Zij elegant, ik met een diepe kreun want de kilometers door de warmte hebben hun tol geëist. Een halve liter moet soelaas brengen. Net zoals bij eerdere ontmoetingen met collega-stappers, is er door de digitale contacten direct een zekere vertrouwdheid. Zij vertelt over haar recente wandelavonturen in het diepe Frankrijk en we wisselen, van de hak op de tak springend, wandel- en levenservaringen uit. Echt een toffe ontmoeting waar ik oprecht dankbaar voor ben. We bezegelen de kennismaking met één van Annelieses bekende selfies en zeggen tot ziens; wie weet tot de volgende etappe vanuit Aalst 🙂

In het station is het nog wachten op de trein naar Brussel. Ook in Brussel is het wachten en zo duurt het toch weer 2,5 uur eer ik thuis ben. Objectief was deze tocht geen hoogvlieger maar wie wil er objectief zijn op zo’n prachtige zomerdag in de lente?!?

Mijn Track                           Mijn Foto-album

Advertenties

8 Reacties op “GR 5A Z Dendermonde – Aalst

 1. Was dan niet de wandeling waar je op hoopte maar oei oei wat een mooie foto`s
  Het fluitekruid in de bermen, echt heel erg mooi!
  En wat leuk om weer iemand te treffen via het wandelblog!
  Binnenkort een datum plannen voor de BBQ op Neerlandse bodem ;-))

  • Nou, het is best een mooie etappe geworden, bekroond met een leuke ontmoeting. Meer moet dat niet zijn, toch?!? Het vervolg zal niet lang op zich laten wachten 😉 maar wel op een weekdag; in ’t weekend zou ik veel te lang onderweg zijn met O.V.

 2. Misschien geen hoogvlieger maar toch mooie foto’s.

 3. Gisteren duurde de rit ook alweer twee uur voor we thuis waren..enfin, we zaten in de bus en waren al blij dat de trein tenminste op tijd was.
  Jij zat ook al weer in verre contreien, in die omgeving zijn we nog nooit gaan wandelen, Aalst lijkt mij ook een leuke stad ! Grts Leen

 4. Echt weer goede service. Op deze manier krijgen ze je wel in de trein en laat je de auto staan. Goed dat je het kon loslaten en genieten van de wandeling.

  • Om eerlijk te zijn: ik ga er al een beetje van uit dat het fout loopt en ben blij verrast als het een keer lukt zoals gepland. Gisteren was ik wellicht beter af geweest met de auto (en bus terug).

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.