Premiumroutes Pietersheim (N.P. Hoge Kempen)

Datum: zo 9 sep 2018
Rode route (11,4 km) + Paarse route (11,4 km) via wandelwissels: 21,8 km
Wandelkaart Nationaal Park Hoge Kempen Pietersheim
Startpunt: Toegangspoort Pietersheim, Waterstraat 52, Lanaken
Wandeltijd: /
Weer: wisselend bewolkt tot zonnig, 19-23°C
Stilte: 4/5

Beklimming Kempisch Plateau

21,8 km is de officiële lengte, onze wandeling is bijna 23 km. Als startplaats hebben we parking 1 gekozen aan Kasteel Pietersheim; je kan ook de grote parking kiezen aan de kinderspeeltuin – verder door rijden in de Waterstraat – maar dan mis je eventueel de historische waterburcht. Het Nationaal Park Hoge Kempen telt 2 zogenaamde Premiumrouten volgens het Duitse certificatiesysteem: de rode route met start in Natuurpoort Pietersheim en de paarse met start aan Hostellerie La Butte aux Bois; dank zij de wandelwissels in het Nationaal Park kan je de 2 perfect combineren:

  • volg rood tot wandelwissel 69, rechtsaf op groen tot 66, rechtsaf op paars
  • volg paars tot wandelwissel 62, rechtsaf op groen tot 68, rechtsaf op rood

Voorbeeld van een wandelwissel:                        Voorbeeld van bewegwijzering:

Pietersheim006                                                                            Pietersheim009

Het is geleden van juni dat wandelkompanen G.&L. nog eens mee op pad gegaan zijn. Gekozen heb ik voor het Nationaal Park Hoge Kempen in Lanaken. Nadat we er vorig jaar van noord naar zuid doorheen liepen, beloofde ik mezelf dat ik zou terugkeren en hier zijn we dan. Vanop parking 1 lopen we naar kasteel en burcht Pietersheim; omdat deze niet of toch onduidelijk op de wandelkaart ingetekend staan, hebben we aanvankelijk wat oriënteringsproblemen. Uiteindelijk bereiken we toch de kinderspeeltuin waar we op het terras genieten van een koffie.

 

 

Van hieruit volgen we probleemloos het rode driehoekje over relatief brede boswegen tot wandelwissel 69. Regelmatig moeten we uit de weg voor mountainbikers die uit het niets opduiken en geen bel hebben. Even volgen we de groene route naar rechts om bij wandelwissel 64 de paarse route rechtsaf te nemen: die brengt ons rechtstreeks bij Hostellerie La Butte aux Bois en langs een manège met terras. Omdat dit een fietsroute is, is het behoorlijk druk maar gelukkig loopt ons pad even verder links van het fietspad. Dan slaan we schuinlinks een rustige bosweg in, steken een verkeersweg over en lopen langs een psychiatrisch zorgcentrum naar open gebied.

Breed bospad aanvankelijk

De grote Aspermansvijver is praktisch volledig uitgedroogd. Wat een ravage! Verderop langs de open heide stoppen we bij een zitbank voor onze picknick en aanschouwen de resultaten van deze rampzalig droge zomer: nauwelijks paarse heide, alles ros verbrand!

Aspermansvijver

Zomer 2018

Wanneer we verderstappen, verandert het terrein. Op zandpaden lopen we naar wandelwissel 55 vanwaar je een heerlijk vergezicht hebt op de weide met grote grazers die we nog kennen van vorig jaar.

Verder op zandpaden

 

 

We passeren even later een veerooster en beklimmen de helling van het Kempisch plateau dat hier aan de Maasterrassen grenst. Die 2 fenomenen zorgen verderop voor flinke niveauverschillen en Maasgrind op de wandelpaden. Vanop een uitkijkpunt overschouwen we de vallei van de Zijpbeek. Aan de oostelijke horizon menen we den Observant, een kunstmatige heuvel bij Maastricht te herkennen.

Gagelstruiken

Georges ruikt gagel en jawel, even lager vinden we stukjes natte heide met gagelstruiken. Het plankenpad ligt er bij deze droogte een beetje nutteloos bij maar zal in nattere omstandigheden best zijn dienst bewijzen. Een grote kudde schapen helpt om de heidestruiken die hier nog wel in volle bloei staan, kort te houden.

 

 

Bij wandelwissel 62 verlaten we paars en volgen groen naar rechts tot 68 waar we opnieuw aanpikken bij rood. Rechtsaf volgt nu een bijzonder afwisselend traject met slingerende bospaadjes.

Smalle bospaadjes op het Kempisch Plateau

We lopen het plateau op en weer af door gemengd bos. Plots blijven we staan: totaal onbevreesd zit daar een goudvink op het pad! Niks geen schrik, wat ons doet vermoeden dat deze ontsnapt is uit een volière. Hopelijk vindt ie voldoende voedsel. Hij laat zich in elk geval uitgebreid fotograferen en vliegt pas de struiken in als we verder stappen.

Goudvink

Aan wissel 79 draaien we linksaf en dalen verder af naar de Asbeek, een stromend bosbeekje waarvan we de meanders op een smal bospaadje volgen. Hoewel we hier dicht bij de bewoonde wereld zijn, blijft het pad aangenaam avontuurlijk.

Langs de Asbeek door het bos

Me dunkt dat een klein beekje gevoed wordt door kwelwater, wat niet verwonderlijk zou zijn op de rand van een plateau. We passeren de Heidemolen en wat paardenweides en vervolgens lopen we op een lang knuppelpad door moerasbos, allemaal erg aantrekkelijk.

 

 

Plankenpad door moerasbos

Even verder komen we bij parking 2 die intussen helemaal vol staat. Omwille van de drukte beslissen we om via rood terug naar het kasteel te lopen. Een fraaie kasteeldreef verder komen we terug bij Pietersheim. De kasteeltaverne is open en op het terras is opvallend veel plaats. De drankprijzen zijn dan ook aan de hoge kant; wij betalen €4,90 voor een weliswaar bijzonder lekkere Paix Dieu. Bovendien is het er zalig zitten in de namiddagzon, ware er niet het storende lawaai van die commerciële helikoptervluchten die toevallig vandaag plaats vinden. Ook de bediening is erg hartelijk. Een passend einde van een mooie nazomerwandeling. En ik beloof opnieuw dat ik terugkeer 🙂

Op het terras van kasteel Pietersheim

 

Mijn track                                    Mijn album

5 Reacties op “Premiumroutes Pietersheim (N.P. Hoge Kempen)

  1. Nice to see T-shirts and shorts, when we are currently in the chilly winter! Never seen a goudvink so close as that. Interesting that it’s called a goudvink in Dutch but a bullfinch in English. And the English goldfinch is called a putter, and not a goudvink!

  2. Ich warte dann doch noch, bis die Natur wieder richtig grün ist.Obwohl die schmalen Pfade mit den Gräsern am Wegrand, total schön sind. Nach Spike schaffe ich auch längere Touren in weiter Ferne 😉

  3. Deze keer geen GR Guido of vergis ik me ..,wel mooi daar in het verre Limburg ! 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.