LAW De Wijers: Bokrijk – Winterslag – De Maten

Datum: do 8 nov 2018
Dagstapper 3: Bokrijk/Winterslag/De Maten/Bokrijk: 22,5 km
Wandelkaart LAW De Wijers, Wandelwissels 6/5/6
Startpunt: Parking Domein Bokrijk
Wandeltijd: 10.18 – 16.18
Weer: zonnig, 10°C
Stilte:  3,5/5 (achtergrondgeluid verkeer)

Schitterend wandelweer

Bij mijn passages op GR 5 en GR 564 zag ik ze reeds, de wandelwissels van Lange Afstandswandeling De Wijers. Nieuwsgierig als ik ben, bestelde ik een wandelkaart bij Toerisme Limburg en vandaag zijn we dus onderweg. Onze startplek is Parking Kasteel aan het Domein Bokrijk. Als het Openluchtmuseum gesloten is, is de parking gratis. De afkorting die we moeten volgen naar Wandelwissel 6 is aangeduid met een geel-groene pijl, de hoofdroute straks is bewegwijzerd met een blauwe pijl; wij lopen vandaag de zuidoostelijke lus op de kaart:

De Wijers is een unieke streek in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers waarvan vele ooit voor viskweek werden gebruikt; die van vandaag zijn grotendeels van natuurlijke oorsprong (bv. moeras, afdamming Stiemerbeek).

De totale LAW (hoofdroute) is 76 km lang, met 15 verschillende startplaatsen; dankzij de inkortingen kan je een aantal dagstappers lopen van 22,5 tot 24 km. In Winterslag raakt onze luswandeling het voormalig steenkoolbekken met zicht op een afgeplatte terril.

De route verloopt voornamelijk over zandpaden door loof- en naaldbossen, natte en droge heide, stuifduinen en tuinwijken. Je passeert o.a. onder majestueuze loofbomen en douglas-sparren aan het arboretum van Bokrijk, loopt door natuurgebied Het Wik, langs de Schemmersberg en door het weidse Natuurreservaat De Maten in Diepenbeek.

De naam van JH De Roerdomp in Zonhoven verwijst naar deze schuwe vogel die zich in deze streek nog thuis voelt. Horeca is te vinden aan de mijnwerkerskerk van Winterslag (De Vierde Wand) en in de wijk Oud-Termien (Hut Moment), alsook aan de aankomst (Het Koetshuis) bij het kasteel van Bokrijk. 

Nog is het koel in de schaduw

Bij de start missen we even het juiste pad en volgen de witrode tekens van GR 564 die in elk geval dezelfde kant opgaan; even later zijn we terug op het juiste spoor. Door een kathedraal van loofbomen lopen we naar moerasgebied Het Wik en verder naar de jeugdherberg Roerdomp (Zonhoven). Over bos- en zandpaden bereiken we wandelwissel 6 waar we rechtsaf slaan.

Langs brandgangen naar de Schemmersberg

Vóór Winterslag beklimmen we een grote zandberg

met daarachter een heide- en voormalig zandwinningsgebied:


Zowel de heide als het speelpleintje in Winterslag waar we onze boterhammen eten, ligt vol smerig afval. Me dunkt dat de wijkbewoners hier een opdracht hebben.

We bereiken aan de Noordlaan een eerste mijnwerkerskerkje en omdat een wegwijzer ontbreekt, moeten we even zoeken naar de juiste richting.

Winterslag

Langs een afgeplatte mijnterril lopen we verder Winterslag in naar het monument voor de mijnwerker. We bestellen een lekkere cappuccino in brasserie De Vierde Wand.

Mijnwerkersmonument Winterslag

Voormalige ingenieursvilla

We lopen nu een mooi stukje langs de spoorweg en de Stiemerbeek naar de drukke Europalaan.

Langs de rechtgetrokken Stiemerbeek naar de Europalaan.

Nu volgt een minder aangenaam stukje langs en onder deze drukke verkeersas naar Genk; gelukkig duurt het niet al te lang en lopen we opnieuw het bos in.

Opnieuw langs de Stiemerbeek die weldra in een nieuwe, meanderende bedding zal vloeien.

En zo lopen we het uitgestrekte natuurgebied De Maten in met zijn natte heide en vennen. Regelmatig passeren we gagelstruiken, lage stuifduinen en vennen, net als de tekens van GR 5 die weliswaar een ander traject volgt.

De Maten

Overal vinden we vandaag wroetsporen van everzwijnen, tot tegen de tuinomheiningen vaak.

Dan trekken we het Diepenbeeker Bos in voor een verrassend afwisselend traject over smalle bospaadjes.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Eens de Hasseltweg over lopen we weer onder kathedralen van bomen naar het station van Bokrijk en vervolgens naar het domein. We genieten van de prachtige herfstkleuren in de laagstaande zon.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

We zien een glimp van het Openluchtmuseum:

en passeren het Kasteel van Bokrijk:

om daarna te genieten van een streekbiertje in het Koetshuis:

Een aanrader!

Mijn Track                        Mijn Album

Advertenties

4 Reacties op “LAW De Wijers: Bokrijk – Winterslag – De Maten

  1. Mooi !
    Wat een schitterend weer hadden jullie daar..een uitgelezen dag om zoiets te plannen,dat staat ook nog op ons do-wandel lijstje.,op een weekendje.. zo te zien ! Grts leen !

  2. Morgen vertrek ik voor een paar dagen naar Limburg (hoge kempen), me dunkt dat ik beter nog eens een weekend of zo inplan. 🤔

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.