Premium-Wandelweg Het Leudal

Datum:  zo 27 mei 2018
Traject: Wasser.Wander.Welt Tour nr 7 Het Leudal
Webadres, beschrijving en track
of in het Nederlands
Afstand: 14,6 km – Bewegwijzering: witte W op blauwe achtergrond
Weer: zomers, zonnig, zwoel, onweer 26°C
Stilte:  4/5
Startpunt: Café Sint-Elizabeth’s Hof, Leudal, Roggelse Weg

IMG_8460

Er werd 30°C en zwoel weer voorspeld. Op het Hertogenpad passeerden we door het Leudal bij Heythuysen en vatten toen het plan op om ooit terug te keren en de plaatselijke luswandeling te doen, zo mooi vonden we die wandelpaden langs de Leubeek. Met deze weersvoorspelling lijkt een boswandeling echt aangewezen en zo rijden we richting Roermond. Als we aankomen bij St. Elisabeth’s Hof schijnt de zon nog volop. Na een koffie op het caféterras vertrekken we richting De Busjop.

Vistrap Leudal

Eens de vistrap op de Leubeek over, verlaten we de drukke baan en trekken de bossen in, meestal over brede onverharde bospaden. Af en toe, zoals op de inleidende foto, een grote open plek, nogal wat joggers en wandelaars en in de buurt van de Tungelroyse Beek – zoals de Leubeek stroomopwaarts heet – een heus beeklandschap met rietvelden en aangepaste uitbundige flora. Zo bereiken we tegen de middag Café de Busjop (bisschop) waar we op het overvolle terras genieten van een pintje en onze boterhammen (ik ga daar niet moeilijk over doen, zegt de jonge ober als we hem beleefd vragen).

Oevervegetatie

Op weg naar Café de Busjop

Nog schijnt de zon maar als we de open heide intrekken, zien we in de verte dreigende luchten op ons afkomen. Nog steeds passeren ons kleine groepjes wandelaars en voorlopig blijft het zwaarbewolkt en zwoel.

We passeren een boerderij met bakhuisje en kruisen de baan naar het Elisabethhof. Even verder in het bos kan je via een rechtse afslag de parking bereiken op 200 m en zo de wandeling inkorten.

Wij opteren om de extra lus te lopen ook al voelen we de eerste druppels en ontmoeten we geen enkele wandelaar meer. Het is bijzonder mooi lopen in de diep ingesneden bedding van de Roggelse Beek. Soms loopt die beek vele meters onder ons terwijl de valleiwand rechts van ons hoog oploopt.

Roggelse beek diep beneden

Tegen de tijd dat we een brug naderen en de plek waar de witrode tekens van LAW 13 ons bekend voorkomen, breekt het onweer los. Het wordt pikdonker, dondert en bliksemt en de regen valt met bakken uit de lucht. Op het punt waar de Roggelse Beek in de sterk meanderende Leubeek stroomt, zoeken we beschutting onder het blarendak. We hebben niks mee want wie verwachtte nu dat het onweer al om 2 uur ’s middags zou losbarsten?!?

Wachtend in de regen

Wachten heeft geen zin, we zijn toch al nat. Vrolijke kinderstemmen weerklinken in de buurt van de oude baileybrug. Onderaan een enorme zandberg spelen de kinderen als vanouds in het bruine maar heldere water van de Leubeek en trekken zich geen moer aan van de neerpletsende regen. Heerlijk, toch?!? Waar vind je nog zulk een natuurlijk avonturendecor, met grote bomen die over de beek gevallen zijn en op hun beurt een voedingsbodem zijn voor allerlei planten?!

Ideale speeltuin in het oerwoud

Netjes begeleid door de W-bordjes (uitstekende bewegwijzering!) lopen we nu eens hoog boven, dan weer beneden langs de avontuurlijk meanderende beek. IJsvogeltjes zien we niet maar wel een eenzame mandarijneend en heel veel (uitgebloeide) meiklokjes en orchideeën. Tegen dat het stopt met regenen en het bos weer lichter wordt, bereiken we de St-Ursulamolen. Deze is geopend en zou een prima schuilplaats geweest zijn. Binnen bewonderen we het intacte raderwerk, de molenstenen en de tentoongestelde objecten van het molenmuseum. Wie dat wenst, kan er lijnolie kopen.

 

 

We volgen de molenbeek en verder de Leubeuk door het laatste stukje bos tot aan de St-Elisabethmolen en bijhorende horecazaak.

Druipnat – gelukkig hebben we droge kleren in de auto – genieten we van een biertje op het terras dat intussen zo goed als leeg is. Ook de aspergesoep zou lekker zijn 🙂 Ik vond de wandeling enig mooi en kom zeker terug. Zoals gezegd, je kan de wandeling inkorten tot 2 lussen naargelang het gezelschap (zie track). Ik heb trouwens meteen zin gekregen in de overige WWW-wandelingen 🙂

Mijn Track                            Mijn album

Advertenties

3 Reacties op “Premium-Wandelweg Het Leudal

  1. Ach wie schön Guido. Das ist eine schöne Erinnerung an eine wunderbare Tour. Wann gehst Du die Premiumwege bei euch in Belgien?
    Liebe Grüße
    Elke

  2. Dit blijft een geweldig gebied om te wandelen. Ik loop er ook erg graag. Het blijft mooi daar..
    Ben benieuwd naar de foto’s en het vervolg verhaal.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.