SGR Kempen: Oostmalle-Turnhout

Datum: wo 2 jan 2019
Traject: Verbindingsroute Oostmalle – Turnhout, 22 km
Topogids: Streek-GR Kempen (2012)
Wandeltijd: 10.10 – 14.50
Weer: betrokken, somber, 6°C
Stilte: 4/5

Beerse

De eerste tocht van 2019 was geen hoogvlieger! Met snelbus 429 van station Herentals naar Oostmalle gereden. De jonge chauffeur was een leuke kerel. Toen ik aan halte Lierselei afstapte, dicht bij het park van Oostmalle, was het aan ’t motregenen en dat zou nog 2 uur duren.

Onderweg naar Vlimmeren liep ik eerst door woonwijken en dan over veldwegen door kleine bosgebieden. Het traject voert om de kern van Vlimmeren heen maar leverde onaangekondigd een hindernis op: het brugje over de beek is verdwenen.

Het enige avontuur van de dag

Ik vond echter een stuk beton zodat ik toch min of meer droogvoets kon oversteken en niet langs de kerk hoefde om te gaan. Ik luisterde na de sprong over de beek nauwgezet naar mijn lichaam, speurend naar pijntjes, want tijdens de feestdagen sukkelde ik met een verontrustende kwetsuur (uitstraling naar linkerbeen): op mijn tocht in Yerseke had ik daar al last van. Maar alles bleef rustig.

Grijs en druilerig

Aan de overkant van de N12 volgde een brede zandweg richting natuurgebied Duivelskuil (een oude kleiput) maar daar kom je niet. Langs het traject ligt trouwens geen enkele kleiput (zo typisch voor de streek tussen Beerse en Sint-Jozef Rijkevorsel). Ik stelde vast dat ik veelal met het hoofd naar beneden liep omdat er onderweg zo weinig te zien was. Op die manier vond ik ook een euromunt ergens in de Kongostraat. Kongostraten zou ik er vandaag twee tegenkomen maar niemand om te vragen waarom die naam gegeven werd: iedereen zit binnenshuis in de straten van Den Hout (Beerse). En Joke, op te veel plaatsen langs het traject loopt het afvalwater van de huizen zomaar de gracht in…

Langs het Kempisch Kanaal

De hoogspanningsmasten kondigden de nabijheid van het kanaal Dessel-Schoten ofte Kempisch Kanaal al aan. Helaas was het café aan de overkant gesloten. Over het jaagpad dan maar naar de volgende ophaalbrug in Beerse zelf. De frituur daar rook wel erg verlokkend maar ik ging toch mijn boterhammetjes niet weggooien. Geen café echter en dus verder langs het jaagpad. Aan de overkant één van de nog werkende steenfabrieken: ooit waren er 54!

Tegenover een groot industrieterrein draaide mijn tocht van het kanaal weg en bereikte de Looypaal, een oeroude grenspaal tussen Turnhout, Vosselaar en Beerse: meteen het eindpunt van de verbindingsroute en tevens mijn eerste stop- en picknickplek. Gelukkig had ik mijn opblaaskussen bij want het zitmeubilair was kletsnat.

Picknick aan de Looypaal in Vosselaar

Vanaf nu volgde ik de hoofdroute + GR 565 Sniederspad richting Turnhout en meteen werd de route aanzienlijk interessanter. Er zat zelfs een heuse bosweg tussen. En een verloren gelopen (of gedumpte) poes die meteen mijn hart brak; ze heeft me nog lang nagekeken…

Voorbij het domein Filipkes Vijver stak ik de ring van Turnhout over om in de arbeiderswijk Stokt te belanden. Enkele straten verder passeert de GR aan het station van Turnhout. De trein stond a.h.w. gereed om terug naar huis te sporen.

De wandelspieren zijn nog eens geoefend, ik heb een frisse neus gehaald en de Streek-GR Kempen nu écht helemaal afgerond; op naar nieuwe avonturen (of nog meer losse eindjes).

Mijn Track                                    Mijn album

3 Reacties op “SGR Kempen: Oostmalle-Turnhout

 1. Dag Guidowke
  Ik heb deze route gevonden op jou blog. Omdat ze wel aanbevollen wordt op de GR site maar ze daar niet opstaat. Ik heb de route hier overgenomen,. Heb ze wel omgekeerd van Turnhout – tot Oostmalle. Ook 2 stukjes aangepast. Ik ben van het station naast de sporen tot aan het kanaal gegaan. Heb ook een ommetje gemaakt langs de kleiputten.
  Hebvandaag de route gewandeld en het eerste stuk was meer dan de moeite. Ook het andere stuk viel nog mee.
  Wil je alvast bedanken voor de route. Deze zal ik ook binnen een paar dagen op mijn blog plaatsen maar ga zeker jou naam vermelden, dat de route van jou komt.
  Mercikes en vriendelijke groeten Jef.
  ps (morgen begin ik aan de Streek GR Kempen in 8 etappes. telkens op dinsdag)

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.