GR 5A Z Nederhasselt – Geraardsbergen

Datum: do 22 nov 2018
Etappe Nederhasselt – Geraardsbergen, 22 km
Topogids: GR 5A Wandelronde van Vlaanderen, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 09.45 – 15.00
Weer: zonnig, wisselend bewolkt, -2°C tot 5°C
Stilte:  4/5

IMG_0281

Denderbrug in Zandbergen

Een zonnige dag is voorspeld. Daar merk ik in de trein naar Denderleeuw nog niet veel van want het is nog donker. Naarmate het opklaart, zie ik wel dat het hier overal flink gevroren heeft; bij ons in de Kempen was het vanmorgen +2°. Ik overbrug de wachttijd op bus 32 naar Ninove met een koffie in een naburig café. Rond kwart voor 10 word ik dan netjes afgezet aan de witte kerk van het verstilde dorpje Nederhasselt. Even binnenkijken in de kerk en dan ben ik op weg.

Terugblik op het bevroren Aspelare

De tocht gaat doorheen een beekvalleitje naar het hoger gelegen Aspelare. Landelijk en lichtjes heuvelend gaat het naar de N8 om verderop de indrukwekkende Beukenboomkapel te bereiken.

Langs weides en akkerland gaat het naar een nat bos waarin het kasteel van Voorde verborgen ligt. Uit het bos loop je pal op de kerk van Voorde, da’s ook bijzonder. Het is hier stil en mooi. Samen met de Streek-GR Vlaamse Ardennen steek ik de drukke N45 over om opnieuw erg landelijk uit te komen bij het station van Zandbergen. Vanaf hier ken ik de weg. Het café vóór de fraaie Denderbrug is helaas gesloten. Over de brug komt GR 512 Brabantse Heuvelroute van links aansluiten. Een volks café rechtover de kerk blijkt open te zijn; ik krijg er koffie uit de thermos en mag er mijn boterhammetjes opeten.

Vanop de Denderbrug in Zandbergen

GR 5A vervolgt zijn weg op smalle weide- en akkerpaadjes nu eens onderaan, dan weer halverwege de flank van de Dendervallei. Het Denderlandschap aan de overkant ligt verborgen in de ochtendnevel; af en toe verstopt de zon zich achter sluierwolken maar de jas mag inmiddels open want van die klimpartijtjes krijg je ’t snel warm.

Aan het prikkeldraadpaadje waar ik vorige keer mijn jas bijna openscheurde, is gewerkt: met de spade is het net breed genoeg gemaakt om veilig te kunnen passeren.

Prikkelpaadje

Helemaal boven nu en met zicht op de Bosberg (Ronde van Vlaanderen) passeer ik een gehucht waar veel te snel gereden wordt (nog steeds) en waar de Vlaming zijn rijkdom etaleert in veel te grote villa’s. Met een ommetje achter de camping door bereik ik het prachtige Raspaillebos. Even checken of brasserie El Faro op de top van de Bosberg geopend is en jawel hoor, ik kan er bij een trappistje op adem komen. Er zitten geen ‘flandriens’ deze keer – vorige keer zaten er Italiaanse wielerliefhebbers de koers en het landschap te bespreken 😉

Raspaillebos

Het Raspaillebos is getooid in prachtige herfstkleuren. Halverwege de steile afdaling steekt plots een ree over; het heeft me niet gezien en ik sta stokstil. Dan volgt een tweede en tenslotte een derde. Geruisloos verdwijnen ze tussen de bomen. Prachtige ervaring!

Beneden aan de voet van het bos schijnt de zon weer volop. Voorbij een witte hoeve doorkruis ik nog een avontuurlijk stukje broekbos; ik ontmoet er voor het eerst vandaag andere wandelaars. Vanuit een rechte dreef met zicht op de hooggelegen kerk van Onkerzele meen ik een haas te zien rennen, maar de kleur is te licht, dat moet een vos zijn. En daar, een zilverreiger! Er passeren nu ook groepjes wielertoeristen op de heuvelende asfaltwegels. Zelf volg ik een aarden weg die langs de mooie Wambashoeve (B&B) klimt. Mooi zicht op de Bosbergheuvel in de verte.

Bij een weide met oplettende lama’s draai ik linksaf en klim langs een akker naar boven. Er ontvouwt zich een heuvelend weidelandschap met knotwilgen en ik bedenk: dichter bij een Engels landschap kan je niet komen. Onder een koffiebranderij door bereik ik al klimmend de drukke N495 om aan de overkant de klim naar de Oudenberg verder te zetten. Vanop een bankje op 110 m hoogte kijk ik uit over de mistige Dendervallei beneden.

Op de Oudenberg

Vanop de Kapelmuur

Ik passeer de O-L-Vrouwekapel, daal de beroemde Kapelmuur af en loop naast café Hemelrijck de steile trappen af naar de Muur van Geraardsbergen. Verder over steile trappen door het mooie park naar de Vesten, het voorgeborgte van de Muur a.h.w. van waar je een schitterend zicht hebt op het mooie marktplein van Geraardsbergen.

Geraardsbergen

Ik bewonder er de St-Barholomeuskerk, de historische fontein Marbol (Marktborre), het stadhuis en een eigen versie van Manneken Pis. Het café waar ik anders mijn koffie + mattentaart verteer, is gesloten maar het café ernaast blijkt een minstens even goed alternatief. Na een leuke babbel met een nieuwsgierige klant op het terras geniet ik binnen van een overheerlijke koffie (niet uit de thermos) met het gekende gebakje. Met tegenzin verlaat ik het pand om me richting station te haasten. Daarvoor kruis ik eerst nog de gekanaliseerde Dender om uiteindelijk een kwartier te vroeg het stationsplein te bereiken. Met de trein gaat het dan opnieuw naar Denderleeuw en van daar na 20 minuten wachten verder huiswaarts in de ondergaande zon.

Wambashoeve

In de topogids zit ik nu over de helft: van Brugge over Hulst, Antwerpen, Rupelmonde, Dendermonde, Aalst tot Geraardsbergen. Voor het tweede gedeelte volgend jaar, als de dagen opnieuw langer zijn, zal ik onderweg moeten overnachten; dat heb ik al in Nederland en in Duitsland gedaan, waarom niet dus?! Tot ziens in de Vlaamse Ardennen!

Mijn Track                            Mijn album

12 Reacties op “GR 5A Z Nederhasselt – Geraardsbergen

 1. Gisteren, zondag 17/2, ook deze (verkorte) schitterende etappe gewandeld,van Zandbergen station tot G’bergen station. Vroeger liep de GR komende vanaf (83) over de 3 dendersluizen + Brandstraat rechtstreeks naar de markt (82). Zie kaart p. 170.
  Dit traject is veel interessanter dan het nieuwe traject. Weet u soms de reden (omleiding of zo) hiervan? Nog een prettige dag + dito wandelingen…

  • Neen Raymond, geen idee; hoezo van 83 naar 82? Niet over de Muur dan? Misschien kan je niet meer over die sluizen… Enfin, ik kan niet vergelijken, dus voor mij was het traject prima. Groeten en bedankt voor de reactie.

 2. half september met GR WVL een bustocht gedaan van Geraardsbergen naar Nederhasselt , middag in Zandbergen met mooie kerk en het was zomer de muur was bezet door renners dan maar een ommetje ,

 3. Een mooie etappe om het jaar op de GR5A af te sluiten. Altijd een geluk als je wild ontmoet. Fijne feestdagen gewenst!

 4. Jij had een mooiere afloop dan ik in Geraardsbergen 🙂 soit.. .als de dagen terug wat langer zijn komt mijn tijd ook nog met mijn mattentaartje ! 🙂

  • Hey ja, ik kijk ook al uit naar het vervolg – alleen jammer dat het station een flink eind voorbij de markt van Geraardsbergen ligt – en de volgende etappe is al zo lang dat ik geen extra kilometers wil toevoegen, zelfs niet voor een overheerlijk mattentaartje 🙂 Of er moest op het stationsplein zelf iets te vinden zijn, dat zou natuurlijk ideaal zijn.

 5. Is een mooi stukje. Wij hebben dit gestapt tijdens onze streek GR Vlaamse Ardennen. Die lopen dacht ik deels gelijk.

 6. Bedankt voor deze mooie ontdekking ! Het geeft me volgend jaar ideeën voor wandelingen

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.