LAW 9² Zelhem – Braamt

Datum:  di 21 augustus 2018
Traject: Etappe 2  Zelhem – Braamt = 18,6 km
Topogids: LAW 9² Pieterpad Deel II Vorden – Maastricht, 2016
Alle door mij gelopen etappes
Lange-Afstandswandelpad 9² ‘Vorden – Maastricht’ 262 km
Wandeltijd: 8.00 – 14.00
Weer: deels bewolkt, later zonnig, zwoel, 25°C
Stilte:  4/5

Door de Achterhoek naar ’t Montferland

Min of meer uitgeslapen zit ik al vroeg aan de ontbijttafel bij gastvrouw Betsy. Het ontbijt is rijkelijk, mét gekookt eitje en fruitsap. We keuvelen open over wat het leven zo brengt maar dan is het toch tijd om te vertrekken. Ik loop terug naar het centrum dat op dit vroege uur erg verlaten oogt. Via verkavelingswegen verlaat ik Vorden langs een industrieterrein om dan in open landbouwgebied te komen. Niet ik zelf maar het gewicht van mijn rugzak bepaalt het wandelritme.

Achterhoekse akkers, lichtjes opgehoogd door eeuwenlange bewerking van de grond

Ik passeer een voormalig buurtschooltje in Heidenhoek en verderop een heus schooltje in IJzevoorde. De directrice loopt net binnen en omdat ‘nature’ al een tijdje ‘calls’, loop ik haar achterna en jawel hoor, dankbaar mag ik het toilet gebruiken terwijl de nieuwe schoolboeken klaar liggen voor de start van het schooljaar. Opgelucht bereik ik wat verder een gracht en een dreef met ‘dure’ bomen (eik/beuk), altijd een teken van adellijke aanwezigheid. Ik betreed het mooie kasteeldomein van Slangenburg. Lichtvoetig luister ik naar de vogels en bereik bijna fluitend het eigenlijke kasteel.

Aan het koetshuis van Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg

Het is nog geen 10 uur en dus is de cafetaria in het voormalige koetshuis nog niet open. Mijn LAW-pad volgt de contouren van de kasteelgracht zodat ik het mooie gebouw ook van de zijkant kan bewonderen. Een groepje mensen krijgt schilder- of tekenonderricht in het groen.

Kasteel Slangenburg

Aan de overkant van een drukke verkeersweg gaat het idyllisch verder tussen de bomen en nadien langs een veldrand. Er lopen vooral mensen die de hond uitlaten. Pas na de oversteek van de A18 ontmoet ik de eerste ‘Piederpadders’ in café ’t Onlandgrondgebied Gaanderen. De bediening is supervriendelijk en ik laat me de koffie + appeltaart op het buitenterras smaken terwijl enkele kippen bedelend van tafel naar tafel lopen. Even terug staat op een brug een gieterijmonument ter herdenking aan oeroude ijzerindustrie.

Aan de overkant van de verkeersweg waarschuwt een metalen bord voor een agressieve buizerd. Dat moet een geduchte tegenstander zijn als men er zo’n bord voor heeft aangebracht! Voorbij de spoorlijn Doetinchem-Winterswijk begint het rivierenlandschap in de vorm van de Bielheimer beek en een oude geul van de Rijn: de Oude IJssel. Er ligt een heuse sluis en het landschap errond met visbeek en vlonderpad lijkt recent aangelegd. Er wordt ook flink gevist.

Bielheimer Beek

Verderop loop ik weer door open weidelandschap langs enkele paardenmanèges en neem een uitgebreide pauze aan een beschaduwd kruispunt. De zon is er inderdaad doorgekomen en het wordt behoorlijk warm. Als ik verderloop over de verharde landbouwweg ontmoet ik een Pieterpadder uit het nabije Zeddam en we hebben een allerhartelijkste babbel.

Dan loop ik de weides in langs vlietjes die recent weer geopend zijn en met zicht op het Montferland (een beboste heuvelkam in het zuiden en mijn parcours voor morgen) bereik ik de windmolen van Braamt.

Omdat het nog vroeg is, loop ik het dorp binnen maar niks is geopend zodat ik terugloop naar de Zeddamse Weg op zoek naar mijn B&B-adres. Op het boerderijcomplex van Willem en Ivonne word ik alleraardigst ontvangen met een koel biertje. Nadien krijg ik mijn kamer toegewezen en kan ik douchen. Ik heb niet voor niks mijn zware roman meegesleept: in de hangmat in de ruime tuin kan ik in alle rust van mijn boek genieten. Twee buizerds genieten net als ik van de namiddagzon op wat weipalen verderop; de koeien van Willems zwager mogen ondanks het droge weer de wei op. Het is hier even kurkdroog geweest als bij ons.

Later in de namiddag maak ik kennis met een Utrechts stel en nog later genieten we samen van de kookkunsten van Willem. Twee glaasjes wijn zijn inbegrepen in de 10€ (!) die mijn gastheer aanrekent voor het lekkere avondeten. Na het eten nog wat lezen en vroeg naar bed want morgen wacht de koninginnenetappe doorheen het Montferland naar de Gelderse Poort en de Rijn. Dat wordt andere koek dan tot nu toe.

Mijn Track                                  Mijn Album

Een Reactie op “LAW 9² Zelhem – Braamt

  1. Al terug wat mooi’s gezien op deze etappe, en ga ik nu je volgende verhalen lezen..dat al veel belovend is !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.