GR 5A N Sluis (NL) – Brugge

Datum: wo 14 nov 2018
Traject: Etappe 8 Sluis – Brugge: 24 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.45 – 16.30
Weer: zonnig, sluierwolken, wind, 9°C
Stilte:  3/5

Damse Vaart en molen

Vooraf het volgende: deze prachtige tocht kostte me flink wat centen + bijna 7 uur reistijd! Ik vertrok om 7.19 met de trein naar Brugge, stapte over op bus 42 die flink wat vertraging had en stapte af aan halte St-Annastraat in Sluis (NL) rond 10.30. Na de koffie in een zaak rechtover de bushalte ben ik klaar voor een tocht op het Grenslandpad langs de Damse Vaart.

Sluis (NL)

Uitgebroken koeien op het Grenslandpad

Ik ben nauwelijks vertrokken of daar komt een groep koeien nieuwsgierig en onwennig het dijkpad opgelopen, wellicht door de draad gebroken. Verder is het erg rustig langs de prachtige Damse Vaart. Het trekpontje Kobus ligt aan de overkant van het kanaal en ik sla het aanbod van 2 vrouwelijke pelgrims niet af om me te helpen het stroeve ding mijn kant op te trekken. Het overzetten zelf verloopt gelukkig vlotter. Aan Belgische kant (Lapscheure) volg ik het graspad tussen de populieren. De gelijkmatige sporen op het pad doen me eerst aan een gepasseerde jogging denken maar neen, zulke keutels wijzen eerder op schapen.

2 pelgrims onderweg naar Damme

In het grensdorpje Hoeke steek ik via een brug het kanaal opnieuw over; lijkt me een leuk dorpje hier beneden de N49.

Hoeke

Even later volg ik enkele kilometers lang de historische Krinkeldijk die ooit het gebied achter het Zwin mee hielp ontpolderen. Het dijkpad kronkelt tussen natte weides langs de Damse Vaart en weides die zich uitstrekken tot in het westen aan de kust. Ik kan in de verte zelfs de haven van Zeebrugge ontwaren. Zeer aantrekkelijk vind ik ook de witgekalkte hoeves en huisjes met typische rode daken. Het goudgekleurde riet en de vele zang- en weidevogels, ik kan er niet genoeg van krijgen. Telkens een wulp opstijgt, jodelt hij zijn typische geluid.

Witte huisjes met rode daken

Wondermooi Oostkerke

De afgeknotte kerktoren (zinloos verwoest door Duitse troepen in WOII) van het historische Oostkerke valt van ver op in het polderlandschap. Het dorpje zelf – één van de mooiste van West-Vlaanderen – is met zijn witgekalkte huisjes een schilderachtig plaatje. Helaas is de enige horecazaak gesloten.

Wilgenpad in Oostkerke

Via een schitterend knotwilgenpad passeer ik het kasteeltje van Oostkerke, ook vernietigd in WOII maar helemaal gerestaureerd.

Op weg naar de Damse Vaart van in Oostkerke

GR 5A draait nu over een vlietje terug naar de Damse Vaart en bereikt de Siphon: medeblogster Anneliese drukt het zo uit: “Ongelooflijk, de Damse Vaart komt het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal tegen en doet iets gecompliceerd met Sifons.” Ik kan het niet treffender zeggen! Het gelijknamige restaurant is blijkbaar de place to be want de parkings staan overvol. Zelf heb ik intussen ook wel een hongertje maar ik moet nog een stukje tot Damme.

Syfonbrug

Ik volg even het Schipdonkkanaal tot aan het Verbrand Fort om dan linksaf een veldweg in te slaan, opnieuw naar de Damse Vaart en verder tot in Damme zelf. Het middeleeuwse versterkte plaatsje Damme zelf is opnieuw een plaatje: witte huizen met trapgeveltjes, een alleraardigst stadhuis met marktplein (Jacob van Maerlant) en de vroeggotische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik vind helaas geen ‘eenvoudige’ horeca waar ik gewoonweg mijn boterhammetjes zou kunnen eten. Zo neem ik genoegen met een bankje naast de kerk maar de aantrekkende wind op mijn bezwete rug doet me snel afkoelen. Ik volg dan ook snel de contouren van de vroegere stervormige stadswallen en loop via een houten brugje de polders in ten oosten van de Damse Vaart.

Op het kronkelende asfaltpad vind ik geen beschutting voor de wind en in tegenstelling tot het al afgelegde traject is het erg eentonig. Pas bij een brug in de buurt van de Damse Vaart gaat het asfalt over in een graspad naast een belendend kanaaltje. De kerktoren van St-Kruis-Brugge komt in zicht. Swoesj swoesj loop ik over de afgevallen bladeren langs het kanaaltje en zie de contouren van Brugge dichterbij komen.

Het laatste stuk tot aan de Dampoort verloopt op een fietspad tussen sportvelden en kanaaltje en bereikt tenslotte het kanaal Gent-Brugge-Oostende. Via een ongelooflijk druk kruispunt steek je voorzichtig over en loopt linksaf een park in langs het kanaal tot bij een viertal windmolens op de Kruisvest.

Bij de tweede molen takt de stadsvariant af van de hoofdroute. Omdat het een eeuwigheid geleden is dat ik nog in Brugge was, volg ik de stadsvariant maar niet zonder een pauze in café De Windmolen (De verloren Hoek was dicht). Het is zowat 15.00 uur en na het genot van een Brugse Zot – een doodgewone koffie kost er 2.80€!- volg ik verder het stadsparcours van de GR, meestal een goeie leidraad voor eender welk stadsbezoek. Je wordt sowieso langs de mooiste plekjes geloodst.

Ik ga hier geen verslag doen van de rondleiding maar laat de foto’s spreken. Wellicht is het niet ideaal om het historische Brugge te bezoeken aan het einde van een lange wandeling. De kilometers wegen als ik me op de Grote Markt een weg baan tussen de toeristen uit de hele wereld. Vooral veel Spaans hoor ik.

Ik heb weet van de exorbitante prijzen in de Brugse horeca; vele zaken publiceren hun gerechten zonder prijzen en ik voel plaatsvervangende schaamte voor het beeld dat hier mogelijks van Vlaanderen opgehangen wordt. Zo te zien laten de toeristen het niet aan hun hart komen; ze varen bootje, ze rijden koets, ze eten Belgian waffles, ze fotograferen dat het een lieve lust is. Er valt dan ook heel wat te fotograferen.

Zo prakkezerend kom ik voorbij het Minnewater terug op de hoofdroute richting station van Brugge. Mijn trein is volgens Murphy’s Law juist vertrokken en de volgende directe naar Antwerpen-Berchem komt pas binnen een uur. Gelukkig is er een warme brasserie in het station. Ik lees er voor de vijfde keer de topogids op na en neem tegen half zes de trein om met een prachtige zonsondergang huiswaarts te rijden.

Ik zal meer dan 12 uur onderweg geweest zijn voor een prachtige wandeltocht van zo’n 6 uur! Het was absoluut de moeite maar voor dit jaar zeg ik adieu tegen GR 5A-Noord: het is gewoon te ver en de dagen zijn te kort. Terugkijkend op het traject sinds Antwerpen waren de twee laatste etappes met afstand de mooiste. Anderzijds was het ook een intense kennismaking met het Waasland, het Meetjesland, Zeeuws-Vlaanderen en het Brugse ommeland.

Mijn Track                                         Mijn Album

Advertenties

6 Reacties op “GR 5A N Sluis (NL) – Brugge

  1. Pingback: GR 5A N Brugge – Houtave | guidowke's wandelblog

  2. Dat is inderdaad wel de moeite om 12u op pad te zijn. Ik begrijp dat het in deze winterperiode niet meer zo evident om langere etappes ver weg te stappen. Hopelijk heb je plannen dichter bij huis of kan je wat kortere etappes inplannen.

  3. Dat is een flinke etappe gewandeld,en een mooie ook..de streek van Damme en Brugge is mij bekend,ook het restaurant de Siphone..je kan er goed paling eten,bij ons ligt de GR5A ook eventjes in zijn winterslaap…wachtend op betere tijden .

    • Mmmm, paling! De lekkerste tot nu heb ik in Bornem gegeten maar naar ’t schijnt, eet je ’t beter niet te vaak omwille van zware metalen. Is die zaak zo duur als ze eruit ziet of hanteren ze democratische prijzen? – Ik hoop volgende week nog in Geraardsbergen te geraken, dan zit het erop voor dit jaar.

      • Sukses in Geraardsbergen,en opgepast voor de gladde kasseien..daar in de Siphone heersen democratische prijzen, maar heel erg bekend in verre en omstreken,het is ook mooi gelegen daar in Damme .

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.