Terugblik 2018 en Vooruitblik 2019

Beste lezers, mag ik jullie opnieuw bedanken voor de belangstelling in mijn wandelblog en jullie allemaal prettige feestdagen, veel liefde, een goeie gezondheid en veel wandelplezier in 2019 toewensen.

Het einde van het jaar nadert en dan is het tijd voor lijstjes.

In 2018 heb ik 60 dagtochten gemaakt (iets minder dan vorig jaar) met in totaal 1168 km (ietsje meer dan vorig jaar). Niet meegeteld zijn mijn wekelijkse wandelingen naar het stamcafé in mijn buurdorp, telkens zo’n 7 km. Kortom, een vergelijkbaar wandeljaar met het voorgaande.

In eigen land startte ik zoals gepland op GR 5A en wandelde van Antwerpen naar Brugge en tot Geraardsbergen. Ik voltooide GR 12 tot in Rocroi (F). Aan GR 126 breide ik een stukje verder tot in Villers-la-Ville. Waals-Brabant genoot mijn belangstelling met flink wat etappes op het Streekpad 127. Het streekpad Haspengouw leverde nog 3 mooie etappes en ik verkende LAW De Wijers bij Genk en enkele bekroonde paden in domein Pietersheim bij Lanaken. De bossen van Arendonk, Averbode, Engsbergen, Vorselaar enz. blijven een vaste waarde. Opvallend is dat ik slechts driemaal onderweg was in de Ardennen (telkens één etappe op GR 571, GR 15 en GR 5); daar hoop ik volgend jaar toch weer actiever te worden.

In Nederland was ik onderweg in Zeeuw-Vlaanderen op GR5A en LAW 11Grenslandpad, in Limburg op LAW 7 Pelgrimspad en in het Leudal. Zoals gepland en helemaal nieuw was een vierdaagse op het befaamde Pieterpad, LAW 9, van Vorden naar Groesbeek: indrukwekkend en voor herhaling vatbaar. Onlangs deden we een geslaagde eerste etappe op het Streekpad Oosterschelde.

In Duitsland zetten we met ons gekrompen wandelgroepje verdere stappen op de Saar-Hunsrück-Steig. We vorderden intussen tot Herrstein.

In Engeland zijn we 5 onvergetelijke dagen gaan stappen op het fameuze South West Coast Path in Cornwall, een heuse wandelvakantie. Sindsdien ben ik alle afleveringen van de serie Poldark aan het bingewatchen.

In Kreta kon ik door barre weersomstandigheden slechts één etappe lopen op het gekende E4-pad, van Paleochora naar Sougia aan de zuidkust. Zonder het te beseffen liep ik bij onze dubbele verkenning van het Elafonissi-strand en het naburige Chrissoskalitissa-klooster ook op het E4-pad.

* * *

2019: een vooruitblik. In eigen land plan ik verdere tochten op GR 5A met overnachting in jeugdherbergen (ik zal een lidkaart moeten kopen) zowel aan de kust als in de Vlaamse Ardennen, op GR 127 inWaals-Brabant en op GR 126 richting Namen en Dinant. Als het lukt, gaan we verder op GR 12 van Rocroi (F) tot aan de Maas. Hopelijk geraken we verder op GR 573 (Hoge Venen: niet gelukt dit jaar), GR 5 en GR 571, GR 15 en GR 57 (geen enkele etappe dit jaar), allemaal tochten in onze mooie Ardennen. Beetje verontrustend is dat die tochten allemaal zo ver van huis liggen: ik ga het geregeld toch dichter bij huis moeten zoeken (Kempen, Haspengouw, Limburg, Vlaams-Brabant, het Brusselse, …).

In Nederland plan ik weer een vierdaagse op het Pieterpad en trekken we zeker opnieuw in het weekend naar de Oosterschelde. Noord-Brabant wacht met de nieuwe topogids van het Brabants Vennenpad. En af en toe kijk ik met een scheef oog naar een Nederlands vervolg op GR 12 richting Grote Rivieren of GR 5 richting Hoek van Holland, we zien wel. Ook Nederlands Limburg blijft een aantrekkingspool, bv. met het Nationaal Park De Meinweg.

In Duitsland gaan we nog één etappe lopen op de Hunsrücksteig en dan overstappen op de Soonwaldsteig in de richting van Bingen aan de Rijn. Als we lang genoeg leven en gezond blijven, zal ooit de cirkel rond zijn (ooit gestart in Aachen). En die droom van de Karolingerweg (Cochem-Prüm) blijft overeind. Heel misschien ga ik ook voor het eerst de Pfalz verkennen en heb ik nog eens de kans om opnieuw te stappen in het Harzgebergte.

In Frankrijk hoop ik in de zomer drie dagen onderweg te zijn van Rocroi naar Monthermé in de bossen van de Franse Ardennen.

In Portugal hoop ik tijdens onze strandvakantie één of twee etappes te lopen op het kustpad van de Algarve.

Ik herhaal: deze planning in de wetenschap dat alles altijd anders komt dan gepland 🙂 en dat zo’n jaar allerlei aangename en minder aangename verrassingen in petto kan houden.

*  *  *

De bedoeling is ook in 2019 zo veel mogelijk verplaatsingen te doen met het openbaar vervoer, ondanks de vele frustraties in het afgelopen jaar. En oh ja, misschien moet ik die fiets dan toch maar eens grondig poetsen.

Een welgemeend dankjewel aan mijn vaste en toevallige tochtgenoten. Ik kijk er opnieuw naar uit samen met jullie heerlijke wandelmomenten te beleven en wie weet, ook oude en nieuwe stappers en bloggers te ontmoeten.

 

Advertenties

9 Reacties op “Terugblik 2018 en Vooruitblik 2019

 1. Altijd leuk om je verslagen te lezen en je foto’s te bekijken. Ze dienen als inspiratie bron. Maak maar werk van de Ardennen, want dat blijft toch ook onze favoriete regio. Niet voor niets al 2x gr573 gestapt!

 2. tja ik sta nog wel wat leesvoer achter maar dit is toch al een mooi overzicht! Voorlopig vind ik je tocht in Cornwall het meest inspirerend en leukst. Trouwens wat een wandelfenomeen! Ik zal nog wel een paar tandjes moeten bijsteken om je bij te benen 😉 Prettig eindejaar Guido….

 3. Lieber Guido, ich wünsche Dir für das Jahr 2019 das allerbeste.Hoffentlich haben wir die Chance wieder einmal zusammen unterwegs zu sein.
  Ganz liebe Grüße aus Deutschland
  von Elke und Spike

  • Danke schön, liebe Elke, gleichfalls; genieß den Spike so lange es geht und dein Wanderleben ebenso. Die Arbeitszeit wird jetzt schnell kürzer für dich, oder? Auch ich wünsche mir ein Wiedersehen auf irgendeinem schönen Trail. LG, Guido

 4. Ha. Vice-versa 🎄 🤶

 5. You are an inspiration Guido, with your enthusiasm, commitment, perseverance and fitness! I enjoy reading your posts, although limited time available limits my reading. I wish you another healthy and enjoyable year of blogging and hiking.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.