SWCP Pendeen Watch – Sennen Cove

Stage 22 Pendeen Lighthouse – Sennen Cove
Afstand: 15 km –  (↑  492 HM & ↓ 545 vlgs Basecamp – ↑ 513 m vlgs Southwestcoastpath.org ) – matig
Mijn album op Flickr
Wandeltijd: ongeveer 4 uur
Weer: wisselend bewolkt, warm, 22-25°C, bries uit het oosten
Stilte: 5/5
Website South West Coast Path
Team: Georges, Guido

IMG_8768

Crowns Tin Mine

Over de voorbereiding en het verloop van onze wandelvakantie in Cornwall, nuttige tips enz. lees je hier.

Zoals eerder gezegd, was ik gisteren niet in staat opnieuw te wandelen na de tocht van St Ives naar Pendeen. In plaats daarvan bezochten we Trebah Garden waarover eerder al een verslag. Vandaag parkeren we één auto op de parking aan het strand van Sennen Cove (£ 4) en de andere gratis aan de vuurtoren van Pendeen. Lichtjes onzeker – gaan de spieren meewillen vandaag? – loop ik met G. even het binnenland in om dan een smal paadje naar de kust in te slaan. We naderen gauw een fascinerend landschap van industriële archeologie: het oude tinmijngebied bij Geevor.

Geevor Tin Mine

IMG_8764

Brede wandelpaden doorkruisen het gebied met gebouwen uit de 20ste en de 19de eeuw. We passeren het Levant Beam Engine House en nog meer mijnen in Botallack. De beroemde machinegebouwen van de Crown Mines liggen hachelijk bovenop een cliff. Didactische panelen informeren over het harde en korte leven in de tinmijnen die soms tot ver onder de zeespiegel reikten.

IMG_8769

IMG_8775

Cape Cornwall op de achtergrond; maar eerst nog door een moeilijke vallei

We passeren de ruïnes van Kenidjack Castle en dalen af in de groene Kenidjack Valley. De hele tijd zien we Cape Cornwall vóór ons en op de flank van de helling naderen we nu vlug langsheen enkele prachtig gelegen vakantiehuizen. Wat een uitzicht! We passeren de parking en volgen rechts een weiland naar de restanten van de St Helen’s Chapel om dan de kaap te beklimmen tot aan het monument dat boven opgericht werd. Uit de wind staat een ideale picknickbank met zicht over het bemande wachthuis van de National Coastwatch Institution. Dat westerstormen hier lelijk kunnen huishouden hebben we de voorbije dagen aan de kustvorm kunnen zien. Vandaag schijnt de zon achter hoge sluierwolken en de oosterbries maakt de temperatuur draaglijk. Ik heb nergens last van.

 

Na de picknick hebben we het makkelijkste stuk gehad. Het pad krijgt opnieuw alpijnse allure en volgt de grillige kust naar Cot Valley. In het zuiden hebben we zicht op Land’s End – da’s voor morgen – en achter ons op Cape Cornwall. We passeren weer wat oude mijnschachten (er wordt dringend aangeraden op de paden te blijven) langs het kustpad en klauteren omhoog om dan af te dalen naar de baai van Porth Nanven. Een nieuwe rotsige klim gaat naar het strand van Gwynver (surfparadijs).

IMG_8796

Een laatste steil rotspad geeft uitzicht op de brede baai van Sennen Cove; onderweg een stukje met heerlijk roze strandbloemen. Op het brede zandstrand trekken we zoals honderden andere badgasten  onze schoenen uit en soppen de voeten in het ijskoude oceaanwater. Er zijn toch ook enkele moedige zwemmers.

IMG_8806

Vanop de parking rijden we doorheen Sennen en stoppen voor een biertje in de Kings Arms in St Just, ook al met een alleraardigst kerkje. Naast de pub koop ik één van de allerbeste Cornish Pasties ooit; G. haalt er zijn neus voor op. Dan nog auto 2 ophalen in Pendeen en terug naar onze vrouwen in Marazion.

St Just church

St Just Church

 

Lees hier SWCP Stage 3 Sennen Cove to Porthcurno via Land’s End

 

Mijn Track                                      Mijn album op Flickr

2 Reacties op “SWCP Pendeen Watch – Sennen Cove

  1. Pingback: SWCP St Ives – Pendeen | guidowke's wandelblog

  2. Pingback: Seven Days in Cornwall | guidowke's wandelblog

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.