GR 127 Waver – Ohain

Datum: vrijdag 4 jan 2019
Traject: Wavre – Ohain, 19 km
Topogids GRP 127 Tour du Brabant Wallon, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.00 – 15.30
Weer: somber, koud, 3-5°C
Stilte:  2/5

Tussen Hanonsart en Ohain

Ik had het Happy Ticket van de NMBS nog niet uitgeprobeerd (€10) en dus ben ik voor de tweede keer op stap deze week, opnieuw een streek-GR maar deze etappe zou veel boeiender worden dan die van twee dagen geleden. Omdat mijn bus straks pas om 16.15 in Ohain passeert, neem ik in Waver de tijd om in de TEC-winkel een nieuwe multiflex-kaart te kopen: 13,5 euro voor 6 ritten. Ook voor een koffie in een café rechtover de “maca” is er tijd genoeg. Buiten is het zwaarbewolkt.

Om 11 uur volg ik de wit- en geelrode tekens van GR 127 en GR 579 om, eens de spoorweg over, een abrupte klim in te zetten uit de Dijlevallei. Vanaf de hoger gelegen woonwijken blik ik terug op de benedenstad en vervolg mijn weg langs een bosje met oorlogsbunkers. Deze maakten onderdeel uit van de KW-linie en werden in 1939-1940 in alle haast gebouwd toen de oorlogsdreiging toenam.

Terugblik op Waver

 

Rechts een glooiende wei met aan de einder de zendmasten van de RTBF. Na een afdaling in het bos neemt de streek-GR afscheid van de GR 579; ik kom ooit nog wel eens terug om dat vernieuwde gedeelte richting Huldenberg te lopen.

Klimmende holle weg

Via een klimmende holle weg kom ik langs paardenweides in een alleraardigst landschap terecht om dan de afdaling aan te vatten naar Rosières. Daarvoor moet ik eerst de brug over de Lasnes over – hier al een flinke rivier – en dan onder de lawaaierige E411 onderdoor.

De Lasne of Laan

Aan een druk kruispunt proberen enkele groente- en drankkramen hun waar te slijten. Ik loop langs de kerk en neem een klimmende straat die door de rustige woonwijken van Rosières loopt. Deze streek ten zuiden van Brussel is echt wel dichtbevolkt zodat ik vandaag aan het verkeerslawaai niet zal ontkomen. Heel vaak gaat het echter over kleine ‘sentiers’ tussen de achtertuinen door.

Meer van Genval

Op die manier bereik ik het Meer van Genval, blijkbaar pal op de gewestgrens gelegen. Probeerde daarnet de zon nog even door het wolkendek te breken, komen nu dreigende regenwolken uit het noorden aanzetten. Het wordt donker en koud langs het meer. Ik overweeg om iets te gaan drinken in één van de vele gelegenheden langs het meer maar ik ben bang om straks helemaal in het duister te moeten lopen – onzin natuurlijk, écht helemaal donker wordt het toch niet ’s namiddags. Maar goed, de kans is verkeken en ik volg intussen een bospad uit de vallei naar boven. In het traject van vandaag zitten best wel pittige klimmetjes. Na enkele woonwijken van Genval daal ik af naar een druk kruispunt: het commerciëel centrum van La Mazerine. Hier zijn grootwarenhuizen, een kleine frituur en een café-restaurant. Bang dat ik veel te vroeg ga aankomen, passeer ik het volgende halfuur met een choufke of twee.

In het dal van de Mazerine

Eens het kruispunt overgestoken volg ik een aarden weg door het bos en langs een beekje. De vallei van de Mazerine oogt ondanks het gure weer heel bekoorlijk; er is zelfs een druivenplantage en enkel bebouwing op de randen van de vallei. Wat een contrast met het verkeerslawaai van daarnet. Ik moet denken aan die uitspraak dat er voor wandelaars geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding en ik weet: DAT IS ONZIN. Honderd keer mooier nog zou deze vallei ogen met wat zonlicht; het is gewoon jammer.

Wijngaard in het dal van de Mazerine

Ik passeer het gehucht Hannonsart en volg kleine wegels, veldwegen en sentiers door een glooiend landschap tot ik plots onderaan het gemeenteplein van Ohain sta… meer dan een uur te vroeg! Ik daal dus nog even af in de vallei tot aan de verbinding met GR 126 (enkele weken geleden) en neem het klimmende paadje richting kerk van Ohain. Dan ga ik op zoek naar de bushalte boven het driehoekige, met bomen beplante gemeenteplein.

Wat ik even hoopte dat een café zou zijn, blijkt een schoonheidssalon! Er zit niks anders op dan in de summiere beschutting van een glazen bushokje de tijd vol te maken met boterhammetjes eten.

Ohain

Intussen raast het verkeer voorbij en begin ik ferm af te koelen. Bus 3 naar het station van Ottignies blijkt dan ook nog eens een kwartier vertraging te hebben maar ik haal gelukkig mijn trein naar Leuven nog net. In Leuven is het dan weer 20′ wachten op de trein richting Antwerpen. Om 19 uur ben ik thuis.

Japanse kers in bloei aan station Wavre

Zoals ik intussen gewend ben, heeft GRP 127 me opnieuw niet teleurgesteld. Waar de vorige etappes me door lege landschappen voerden, ging deze (en de volgende) door de resterende groene natuur van dichtbevolkte woonkernen. Knap gedaan van de ontwerpers! En zoals steeds was de bewegwijzering voorbeeldig.

Mijn Track                     Mijn album

Advertenties

4 Reacties op “GR 127 Waver – Ohain

  1. Ton récit me rappelle cette étape faite, il y a déjà un an, dans la région de mon enfance.
    J’en profite pour te souhaiter une bonne année 2019 et de nombreuses et belles randonnées !! Amitiés

    • Oui, j’avais lu ton récit avant, Fred; pour toi c’était aussi en janvier mais en groupe, je me rappelle. A toi aussi une bonne nouvelle année avec une bonne santé et de belles randonnées!

  2. Happy Ticket! I didn’t know about this and looked it up. 10 EUR to go anywhere, that’s great. Oops, the offer closes today! Missed it! Look forward to seeing your photos of this route; I know parts of it but not the whole.

    • No great photos in this weather, I’m afraid. As to the Happy Ticket, NMBS do that every year but can’t make up their mind as to the name; before it was called Shopping Ticket (always during Christmas holidays).

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.