GR 126 Brussel – N253 Gaillemarde

Datum: vrijdag 19 oktober 2018
Traject: Brussel – N253 Gaillemarde = 24,5 km
Topogids GR 12 Bruxelles – Wallonie, 2009
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.30 – 15.00
Weer: wolkenvelden, zon, windstil, 16°C
Stilte:  1/5

Van Brussel Centrum naar de rand doorheen het Zoniënwoud

Brussel in het ochtendlicht

Het zal zowat een jaar geleden zijn dat ik nog op pad was op GR 126. De gemakkelijke startplek was eigenlijk de beginmotivatie: station Brussel-Centraal + de verwachte herfstkleuren in het Zoniënwoud. Hoe ik moet terugkeren, dat zullen we dan wel zien. De rechtstreekse trein, op tijd vertrokken in Aarschot, komt met een kwartier vertraging aan in Brussel-Centraal! Op het plein vóór het station staat een discobar voor de Dag van de Jeugdbeweging maar de scholieren zitten uiteraard op de schoolbanken nu. Of toch niet allemaal. Aan de Kunstberg wordt er gesport en groepjes leerlingen beklimmen samen met mij de trappen naar het Koningsplein en de koninklijke paleizen.

Bovenaan de trappen filmt een Aziatische filmploeg een shot richting Grote Markt. Voor het Koninklijk Paleis flitsen zwarte limousines en bereden politie met hoge snelheid voorbij: er is een tweedaagse top van Europese regeringsleiders gaande.

Koninklijk Paleis

Voorbij het paleis draai ik rechts enkele drukke lanen in. Sporadisch vind je een rood-wit teken maar zeker aan de grote kruispunten kom je zonder GPS of wegbeschrijving niet verder. In de verte een glimp van het Europees Parlement

Europees Parlement

en dan draai ik een multiculturele volkse buurt in; smalle straatjes en druk, lawaaierig verkeer tot aan het Flageyplein met het beroemde radiogebouw. Hier in Elsene zijn de passanten even multicultureel maar je zit duidelijk in een duurdere sjieke wijk. Even meen ik langs de vijvers van Elsene een bekend oorlogsjournalist te herkennen terwijl ik speur naar de halsbandparkieten in de bomen; er is echter te veel verkeerslawaai in tegenstelling tot mijn vorige passage op GR 579. Ik moet het doen met Nijlganzen en aalscholvers op het water.

Flageyplein en de vijvers van Elsene

Abdij Terkameren

We lopen verder naar de voormalige Abdij Ter Kameren met zijn mooie parkje en vervolgens naar de Louizalaan met zijn ambassades. Het Terkamerenbos zit geprangd tussen drukke verkeersaders maar vormt toch een groene doorgang richting het residentiële Watermaal-Bosvoorde. Hier hebben huizen opnieuw voortuintjes en zelfs achtertuintjes in de tuinwijk Le Logis die het decor vormde voor de films van Jaco van Dormael (Toto le Héro, Le huitième Jour).

Tuinwijk Le Logis

Intussen heb ik afscheid genomen van GR 579 en hoop aan het station van Bosvoorde een café te vinden: noppes; die GR-ontwerpers zijn me iets te orthodox in het ontwijken van horeca! Ik doorkruis het Tournay-Solvaypark en bereik nu snel de rand van het Zoniënwoud voorbij een spoorwegtunnel.

Solvaypark

Het Zoniënwoud is een oud loofwoud van voornamelijk beukenbomen. Het woud kent een heuvelend reliëf met soms diepe ravijnen en steile hellingen. De herfst is duidelijk minder ver gevorderd dan in de Pfalz vorig weekend en bovendien zit de zon verscholen achter een pak wolken. Het is 14° fris en vrij duister hier beneden in het moeras van de Vuilbeek. Toch kies ik de eerste beste bank om mijn boterhammetjes te eten. Af en toe passeert een jogger, mountainbiker of iemand die de hond uitlaat.

Ingang van het Zoniënwoud

Na de picknick gaat het dieper het bos in, eerst langs de Vuilbeek, dan nog steeds over een smal paadje klimmend naar de Avenue du Haras, een drukke verkeersader dwars door het bos. Hier passeerde ik op GR 510. Aan de overkant laat ik het Brussels Gewest achter me en loop het Vlaams gedeelte van het Zoniënwoud in. Helaas vanaf nu grotendeels op kaarsrechte boslanen. Vooral de Lorrainedreef is eindeloos. Intussen maken opstijgende vliegtuigen van Brussels Airport een hels kabaal: als het geluid van het ene vliegtuig uitsterft, komt het volgende aangesnerpt. Rust zoekende zielen zullen die hier niet vinden vandaag, vrees ik.

Na de oversteek van de Brusselse Ring wordt het woud lichter, lijkt me. De zon reikt nu tot op de bodem en tovert eindelijk de door mij verwachte herfstkleuren. Dreven doorheen kathedralen van bomen maken terug plaats voor kleinere paadjes en een verhard fietspad,  later voor een klimmende holle weg die me naar de rand van het woud voert.

Eerste huisjes van Galmaarden

Eerst loop ik nog langs de muren van het Domein van Argenteuil (Leopold III) en daal af naar een alleraardigst gehuchtje aan de Argentinebeek om dan een volgende holle weg te beklimmen naar het welvarende Gaillemarde. Tussen de villa’s door krijg je schitterende vergezichten, achterom op het woud maar ook op de prachtige streek ten zuiden. Daar mag ik op de volgende etappe doorheen lopen; iets om naar uit te kijken.

Genietend van de zon die nu volop schijnt en van het open landschap, bereik ik de Chaussée de Louvain (N253). Aan de bushalte drink ik de laatste slok water (een liter bleek weer niet voldoende te zijn bij gebrek aan horeca onderweg) en zie dat binnen 20 minuten een TEC-bus naar het station van Braine-l’Alleud passeert. Hoewel deze iets vroeger arriveert, geraken we bij Waterloo even goed vast in het drukke verkeer zodat ik aan het station de trein naar Brussel voor mijn ogen zie vertrekken… Na een half uur neem ik de volgende en beslis in Brussel-Zuid mezelf op koffie te trakteren en op een directe trein naar Aarschot te wachten. Zo doe ik er toch nog 3 uur over om weer thuis te raken.

Intussen heb ik gezien dat het ook geen sinecure zal zijn om terug bij het startpunt van de volgende etappe te geraken; terugkeren van Villers-la-Ville wordt dan weer een makkie.

Wie graag een enthousiaster verslag van deze etappe leest, mag ik graag verwijzen naar Walkitech. Ik heb van mijn voorkeur voor het Meerdaalwoud nooit een geheim gemaakt en een trektocht door de stad, nou ja…

Mijn track                                     Mijn album

Advertenties

Een Reactie op “GR 126 Brussel – N253 Gaillemarde

  1. Bedankt voor deze herinneringen aan deze stap die we in maart 2017 ontdekten …

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.