GR 571 Verleumont – Bra

Datum: za 16 feb 2019
Etappe 7  Verleumont – Bra, 19 km; 493m ↑&571 m ↓(Basecamp)
Topogids GR 571 Vallées des Légendes: Amblève, Salm et Lienne (2006)
Wandeltijd: 9.45 – 15.45
Weer: wall-to-wall sunshine, 1°-15°C
Stilte: 5/5

Op weg naar Lierneux

We zijn sinds de vorige tocht (april 2018) opnieuw in de provincie Luik beland. Stralend februariweer is voorspeld voor het hele land en dus trekken we nog eens met 2 auto’s richting Ardennen: mijn tweede tocht daar dit jaar, dus ik zit op schema (zie Vooruitzichten 2019). De afspraak met Denzil gaat helaas schromelijk de mist in omdat ik geen Facebook op mijn smartphone toelaat, waardoor een belangrijke schakel in de communicatie verloren ging. Enfin, tussen eindpunt en beginpunt van de wandeling in Verleumont liggen maar 10 autominuten zodat we al vrij vroeg kunnen starten: de rijm op de paden is nog niet ontdooid en het moet zowat 1°C zijn onder een stralend blauwe hemel.

Start in Verleumont

Eens boven uit het dal van de jonge Lienne, gaat het alweer zachtjes naar beneden tot op een asfaltbaantje dat we even volgen tot aan een afslag naar een boerderij. Nabij de boerderij steken we open veld over waar de boer wat bijschnabbelt met een batterij zonnepanelen. De markante kerktoren van Lierneux komt boven piepen terwijl we een magnifiek zicht hebben op de vallei.

Lierneux (dat al bestond in 667)

Samen met GR 14 dalen we af naar Lierneux. Het GR-traject passeert niet langs het café van het dorp, evenmin langs de kerk. We houden een korte lunchpauze op een bankje in de zon en gaan dan verder tot het voormalige station. Een oude wagon herinnert aan het spoorverleden, terwijl verderop een of andere dorpsvereniging een barbecue voorbereidt.

Bij het oude station van Lierneux

Via een stijgend pad klimmen we het dorp weer uit en zien vóór ons uit een koppel wandelaars lopen.

Naar Lansival

Voor we het volgende dorpje bereiken, hebben we een schitterend zicht op de vallei van de Groumont.

Nabij de brug over het beekje in Lansival halen we het koppel bij maar terwijl wij een foto maken, sprinten zij langs een boerderij-erf het dorpje uit.

In Lansival

Even verder moeten we op de smalle veldweg plaats maken voor een tractor met beerton. Alle boeren uit de streek zijn bezig hun velden te bemesten en dat ruik je. Een beekje verderop heeft een beek de veldweg volledig onder water gezet:

Kwestie van droge voeten houden

Het koppel neemt opnieuw afstand terwijl wij op onze beurt proberen de voeten droog te houden. Gelukkig gaat het pad weer klimmen naar drogere grond.

Klimmen naar droge grond


Plots zien we op het pad dat tussen weides verloopt de trui van de man liggen. Georges kan fluiten als de beste en ik loop met de trui te zwaaien. Het koppel reageert en stopt om bijzonder tevreden de verloren trui in ontvangst te nemen. Het blijken Nijmegenaars te zijn met een vakantiewoonst in Lierneux; zij vinden deze streek al 15 jaar fantastisch en wij kunnen dat alleen maar bevestigen. Leuk converserend dalen we samen af naar de Lienne die hier al uitgegroeid is tot een snelstromende bergbeek. Bij de Pont de Chaille, een stenen brug over de Lienne, nemen we afscheid.

Pont de Chaille

We volgen een prachtig bospad stroomopwaarts en komen bij een schitterende rustplek aan het water.


Op het smalle bospad langs de rivier komen we groepjes wandelaars tegen (allemaal Vlaamssprekend). We zijn in het natuurgebied Prés de la Lienne toegekomen, vandaar de prikkeldraad die deze schitterende vogel- en plantenhabitat moet beschermen. Het is een overstromingsgebied van de rivier die schittert in het tegenlicht

Les Prés de la Lienne

Van overal stroomt het water naar de rivier, ook vanop ons wandelpad:

Water alom langs de Lienne

We zoeken ons een droge weg naar boven en landen in het mooie gehuchtje Hierlot (1335) dat een heleboel historische gebouwen kent en dat rust en eenvormigheid uitstraalt. Er zijn ook heel wat waterbronnen. We verlaten het dorp en klimmen naar de heuvelkam. Onderweg de eerste twee vlinders! Een citroenvlinder en een kleine vos!

Klimmend naar de beboste heuvelkam

Voor het eerst vandaag lopen we een heus bos in. Waar we prompt een groep scouts tegenkomen (ook Nederlandstalig) en waar we in een dal opnieuw onze weg moeten zoeken naast het water:

Wanneer we het bos uitkomen, volgen we weer een klimmend pad naar het gehuchtje Les Villettes. We pauzeren nog even om wat te eten en te drinken. Hoog boven ons probeert een groep kraanvogels thermiek te winnen.

en trekken dan onderlangs het dorpje naar de N651 die we ook weer vlug verlaten. Een mooi landbouwpad voert opnieuw de natuur in.

Zo dadelijk dalen we af naar de Lienne

Opnieuw staat het pad onder water:

Aan de overkant van de N645 klimmen we een laatste keer steil het bos in

We zijn er bijna

om enige tijd later een asfaltbaantje te bereiken dat ons tot in Bra brengt. We passeren daarbij het kasteel van Bra om uiteindelijk aan de kerk de auto terug te vinden.

Conclusie: één van de allermooiste etappes op GR 571 en dat wil wat zeggen. Nagenieten doen we in het intussen vertrouwde Café Le Relais in Manhay, aan de overkant van de E25.

Mijn Track                                 Mijn album

10 Reacties op “GR 571 Verleumont – Bra

  1. Tof ! Wij gaan met Pasen starten met de GR571 … jouw verslag doet de zin alleen maar toenemen … Leuk vooruitzicht geloof ik 😉

  2. Vorig jaar de hele GR571 afgestapt, toen nog rood/wit. Het stuk: Gouvy – Lierneux – Sedoz vonden wij ook het mooiste. Er volgen nog mooie stukken, wel goed kijken voor wijzigingen, want de gids is nu wat gedateerd.

  3. Looks like you had a lovely time Guido, despite the wet paths here and there. It must have been lovely to have seen the migrating cranes; I have only seen them once in the Ardennes.

    • Yes Denzil, it was a great stage, so sorry our appointment went wrong; next time by phone 😉 My friends were quite exhausted in the end, so it will take some time before we continue to Pont de Targnon, the more so because the distance will be longer. As for the cranes, there must be thousands these days, we only saw about 40 🙂

  4. Die 571 staat zeker weten ook al op mijn lijstje!

  5. Trotz matschiger Wege sieht das sehr sehr schön aus. Ich freue mich schon sehr auf das Wanderjahr 2019. Die Ardennen werden sicher hin und wieder zum Besuch locken 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.