GR 5A Z Aalst – Nederhasselt

Datum: donderdag 13 sep 2018
Etappe Aalst – Nederhasselt,  23 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.00 – 15.27
Weer: zwaarbewolkt tot wisselend bewolkt met zon, 21°C
Stilte:  3/5

IMG_9743

Onderweg in Denderland

In de file onderweg naar het station denk in nog even dat ik mijn plannen moet wijzigen en richting Waver (GR 127) moet treinen. Ik haal evenwel mijn rechtstreekse verbinding naar Aalst nog net. De rit tot Brussel dien ik wegens plaatsgebrek rechtstaand af te leggen. We staan met 9 in het gangpad aan de deuren en ik word langzaam misselijk van de ochtend-odeurtjes; ik heb dat ook in parfumeries van grootwarenhuizen en luchthavens. Naarmate we Brussel naderen, worden de regenplassen groter en het lijkt wel donkerder te worden in plaats van lichter.

Raadhuis van Aalst

Ik loop door het ochtendlijke Aalst van het stationsplein door een grote winkelstraat richting marktplein. Behalve leveranciers is er weinig volk onderweg. Het historische marktplein oogt indrukwekkend, vooral het neoclassicistische raadhuis en het (door de Unesco beschermde) Schepenhuis met Belforttoren. Vanop een terrasje heb ik een mooi zicht op de gevels en het standbeeld van Dirk Martens.

Na de koffie loop ik door het smalle Sluierstraatje naar de Sint-Martinuskerk en neem binnen een kijkje. Een groot stuk van het interieur staat in de stellingen.

Ik loop verder naar het mooie Stadspark. Dit mooie park werd in WOI aangelegd om de inwoners van Aalst werk te verschaffen om ze te vrijwaren van de Duitse opeising.

Voorbij de sportterreinen loop ik het Osbroekpark in, populair bij joggers omwille van de hoge bomen. Aan het eind ervan heeft een flauwe plezante het GR-pad gesaboteerd. Waar ik linksaf moet, staat een roodwit kruis. Aangezien ik geleerd heb dat de tekens boven de track of wegbeschrijving gaan, loop ik rechtdoor het park uit. Geen tekens meer. Terug en nog eens terug. En nog eens. Enfin, zo’n 800 nutteloze meters later loop ik ondanks het kruis toch het bos in en vind de GR-tekens 30 m verder gewoon terug (al gemeld aan GR-Paden). Ik word daar niet vrolijk van! Ook niet van de passage door Erembodegem waar ik op het slechte voetpad langs de spoorweg mijn voet omsla. Mijn stemming zakt helemaal onder nul als ik langs de lawaaierige E40 een pad door de brandnetels moet volgen. Iemand met meer humor heeft hier zelfs een rustbank neergeplant onderaan de snelweg!

E40 over de Dender

Aan de Dender loopt een avontuurlijk paadje langs het water naar de Wellemeersen, een oorspronkelijk overstromingsgebied van de Dender. Het lawaai van de E40 vermindert wat en een slingerend vlonderpad probeert mijn humeur op te krikken.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Maar aan het eind loop je tussen spoorweg en moerasbos terug richting E40. Dezelfde donkerbruine buizerd die ik daarnet opschrikte, vlucht nu de andere kant weer op.

Via een indrukwekkende houten brugconstructie steekt GR 5A de sporen over richting het dorpje Welle. Het traject loopt door de woonstraten om de dorpskern heen. Op een bankje aan een kruispunt hou ik een korte drankpauze.

Welle

Voorbij Welle volg ik een betonnen fietspad door de velden naar de N45-expressweg. Naast het razende verkeer gaat het zuidwaarts en ik maak me de bedenking dat geen enkele door mij gelopen GR tot nu toe zoveel teleurstellende passages heeft als GR 5A. Voorbij het kruispunt met de drukke N45 scheurt een nozem met rijbewijs met schrapende banden over het beton. Ik schrik en vrees even voor lijf en leden.

Denderhoutem

En dan, in de wijde omgeving van Denderhoutem, wordt alles beter. De zon doet pogingen om door de wolken te breken, het omgevingslawaai valt weg, het landschap wordt lieflijker, lichtjes glooiend ook. De paadjes zijn avontuurlijk en onvoorspelbaar, keren en draaien door beekdalen en lieflijk boerenland. Ik doe me tegoed aan rijpe appels en walnoten die ik nu overal op mijn pad tegenkom. Mijn gemoed klaart op samen met het weer. Ook al blijken de café’s gesloten, ik geniet nu met volle teugen.

Ergens bij een kapelletje staat een bejaarde wielertoerist tegen de markante boom op de wegsplitsing te wateren, niet zonder moeite. Het absurde van de situatie wordt onderstreept door een fantast die zijn tuin en dierenerf  wel heel creatief versierd heeft.

Excentrieke tuin

Ik daal een holle weg af en bereik een mooi blauwgeverfd kapelletje op een wegsplitsing. Er brandt zelfs een kaarsje. Op het bankje ernaast eet ik in alle rust mijn boterhammetjes. Een grote groep wandelaars op leeftijd komt flink voorbijgemarcheerd en wenst smakelijk eten. Voorwaar een idyllische plek. Na de lunch volg ik de holle weg naar het plateau; onderweg enkele dassenholen in de steile zandranden. Prachtig wandelgebied.

Op het plateau boven zijn er mooie vergezichten over het glooiende land en in de verte zelfs op de ‘bergen’ van het Pajottenland aan de oostkant van de Dendervallei. Kaarsrechte zandpaden doorkruisen het vruchtbare akkerland en brengen me naar beneden tot aan de eerste huizen van Nederhasselt. Helaas geen geopend café en mijn bus naar Denderleeuw is vertrokken. Ik bewonder dan maar even de mooie laatromaanse Sint-Amanduskerk en beslis de volgende bus naar Ninove te nemen, i.p.v. een uur te wachten.

In Ninove moet ik een half uur wachten op de trein naar Denderleeuw maar er is tenminste een stationsbuffet om de dorst te lessen. Ook in Denderleeuw is het nog een half uur wachten op de trein; op een intussen zonnig terrasje is dat geen straf.

Ik kijk uit naar de volgende tocht naar Geraardsbergen; het landschap is heel bekoorlijk geworden. Vanaf Zandbergen is het bovendien ook vertrouwd (zie passage op GR 512). Het zal alleen geen sinecure zijn om weer in Nederhasselt te raken. De terugreis heeft me bijna 4 uur gekost.

Mijn Track                                           Mijn album

Advertenties

2 Reacties op “GR 5A Z Aalst – Nederhasselt

  1. Och ja ,nu herinner ik mij het weer in Osbroek .inderdaad , er stond een kruis,en we moesten wel degelijk in die richting..inderdaad flauwe plezante !
    Het tweede deel van je wandeling ziet er veel beter uit , het gaat de goede kant uit ,sukses met de volgende etappe !

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.