Natuurgebied Dassenaarde

Datum: di 11 december 2018
Rondwandeling Dassenaarde: 17 km
Knooppuntenwandeling: Engsbergen – Dassenaarde – Diest – Molenstede
Startpunt: Parking Brasserie Kiewithoeve, Goor 12, Tessenderlo (gesl. di&wo)
Wandeltijd: 10.30 – 14.30
Weer: zonnig, wisselend bewolkt, 6°C
Stilte: 3/5

IMG_0355

In Dassenaarde

Op de grens tussen Kempen en Hageland

Eindelijk nog eens op pad. Wandelkompaan Georges heeft een knooppuntenwandeling uit zijn mouw geschud op een kwartiertje rijden van bij hem thuis. Starten doen we vanop de parking aan de Kiewithoeve in Engsbergen. Hier vertrekken ook 3 lokale wandelingen die net als onze tocht de bossen van Asdonk verkennen.

Onderweg door Asdonk

Het is best koud maar het zonnetje doet verdienstelijke pogingen om de boel op te fleuren. Bevinden we ons aanvankelijk in laag gelegen bos- en weidegebied, begint er stilaan reliëf te komen in het landschap. Vanuit het niets verschijnen kleine groepjes joggende soldaten die met het geweer op de rug en een oriëntatiepapiertje in de hand door het landschap sukkelen. Wij bekijken het vanop een bankje in de zon dat uitzicht biedt op de vallei van de Zwarte Beek in Dassenaarde, eerste en enige picknickstop.

Dassenaarde

Eens de mooie beek gepasseerd moeten we stevig klimmen, zeker als we in de buurt komen van het vliegveld van Schaffen. Achterom kijkend genieten we van het uitzicht vanop onze Diestiaanse zandsteenheuvel.

De Grote Beek

Eens de top over gaat het steil naar beneden om uit te komen bij de drukke Diesterestraat vlakbij het station van Diest. [Wie de wandeling daar wil starten, volgt de tekens van GR 561 over de loopbrug]

Ons traject draait direct weer weg van de baan en klimt opnieuw de helling op. We draaien boven linksaf maar laten een dalende holle weg links liggen (!) om op gelijke hoogte achter de huizen verder te wandelen. Zo bereiken we het dorpje Molenstede.

Molenstede

Aan de kerk [= alternatief startpunt] steken we de Zwarte Beek (zijrivier van de Demer) opnieuw over maar blijven even in de vallei langs het water tot we linksaf een natuurgebied inlopen via een kantelpoortje.

Dreef in Molenstede

De bomen hier zijn in slechte conditie wat dan weer een aantal zwammen alle kansen geeft. Door dennenbosjes, weidegebied en gerenatureerd heidegebied lopen we terug naar Engsbergen. We maken nog een ommetje naar de Engsbergseweg maar dat kan eventueel geknipt worden door  aan knooppunt 309 rechtstreeks door te steken naar kp 307 (of eerder bij kp 310 naar 46 en zo naar 307).

De brasserie is vandaag (en morgen) gesloten, dus rijden we moe maar tevreden over deze mooie natuurwandeling naar de abdij van Averbode (al vind je ook in het dorpscentrum van Engsbergen voldoende horeca). Georges mag dat nog doen, zo tochten in mekaar knutselen 🙂 By the way, deze tocht is grotendeels onverhard 🙂

Mijn Track                               Mijn album

Een Reactie op “Natuurgebied Dassenaarde

  1. Pingback: GR 561 Diest – Zittaart | guidowke's wandelblog

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.