SP 15 Wemeldinge – Wissekerke

Datum: zondag 20 jan 2019
Traject: Etappe 2: Wemeldinge – Wissekerke, 17 km
Topogids: Wandelen rondom NP Oosterschelde, 2003
Gelopen etappes
Wandeltijd: 11.05 – 16.05
Weer: zonnig, -3°C – +3°C
Stilte: 5/5

Langs de Oosterschenge

Van de mediterrane zon naar de zon boven de Oosterschelde, het is maar een kleine stap 🙂 Om te beginnen kent mijn Tomtom Wissekerke niet; ik krijg daarover zekerheid als ik in WisseNkerke de weg vraag en we beide auto’s moeten keren, terug richting Goes; ik moet toch eens leren om GPS-coördinaten in te vullen zodat dergelijke vergissingen vermeden kunnen worden. Op goed geluk vinden we toch het kleine gehuchtje Wissekerke en het piepkleine, onverharde paadje Terlucht waar we auto 1 parkeren.

Twintig minuten later staan we dan vertrekkensklaar op de parking aan de kerk van Wemeldinge. De zon staat aan de blauwe hemel, de vrieskou heeft rijm getoverd op de weides en wij stappen warm ingeduffeld naar de dijk van de Oosterschelde die we deze keer naar links volgen. Een mooie pancarte maakt meteen duidelijk dat dit gedeelte van de dijk populair is bij ondermeer Belgische duikers. Op de kaart leer ik dat het water hier al snel 40 m diep is.

We stappen flink door over de dijk, wind in de rug en met zicht op de Zeelandbrug aan de einder. Georges is gefascineerd door de vele watervogels, vooral de talrijke wulpen, zodanig dat we na enkele kilometers de afslag naar Kattendijke missen.

Kattendijke

Geen nood, verderop kunnen we de dijk af en over de vliet naar dit schattige polderdorpje. Aan de kerk vertelt ons een dame dat het enige café van het dorp, ooit populair bij Belgische duikers, de deuren gesloten heeft – mijn topogids dateert dan ook van 2003! Wij terug de dijk op waar we op een bank op de parking een boterham tussen de kiezen steken.

Kattendijke

We volgen verder de dijk, nu eens langs de waterlijn, dan weer er bovenop zodat ik zicht krijg op een vreemdsoortige installatie: grote ondiepe waterbakken zo ver het oog reikt. Achteraf leren we dat dit de grootste zeewormkwekerij ter wereld is (fishing bait). De beestjes ogen op internet niet al te appetijtelijk. Op een afgesloten dam aan het Sas van Goes krioelt het van de kleine steltlopertjes (strandplevier?).

Sas van Goes

Wij steken het sas over en lopen tussen jachthaven en dijk door terwijl honderden, misschien wel duizenden zilveren vogeltjes een golvend gordijn trekken aan de hemel zoals je dat enkel van spreeuwen kent. Wat een fabelachtig schouwspel! Als Georges dan ook nog eens zaagbekken in de havengeul ontdekt en ikzelf een geopend café kan de dag niet meer stuk. In Het Loze Vissertje is het gezellig zitten maar het moet gezegd: ze kennen hun prijzen hier!

Horeca aan de overkant

Na de welgekomen pauze volgen we nog even de Scheldedijk om dan het binnenland in te trekken. Verderop lopen we langs het Havenkanaal naar de imposante zendmast van Goes toe. Ook hier zaagbekken in het water. Voorbij een ophaalbrug passeren we een grote binnenhaven met bijzonder veel nieuwbouw aan het water.

Binnendijks naar Goes

Goes is naar verluidt de snelst groeiende gemeente van Zeeland. Wij draaien evenwel van het kanaal weg en volgen een mooie begroeide dijk langs de sportterreinen van Goes. We steken de drukke Deltaweg onderdoor en volgen verder de Oude Zeedijk. Links ligt de uitgestrekte polder Planketent, rechts grazen honderden ganzen in de wei.

Her en der ook een kleine zilverreiger. Van boven op de dijk krijgen we zicht op de Oosterschenge, reeds gedeeltelijk toegevroren en met een gouden rietkraag, toevluchtsoord ook voor vele watervogels.

Oosterschenge

Ooit was deze Oosterschenge een brede zeearm die de scheiding vormde met het eiland Noord-Beveland waar we op onze volgende etappe doorheen wandelen. We kruisen de Nieuwe Dijk (verbindingsweg Wolphaartsdijk – Goes) en bereiken even later het Terluchtse Weel, een oud kolkgat ontstaan bij een historische dijkbreuk en opnieuw ingedijkt. Einde van weer een prachtige wandeldag in Zeeland.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Terluchtse Weel

Mijn Track                                    Mijn album

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.