GR 5A N Westdorpe (NL) – Boekhoute (B)

Datum:  vr 31 aug 2018
Traject: Etappe 5  Westdorpe – Boekhoute,  14 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.30 – 13.20
Weer: wisselend bewolkt, 20°C, windstil
Stilte:  4/5

In het Meetjesland

Compleet onverwacht heb ik doorgaand verkeer naar en langs Antwerpen. Zo kom ik bijna een uur te vroeg aan in Boekhoute. Ik parkeer achter de kerk en probeer meteen een kiekje te schieten van kasteel Ter Leyen, daarbij nauwlettend in het oog gehouden door een waakhond met kraag. Café De Gouden Appel is al open op dit vroege uur en de habitué’s hebben hun plaats voor vandaag al ingenomen aan de toog.

Min of meer stipt komt belbusje 195 aangereden. Die had ik gisteren telefonisch besteld. Een primeur. Een dame in de bus moet eerst naar Ertvelde gereden worden, voor mij compleet de verkeerde richting en dan zitten we vast achter een tractor… Als we in Sas-van-Gent de busparking oprijden, staat buurtbusje 513 vertrekkensklaar. Wat een meevaller! Door die toevalstreffer stap ik 5 minuten later uit aan halte Vissersverkorting in Westdorpe (Nl), vertrekpunt van mijn tocht.

Draaibrug Kanaal Gent-Terneuzen in Sas-van-Gent

Via het hof van taverne en streekwinkel De Baeckermat (zie vorig verslag) loop ik door een rustig dijkstraatje naar de brug over het kanaal Gent-Terneuzen. Toevallig staat deze draaibrug open om enkele hogere schepen te laten passeren. Ik heb alle tijd om de kanaalomgeving in me op te nemen: het zicht reikt tot de industriehaven van Terneuzen aan de Scheldemonding.

Binnenhaven Sas-van-Gent

Aan de overkant volg ik de kade tot bij de binnenhaven van Sas-van-Gent en de Oude Sluis die ik oversteek. Via een bruggetje steek ik een volgende binnenhaven over en loop langs de fraaie Sint-Jansdijk met zijn puntgeveltjes uit de 17de eeuw. Enkele antieke kanonnen bewaken de oude haven en een mooie taverne aan het water lokt met buitenterras aan het water. Maar ik had al koffie, dus loop ik het stadje in naar het centrale marktplein. Voorwaar nog een sex-cinema uit de oude doos! Uit de tijd dat wanhopige Belgen de grens moesten oversteken om in Nederland uit hun lijden verlost te worden (denk aan Sluis, Putte, enz.)

Zeelands plaatje

Ik vervolg mijn weg langs het Bolwerk Generaliteit met zijn achtkantige stenen korenmolen. Tot mijn verbazing bezat Sas-van-Gent ooit zeven dergelijke militaire bolwerken, wat iets zegt over het historisch belang van dit rustige Zeeuwse stadje. De grenspaal verderop heb ik gemist maar nummerplaten en bouwstijl van de huizen verraden dat je opnieuw in België loopt.

Bolwerk Generaliteit, Sas-van-Gent

De rest van het verhaal is vlug verteld. De ene betonnen landbouwweg gaat over in de andere. Het lijkt wel of Oost-Vlaanderen geen onverharde wegen meer heeft. Je loopt langs weilanden en akkers, langs perenboomgaarden en fraaie villa’s aan een kreekje of een vliet. Allemaal heel erg rustig, dat wel. De afwezigheid van omgevingslawaai doet deugd, net als de septemberlucht die voelbaar aanwezig is – de herfst is in aantocht; je ruikt het en je ziet het aan de notenbomen, de kastanjebomen en de zwaarbeladen appel- en perenbomen langs de weg.

Typische wandelweg in Meetjesland

De boerin van de Vliethoeve in Assenede zegt dat het terras voor ’t eerst dit jaar gesloten is en wacht vol ongeduld op de kroost die vannacht terugkeert van een veel te hete vakantie in Turkije. Ik zet mijn tocht verder in een landschap dat met zijn populierendreven nu toch interessanter wordt en bereik tenslotte het natuurgebied van de Grote Geul.

 

Voor het eerst vandaag volgt na een pittoresk kasseiweggetje een stuk onverhard dijkpad tussen 2 grote kreken. Dit is genieten en dat vinden ook twee Nederlandse fietsers die de enige rustbank op deze tocht bezet houden. Ik besluit dan maar in één ruk door te lopen tot Boekhoute waar ik enkele betonbaantjes later ook aankom.

Boekhoute komt in zicht

De poort naar het kasteel staat open waardoor een foto net iets beter lukt dan vanmorgen. In de zijbeuken van de heropgebouwde kerk loopt een mooi opgebouwde tentoonstelling over het dorp in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Ik leer dat de Dodendraad ook hier slachtoffers gemaakt heeft en dat de inwoners van een grensgebied aan strenge regels onderworpen waren. Zo moesten de vissers van Boekhoute hun boten achterlaten in het nabije Philippine (NL) waar ze ze na WOI in bijzonder slechte staat terugvonden; het einde van de commerciële visserij. Eén van die boten wordt trouwens buiten op het kerkplein gerestaureerd. Net als in Groesbeek vorige week ontsnap ik ook hier niet aan het oorlogsgeweld. Hier en verderop aan het Leopoldkanaal waren het de Canadezen die in 1944 het gebied bevrijdden ten koste van grote verliezen. Zij krijgen dan ook een ereplaats in de tentoonstelling waar verder ook een lugubere nis is voorbehouden aan de concentratiekampen met een niets verhullende fotoreeks.

 

Dat er nog steeds gevist en met vis gemarchandeerd wordt in vissersdorp Boekhoute, merk ik op het terras van De Gouden Appel. Regelmatig zie ik mannen met een plastiek zak verse vis het café verlaten. De waard van het café gaat er liever niet op in en beveelt me een bijzonder lekker streekbier aan. De habitué’s zitten er nog steeds 🙂

Oorlogstentoonstelling in de kerk van Boekhoute

Omdat het nog vroeg is, besluit ik het 4 km verder gelegen grensdorp Philippine even te bezoeken, tot diep in België bekend voor zijn mosselrestaurants. De geur van gekookte mosselen begeleidt me langs de geveltjes en ik lees op de menukaarten dat je voor een portie verse mosselen toch minstens 27€ betaalt om van de gebakken paling nog te zwijgen. Enfin, ik begrijp de hele heisa niet goed en vertrek huiswaarts. Om in de buurt van Antwerpen in het vertrouwde verkeersinfarct terecht te komen! Stop & go in alle richtingen, riskante rijbaanwissels, plotse remmaneuvers tot diep in de Kempen. Geloof me, mocht het met O.V. kunnen, ik zou me deze foltering besparen.

De volgende tocht zal naar Sint-Laureins verlopen en is eveneens een kortere etappe. Daarna ben ik nog 2 etappes van Brugge verwijderd. Maar wellicht zoek ik eerst andere oorden op.

Mijn Track                                         Mijn album

6 Reacties op “GR 5A N Westdorpe (NL) – Boekhoute (B)

  1. Hi Guido, this seems a lovely walk. I always enjoy a walk where I can look at boats! You seem to have been very busy over summer with your walking. I haven’t done much in Belgium. I was in the UK twice for two family funerals (one my mother’s); visiting daughter and family in Sweden; and hiking in the Pyrenees for a week. Quite glad to be back in familiar Flanders now! Best wishes to you. Denzil

    • My condolences, Denzil; I know what it’s like when one’s mother dies. It ’s good to hear from you again. I myself was in England as you may have read; it was quite an experience to walk the Cornish coast. Will you blog about your Pyrenees hikes? I look forward to reading about them. Right now I’m a bit in doubt as to walking in the Limburg Heath (last of the heather) or in the Ardennes (before the hunting season). In the latter case I’ll keep you posted (GR 571).

  2. Mooi toch..al wandelend deze kant van Vlaanderen ook eens te zien ..wij zijn ook begonnen aan de GR5a, zuidwaarts dan ! 😉 Grts Leen

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.