GR 5A N Nieuwe Molen – Westdorpe

Datum: wo 8 augustus 2018
Traject: Etappe 4  Nieuwemolen – Westdorpe,  25 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.50 – 15.15
Weer: wisselend bewolkt tot zonnig, 22 °C, wind
Stilte: 4/5

Naar de grens

Ik ben te vroeg. Er was uitzonderlijk geen file naar Antwerpen en ik draai meer dan een half uur te vroeg op de parking van een brasserie nabij bushalte Vissersverkorting in Westdorpe. Terwijl ik op buurtbusje 513 naar Zuiddorpe wacht, heb ik een gezellige babbel met een mevrouw uit Westdorpe. Ze spreekt met een Oost-Vlaams accent en heeft het over de ‘Ollanders’ en de ‘échte Ollanders’ van het dorp. En over Vlamingen die in groten getale de huizen van Westdorpe opkopen. Dan komt haar busje en wat later het mijne. Een kwartiertje later wil de chauffeur me voorbij halte ‘Zuiddorpe Kerk’ nog een eindje meenemen tot aan het kruispunt (baan naar Axel). Toffe pee. Hoef ik dat stuk tot aan Bontekoe alvast niet te lopen. Even verder vind ik het witrood van GR 5A terug.

Start aan Bontekoe

De zon schijnt, er waait een strakke wind en het is 15 graden koeler dan gisteren. Tussen de heetste en misschien de natste dag van augustus wou ik per se de tocht van vandaag aanvatten. Beducht voor vallende takken stap ik op een smal veldpaadje onder de woest ruisende populieren door en volg de rechte dijken van Zeeuws-Vlaanderen. Mooi wordt het pas nabij de Pereboomsgatkreek aan grenspaal 292, een uitloper van de Moerspeye.

Pereboomsgatkreek naast Grenspaal 292

Tegen dan heb je intussen kilometers beton gevreten. Ook verderop is het nog mooi lopen langs een vlietje tot bij een alleraardigst natuurgebied omzoomd met oeroude knotwilgen.

Voorbij de Pereboomsgatkreek

 

GR 5A neemt hier afscheid van GR 122 die vanaf Hulst hetzelfde parcours deelt. Je bent hier dicht bij Moerbeke (Polderstraat) en de Grote Kreek. Die laatste wordt druk bevist door sportvissers en even boven de kreek, in Rode Sluis, is ook een camping met taverne (was gesloten).

Grote Kreek in Moerbeke

Ik had beter van de picknickbank aan de Grote Kreek gebruik gemaakt want nu is het weer kilometers verharde weg – alternatief kan je ook achter de dijk door de graanstoppels lopen tot aan het tweelingsdorp Overslag. Dit tweelingsdorp op de grens herbergt enkele mooie grenspalen waaronder zelfs eentje uit de Oostenrijkse tijd. Het dorp ontleent zijn naam aan de overslag van goederen die hier vroeger diende te gebeuren.

 

Het vroegere douanekantoor aan de kerk is nu een frituur (gesloten); het café ertegenover is gesloten. Hier vind je ook 2 grenspalen aan elke kant van de straat.

 

Het kerkplein zelf is me te tochtig voor een picknick zodat ik verderloop en het dorpje langs tuinen en velden verlaat. Zicht op een hoge oude molen.

Molen van Overslag

Vanaf nu vind ik er, opnieuw, geen bal meer aan. Via landbouwwegen gaat het eindeloos naar Wachtebeke, Langelede. Naast het kanaaltje vind ik eindelijk een bankje om wat te eten. Dan over het fietspad tot Oudenburgsesluis en zo tot aan de grens.

Langelede kanaal

Het blijft kilometerslang beton vreten op de Belgisch-Nederlandse grens waar je voor de afwisseling even door het grensbosje mag lopen op grondgebied Zelzate. Ik heb er geen foto’s meer van gemaakt, ook niet van de tientallen fietstoeristen waar je best beducht voor bent.

Canisvliet Kreek

Pas over de N423 wordt het terug een beetje leuk. De Canisvliet Kreek is een voormalige getijdengeul, heeft ook een grote botanische waarde en oogt vooral erg mooi. Verderop loop je door de Anthoniedreef naar de oever van het Kanaal Gent-Terneuzen. GR 5A volgt even de oever van dit indrukwekkende kanaal om dan terug het natuurgebied van de Canisvliet in te trekken. Een bordje leert dat je jonge reekitsen met rust moet laten maar ik betwijfel of je in dit kleine gebiedje enig wild tegenkomt.

Kanaal Gent-Terneuzen met Sas-van-Gent aan de overkant

Aan de overkant van de drukke N683 kom je zo bij Brasserie De Baeckermat in Westdorpe en de parking, startpunt ook van mijn volgende etappe. Ik vind een plaatsje op het buitenterras en val bijna van mijn stoel als ik de prijskaart zie: 4,95 voor een speciaal biertje, 28 € voor mosselen natuur, 7,50 € voor bitterballen, om maar enkele prijzen te noemen. Ik had vorige keer in Axel ook al die ervaring. Zouden de overwegend Vlaamse bezoekers van enige leeftijd daar iets mee te maken hebben? Ik heb in elk geval heel andere ervaringen in Noord-Brabant en Limburg opgedaan. Nou goed, dan blijft het bij eentje. Ik ga aanschuiven aan de Kennedy-tunnel in Antwerpen.

Conclusie: waar GR 5A vorige keer nog een beetje spanning te bieden had, vind ik deze tocht qua GR-beleving over ’t geheel genomen een flop. Een uitzondering wil ik maken voor natuurgebied Canisvliet, voor Overslag en voor de Pereboomsgatkreek. De rest is leuker met de fiets. Genoten heb ik vooral van het koelere wandelweer 😉

Voor zijn praktische vervoerstip wens ik lezer Raymond te bedanken. Misschien heeft hij nog wel een tip voor de volgende kortere tocht naar Boekhoute via Sas-van-Gent en Assenede.

Mijn Track                                          Mijn album

Advertenties

9 Reacties op “GR 5A N Nieuwe Molen – Westdorpe

 1. Hier nog enkele tips:
  1) Boekhoute ‘dorp’ – Sint-Laureins ‘Vlamingstr.’: 17 km, belbus 195
  2) Voor de ‘Eeklosche watergang’ zie ik 2 mogelijkheden:
  a) Sint-Laureins ‘Vlamingstr.’ – Middelburg ‘markt’: slechts 13,2 km
  maar alleszins de moeite! Zo vermijdt men o.v. in Nederland,
  belbus 185 van M’burg naar Balgerhoeke ‘kerk’ en aansluitend belbus
  195 naar ‘Vlamingstr. Balgerhoeke ‘kerk’ wordt als hoge uitzondering
  bediend door én 185 én 195, uren ev. overeen te komen met de
  belbus. Vanaf beginpunt ‘Vlamingstr.’ (ijkpunt 20,vlakbij
  voetveer) na 12,2 km linksaf ‘Kerkepaadje’ (mooi onverhard
  wandelpad, oude GR5A) inslaan. 1 km verder bereikt men M’burg.
  Op die watergang komt men van alles tegen: puur natuur, meer dan 10
  overstapjes (meestal beveiligde prikkeldraad), een stier (goedaardige
  lobbes) met zijn harem (we zijn toch maar over de prikkeldraad
  geklommen…), een dravend paard, een rennende kudde schapen (op
  Guidowke-tempo zoals een raspaard, ik als oude knol moet dat niet
  meer proberen!).
  b) Voor de raspaardjes: Sint-Laureins ‘Vlamingstr.’ – Zelfbedieningsveer
  Kobus (ijkpunt 11) – Sluis: 23 km.
  Heen: trein naar Eeklo en belbus 195 naar de Vlamingstr.
  Terug: lijnbus 42 van Sluis naar Brugge en dan de trein op.
  voordeel: volgende etappe wordt dan de klassieker Sluis – Brugge, ook
  een Guidoke-afstand. Hopelijk vindt ge hierin uw gading en… nog veel
  wandelplezier.
  PS: In Sluis ken ik een parking: € 3 voor een ganse dag! Als dat u
  interesseert, geef maar een seintje…

 2. Dat heb je weeral mooi beschreven Guido,toch heeft deze tocht geen grote indruk op je gemaakt..kan gebeuren,maar je hebt het maar weeral gedaan,een verademing zeker dit koelere weer ?Grts Leen

  • Oh ja, Leen, het was ideaal wandelweer 🙂 De streek zelf is heerlijk met de fiets en dat is ook wat de meesten daar doen. Of misschien was het contrast met de laatste Ardennentocht gewoon te groot 😉

 3. Comme nous tu profites de ce temps plus agréable pour marcher 😉 De belles photos malgré un parcours apparemment peu intéressant …

 4. Vriendelijk bedankt voor uw opm. Ziehier een tip voor Boekhoute ‘dorp’ – Westdorpe ‘Vissersverkorting’: Boekhoute ‘dorp’ – Sas van Gent ‘Suikerplein’ belbus 195 ‘Meetjesland’ (ca. 15 min.) en dan S;v;G. ‘Suikerpl.’ – Westdorpe ‘Vissersverk.’ buurtbus 513 (6 min.). Ge kunt het buurtbustraject ook te voet doen via de draaibrug (ca. 1,9 km) . Uw opm. betreffende ‘De Baeckermat’ begrijp ik niet zo goed: een zalig en rustig terras (mijn wandelmaat zei: ‘Hier is nu eens niets verkeerd aan dit landschap’. Hij bedoelde: hier is niks naar de kloten zoals die afschuwelijke lintbebouwing bij ons.. In mei 2018 normaal drinken en normaal eten (zeer lekker): m.i. normale prijzen. Het traject:houdt u maar al vast aan de takken van alle bomen: zeer veel verhard met prachtig onverhard traject aan de Rode – en de Grote Geul. Troost u: een van de volgende trajecten via de ‘Eeklosche watergang’ is van het patersvaatje en men kan gebruik maken van 2 belgische belbussen! Geen enkel probleem; verdere uitleg volgt.

  • Bedankt alweer voor de tip – heb wel nog steeds geen ervaring met belbussen. En voor de rest: niemand hoeft het met mij eens te zijn – ik gun iedereen zijn/haar eigen indrukken 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.