LAW 9² Pieterpad: Vorden – Zelhem

Datum:  ma 20 augustus 2018
Traject: Etappe 1 Vorden – Zelhem = 17 km
Topogids: LAW 9² Pieterpad Deel II Vorden – Maastricht, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 9² ‘Vorden – Maastricht’ 262 km
Wandeltijd: 11.15 – 15.20
Weer: zwaar bewolkt, zwoel, 23°C
Stilte:  4/5

Vorden009

In de Achterhoek

Het is bijna 11 uur als ik van de trein stap in Vorden. Via Turnhout, Tilburg en Zutphen ben ik in minder dan 4 uur ter plaatse. Het weer is grijs, er valt zelfs wat motregen maar het blijft warm. Ik loop een paar honderd meter tot aan de kerk van Vorden waar ik op een terrasje een koffie bestel.

Centrum van Vorden bij beetje miezerig weer

Het plan om het Pieterpad te lopen, bestaat al 3 jaar. Inmiddels moest ik zelfs een nieuwe topogids kopen, al had voor dit traject de oude het ook nog wel gedaan. Een drietal weken geleden heb ik op een blauwe maandag 3 overnachtingsadressen vastgelegd via “Vrienden op de Fiets”; de eerste 2 gingen heel vlot, bij het 3de adres was het even afwachten maar dat kwam ook in orde. Vervolgens moest ik enkel nog de reisweg uitstippelen. Voor de tocht zou ik me aan de opgegeven etappes houden. Ik begrootte het budget krapjes op 250€. Achteraf bleek alles te kloppen en ik ben binnen het budget gebleven.

Op het perron in Tilburg bleek de trein naar Zutphen vertraging te hebben zodat ik een half uur vroeger kon vertrekken! Het station heeft kraaknette toiletten en na het opladen van mijn OV-chipkaart (minstens 20€ saldo) ben ik nog op tijd voor die trein. Als een heertje tot mijn verwondering twee kletsende jongedames tot de orde roept, zie ik dat ik in een S-coupé zit, met de S voor Stilte! Andere Länder, andere Sitten! Het is opletten geblazen met het in- en uitchecken (NS vs. Arriva), naargelang welke aanbieder de rit organiseert maar het is me tot mijn grote opluchting wonderwel gelukt.

Kasteel Vorden

Na de koffie til ik niet zonder moeite de zware 42-liter rugzak (ongeveer 12 kg) en zet mijn eerste passen op het legendarische Pieterpad. Ik passeer zijdelings het kasteel van Vorden en loop door de typische dreven die bij zo’n kasteel horen. De bijhorende grachten staan volledig droog en het lijkt wel herfst. Wanneer ik de brug over de Veengoot passeer die nog een beetje water voert, word ik bijgehaald door een naarstig stappende meneer uit Zutphen. Hij blijkt hetzelfde traject als ik te lopen, dus ook tot Groesbeek (4 etappes) en we doorkruisen samen de kasteelbossen. Nadat hij me zijn halve leven verteld heeft, neemt hij afscheid met de woorden dat hij me niet zijn halve leven wil vertellen en gaat er vandoor. Verderop bij de Kapellebult zie ik hem prompt de verkeerde richting uitgaan…

Daar gaat meneertje Peperdinges

Voorbij de Lindesche Molen loop ik door afwisselend gebied doorheen Landgoed ’t Zelle en bereik bij Varssel een golfgebied. Over onverharde paden gaat het dan opnieuw het bos in. Ik heb ’t Zand bereikt, een voormalig stuifzandgebied waar het bijzonder aangenaam lopen is. Op het eind van dit mooie bos neem ik op een bankje de tijd voor de middagpicknick.

Picknick in ’t Zand

Het laatste stuk voert op landbouwweggetjes langs een boerderij met fruitbomen tot bij de Ringweg rond Zelhem. Hoewel het maandag is, zijn de horecazaken bij het kerkplein geopend en er zit flink wat volk. Zelhem is een voormalig esdorp en werd in WOII zwaar beschadigd zoals de meeste dorpen die ik nog zal tegenkomen. Voor de kerk staat het beeld van Smoks-Hanne, de plaatselijke heks. Haar verhaal kan je in het plaatselijk dialect hier lezen. Het is nog vroeg en ik trakteer mezelf op een pint op één van de terrassen, in de hoop dat mijn gastvrouw tegen dan wel thuis zal komen.

Lieve gastvrouw Betsy

Nadien zoek ik mijn logeeradres op, zo’n kwartiertje van het centrum. Gastvrouw Betsy blijkt thuis. Ik word ontvangen met een frisse icetea en krijg een mooie dakkamer toegewezen. Na een verkwikkende douche trek ik naar de Chinees in het centrum. Blijkt dat de verlokkende kaart buiten de prijskaart is van de afhaalgerechten! Het eten binnen is lekker maar maakt meteen een scheur in mijn budget; ik zal de komende dagen op mijn tellen (lees: centen) moeten passen.

In het spoor van Toos en Bertje, bedenksters van het Pieterpad

’s Nachts is het moeilijk slapen met de warmte en de muggen maar enkele strepen DEET op armen en hoofd doen dan toch hun werk. Wat een gevulde eerste dag!

Mijn Track                                        Mijn Album

2 Reacties op “LAW 9² Pieterpad: Vorden – Zelhem

  1. Jij was dus ook onderweg ,en de eerste schreden op het Pieterpad gelopen..dat al goed mee viel precies, qua budget zaten wij er ook niet veel boven x2 dan wel …veel open om te consumeren was er dan ook niet 😉
    Dat van die stilte coupe wist ik ook nog niet ..ik ben benieuwd naar je andere verhalen wat we daar weer te lezen krijgen ! 🙂

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.