SP 15 Kruiningen – Wemeldinge

Datum: za 15 dec 2018
Traject: Etappe 1: Kruiningen – Wemeldinge, 18 km
Topogids: Wandelen rondom NP Oosterschelde, 2003
Wandeltijd: 9.50 – 15.50
Weer: wisselend bewolkt, oostenwind, 1°C (gevoeld -6°C)
Stilte: 5/5

Haven van Yerseke

Even onder de zeespiegel in Zeeland

Een beetje onhandig parkeren we één wagen nabij het strand van Wemeldinge. Ik had op street view geen andere parkeerplek gevonden. Met wagen 2 rijden we terug naar het station van Kruiningen, een tochtig gat in the middle of nowhere waar ’s namiddags street races plaats vinden. Niet echt een inspirerende startplek voor het Streekpad nr 15 Oosterschelde.

We volgen aanvankelijk wat kronkelende landbouwwegels om na zo’n 4 km bij de eerste huizen en bedrijfsgebouwen van Yerzeke uit te komen. Yerzeke is zowat het mekka van de Zeelandse oester-, mossel- en kreeftindustrie. Vanop de hooggelegen havenweg passeren we verschillende oesterputten en hopen op wat horeca want de ijskoude oostenwind blaast ongenadig van over de Oosterschelde. In één van de zaken boven de oesterputten warmen we ons op aan lauwe, slappe koffie. Hier word je verondersteld oesters te slurpen bij een glaasje bubbels.

Nadien vervolgen we onze weg, eerst langs de haven van Yerzeke met zijn mosselschuiten, dan langs de dijk en het strand van de Oosterschelde.

Op de waterlijn foerageren heel wat watervogels waaronder flink wat wulpen, scholeksters en andere strandlopertjes.

Georges heeft niet voor niks zijn verrekijker meegebracht; er valt heel wat te zien langs het water, al moeten we ons flink induffelen met kap over de muts en handschoenen. Aan de einder ontwaren we nog net het witte silhouet van de sierlijke Zeelandbrug.

Na het adembenemende (wind) oevertraject slaan we linksaf naar een verkeersweg en nogmaals linksaf het Yerseke Moer in. Volgens de topogids is Yerseke Moer typisch ‘oudland’: een patroon van kreekruggen, poelgronden, hollebollige weilanden, meidoornhagen en drinkputten. Volgens mij – maar ik kan me vergissen – is hier ooit massaal turf gestoken en kijken we vooral naar de restanten van turfkanaaltjes. Naast en op de talrijke kreken rusten honderden ganzen en ander gevogelte. De wind blaast ons nu pal in het gezicht maar op het smalle asfaltweggetje tussen de waterpartijen genieten we met volle teugen van wat de natuur te bieden heeft.

Als het traject op een bepaald moment westwaarts draait, weg van de wind, zijn we daar niet rouwig om. Georges meent twee kiekendieven boven de weides te zien scheren. Wanneer de van ver zichtbare hoge oevers van het Kanaal van Beveland dichterbij komen, kiezen honderden ganzen tegelijk het luchtruim en vliegen vlak boven onze hoofden naar veiliger gebied even verder. Wow, zoiets valt niet in een foto te vatten!

We volgen nu even de oever van het indrukwekkende kanaal dat Wester- en Oosterschelde verbindt voor grote schepen en steken dan op grote hoogte de brug over. Aan de westelijke horizon lonkt de kerktoren van Goes.

Net over de brug verlaten we de hoge kanaaldijk en belanden via een houten bruggetje in de appelboomgaarden die hier beneden beschutting vinden tegen de wind. Bij gebrek aan zitbanken op het traject, eten we onze boterhammetjes rechtstaand tussen de appelbomen. Daarbij koelen we heel snel af zodat we gauw onze weg verderzetten naar de eerste woonwijken van Wemeldinge.

In een rustige straat staat een opvallend huis met het opschrift Meestoof. In zo’n meestoof werd vroeger de meekrap gedroogd, een plant die vroeger op haast industriële wijze geteeld werd in Zeeland voor de productie van een zeer begeerde kleurstof. We lopen verder langs twee windmolens waarvan er één flink staat te draaien, missen eventjes een afslag maar komen verderop toch uit op de hoge dijk langs de jachthaven van Wemeldinge.

Even verder lonkt benedendijks een eetcafé. We zijn absoluut aan wat warms toe: een oude jenever en een gloeiend hete erwtensoep brengen soelaas. Het interieur met veel geboend hout heeft wel iets en moet in het interbellum modern geweest zijn.

Omdat het nog vroeg is en de teller pas op 15 km staat, vervolgen we onze weg langs de binnenhaven en dan langs de oeverpromenade aan de machtige Oosterschelde. Het streekpad stuurt ons langs de parking van vanmorgen benedendijks het dorp in en loopt door de mooie hoofdstraat naar de kerk van Wemeldinge. Deze ligt op een afgeplatte vliedberg naast de hoogste vliedberg (in de 11de eeuw opgeworpen vluchtberg) van Zeeland; naast de kerk een vijvertje dat dienst deed als drenkplaats voor het vee. Samen met de Dorpsstraat is dit beschermd dorpszicht. Het dorp is trouwens meer dan 1000 jaar oud!

Terwijl de zon nog even onder de wolken doorpiept en de fraaie huizen kleur geeft, volgen we de Hoogeweg die opnieuw uitgeeft op de Scheldeoever. Nabij een bij duikers populaire camping nemen we afscheid van SP15 dat verder loopt naar Kattendijke en ploeteren tegen de wind in over de dijk terug naar parking ’t Scheld. Een containerschip in de verte lijkt evenmin vooruit te komen.

Omdat we deze tocht op een weekenddag in december gepland hadden, verloopt de terugreis langs Antwerpen probleemloos. Persoonlijk ben ik aangenaam verrast van deze voettocht door Zeeland dat ik eigenlijk alleen kende van strandvakanties en een sporadisch stadsbezoek aan Middelburg, Zierikzee, Domburg of Veere. De verrassing moet vaak laag bij de grond gezocht worden in dit vlakke land: tussen struikjes en graspollen verbergt zich een rijke fauna en wellicht ook flora in het juiste seizoen. Denk daarbij de weidse horizon en de zeelucht, de heroïsche en zo vaak tragische geschiedenis van Zeeland, het wordt allemaal erg tastbaar als je te voet bent 🙂 Ik kijk alvast uit naar meer.

Tot slot: deze tocht was zowat helemaal verhard – deze keer geen spelbreker – en de bewegwijzering laat soms te wensen over: nu eens witrood, dan geelrood, heel vaak niks of totaal verbleekt. De track blijkt wel te kloppen.

Mijn Track                         Mijn foto-album

Advertenties

2 Reacties op “SP 15 Kruiningen – Wemeldinge

  1. Fascinating report Guido. Love the bird photos!

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.