GR 573 Spa – Pont de Belleheid

Datum: do 31 januari 2019
Traject: Etappe Spa – Pont de Belleheid 14,5 km; 406  m ↑ &  338 m ↓
Topogids GR 573 Vesdre et Hautes Fagnes 2015
Wandeltijd: 11.30 – 16.15
Weer: zonnig, -3°C
Stilte: 4/5

Langs de Wayai

Exact 2 jaar geleden deden we het traject Pepinster-Spa, ook in de sneeuw. Vandaag lokt opnieuw de winterse sneeuwval in het oosten van het land. Het traject ligt niet ver van de E42 en gaat nergens boven de 400 m zodat we geen verkeersproblemen moeten verwachten. Het heeft wel flink gevroren en in de mist onderweg naar Pont de Belleheid is me niet altijd duidelijk of het nu glad is op de snelweg of niet. Het baantje naar de parking beneden aan de Hoëgne is niet geruimd en best glad; voorzichtig tasten we met 2 auto’s naar beneden, dan doorheen de rivier, waar de parking net wel geruimd wordt. Er staan slechts een drietal auto’s, wat doet vermoeden dat het chalet-café straks wel gesloten zal zijn. In mijn auto (winterbanden) rijden we terug de helling op en verder naar Spa, waar ik gratis parkeer aan het station.

Sneeuwgetten en wandelstokken

Sprookjesbos

Zonder koffie marcheert Georges niet zodat we eerst op zoek gaan naar een café. Om half twaalf zoeken we dan de tekens van GR 15 en vinden die terug naast het kabelbaantje. Het gaat onmiddellijk steil omhoog door de sneeuw. Na het eerste belvedere missen we een afslag; de GR-tekens zitten verborgen onder dikke plakken sneeuw op de bomen en afrastering en die zigzaggende paadjes zijn ook op de GPS niet zo duidelijk uit te maken. We landen uiteindelijk naast de thermen boven waar ik de track omzet naar GR 573 en we eigen paden volgen tot we weer ‘on track’ zijn. De verloren tijd halen we in door een lus over te slaan.

Lac de Warfaaz

Min of meer horizontaal volgen we de besneeuwde wandelpaden naar het Meer van Warfaaz. Daarbij moeten we een stukje over de grote baan waar chauffeurs op geen enkele manier met de wandelaar rekening houden en de gesmolten smurrie in hoge bogen op ons doen neerkomen; het lijkt wel of ze ’t expres doen. Het Lac de Warfaaz is dichtgevroren en biedt een alleraardigst winters tafereel. De sneeuw schittert in het zonlicht en contrasteert met de diepblauwe hemel. Terwijl wij een korte drink- en eetpauze houden, flaneren de dames van stand met hun hondjes rond het meer zoals ze dat al meer dan 100 jaar doen…

Wayai

Aan de achterkant van het meer verlaten we de gebaande paden en beklimmen resoluut de steile kant van de feeërieke Wayai-beek.

Hoog boven de Wayai

Naarmate we hoger klimmen, wordt de sneeuwlaag dikker en dikker. In open veld boven zakken we tot over de schoenen in de verse sneeuw; wandelstokken en sneeuwgetten (+ mijn spikes) kunnen niet verhinderen dat we maar moeizaam vooruit geraken.

Bijna boven

Het rondomzicht is wel prachtig. In verspreide slagorde bereiken we de eerste niet geruimde straten van het mooie Sart-lez-Spa.

Op het plateau nabij Sart

Aan het ondergesneeuwde marktplein trekt de romaanse kerktoren onze aandacht maar misschien nog meer de brasserie Au vieux S’art.

Sart-lez-Spa

We worden er vriendelijk welkom geheten aan de toog, de koffie smaakt er voortreffelijk en het lijkt ons ook een leuke plek om te eten maar dat laatste zal voor een andere keer zijn. Als we terug vertrekken, vergeten we de oeroude eik achter de kerk te bezichtigen en trekken resoluut tussen hoge hagen richting E42. Allerlei vogeltjes vliegen op uit de dik besneeuwde hagen en de zon blijft voorlopig schitteren.

Op weg naar de E42

We steken de snelweg over, lopen het gehucht Croupets du Moulin door, passeren een luxe-B&B die zelfs een vermelding krijgt in de topogids en dalen voorzichtig af naar de Hoëgne.

Brug over de Hoëgne

Beneden passeren we een laatste hoeve terwijl de zon plots verdwijnt achter de wolken en de temperatuur meteen enkele graden zakt. Via een brug steken we de Hoëgne over en klimmen op de rechteroever naar boven, waarbij we regelmatig grote rotspartijen passeren. Het stappen door de hoge sneeuw begint zich te laten voelen en hoewel deze tocht eerder kort is, voelt ie intussen aan alsof we 25 km onderweg zijn!

Bijzonder avontuurlijke paadjes langs de Hoëgne en over de Statte (zijrivier), soms langs, soms hoog boven het water, kronkelend tussen de bomen, smalle houten bruggetjes over de bruisende beek: dit is een bijzonder mooi en avontuurlijk traject langs het kolkende, donkere veenwater. We zijn hier ooit gepasseerd op een mooie luswandeling. Aan de baan naar Solwaster drinken we een laatste keer en beginnen ons finale stukje door maagdelijk diepe sneeuw; geen menselijk spoor te zien. Georges spot met zijn arendsoog een waterspreeuw en die wil zich ook nog uitgebreid laten fotograferen: schitterend!

Laaghangende takken

Onder laaghangende takken door het gewicht van de sneeuw banen we ons een weg tot we – tot onze opluchting – uitkomen bij de Pont de Belleheid, een voetgangersbrug over de Hoëgne. De auto’s moeten door het water naar de parking. Het houten chalet blijkt inderdaad gesloten en op de parking staan ook niet meer auto’s dan de drie van deze morgen. Bij het omkleden stel ik vast dat ik één van mijn rubberen ijsspikes onderweg verloren heb zodat ik de andere ook maar in de vuilbak dump. Ze zijn me in elk geval drie keer van dienst geweest (kostprijs 10 €).

Vanaf de Pont de Belleheid

Voorzichtig rijdt Georges de berg op (geen winterbanden), om eens boven, via Sart terug naar Spa te rijden om mijn auto op te halen. Gezien de omstandigheden lijkt het ons het beste om geen horecastop meer in te lassen en met daglicht terug naar huis te rijden. Schitterende tocht die door de sneeuw veel zwaarder uitviel dan hij wellicht is. Maar genoten hebben we!

Mijn Track                          Mijn album

3 Reacties op “GR 573 Spa – Pont de Belleheid

  1. Prachtig verslag. Lijkt me een hele onderneming in de sneeuw, zeker op het einde is het pad niet heel breed. In volle zomer wandel je hier dan ook heel wat vlotter. Knappe prestatie!

  2. Nous avons fait, ce jour là, le même trajet que toi entre Spa et Sart pour baliser une marche Adeps que nous avons organiser ce dimanche 3 février …

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.