GR 127 Fauquez – Bois de Nivelles

Datum: wo 20 feb 2019
Traject: Fauquez – Bois de Nivelles (N586), 19,5 km (345m ↑)
Topogids GRP 127 Tour du Brabant Wallon, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.40 – 14.05
Weer: wisselend bewolkt, opklaringen, 5°-13°C
Stilte:  3/5

Kasseiwegels in akkerland

Met dezelfde TEC-bus 47 als vorige keer ben ik vanuit Tubeke in Fauquez (halte Portique) aangekomen om mijn tocht verder te zetten. Het is opnieuw mistig en behoorlijk fris als ik het kanaal Brussel-Charleroi oversteek. Gelukkig gaat het bijna onmiddellijk steil naar boven, van 53m naar 137m, op een smalle landbouwweg. Onderweg moet ik uitwijken voor een tractor met beerkar, niet voor het laatst vandaag.

Uitkijken voor de beerkar

Op de hoogte waait de wind koud uit het westen terwijl de zon toch af en toe door de wolken priemt. Vanaf het kruispunt Le Croiseau wordt de toren van de scheepslift van Ronquières in de verte zichtbaar.

Op gladde kasseiweggetjes loop ik door een mooie landbouwstreek naar beneden en volg daarbij nauwgezet de grens tussen Henegouwen en Waals-Brabant! Eenmaal beneden verlaat ik even het spoor om verder af te dalen tot op GR 121 aan het schilderachtige Ancien Canal (zie ander verslag).

Ancien Canal en GR 121

Een mooi landbouwpad voert terug de heuvels op om op de rand van een akker naast een bosvallei te klimmen. Twee fazantenhanen en een buizerd maken zich uit de voeten. In het bos ontdek ik hele velden wilde narcissen – had ik niet verwacht hier. De torens van de Ferme du Castia, een versterkte kasteelhoeve, worden in de verte zichtbaar. De hoeve is alles wat rest van het kasteel van een verarmde Portugese edelman (17de eeuw).

Langs modernere hoeves slingert en golft mijn pad voorbij een kapel naar het dorpje Monstreux dat zijn naam ontleent aan Monasteriolum, een kleine abdij. Opvallend is vooral de reusachtige witte abdijhoeve die boven het dorpje torent.

Ferme d’Abbaye, Monstreux

GR 127 volgt nu een heel mooi beekdalletje door het bos naar boven; binnenkort zullen hier heel wat lentebloesems te zien zijn. Boven sluit de GR aan op het parcours van GR 121 (zie boven) en samen trekken we richting Nijvel. Daarbij lopen we onder de luidruchtige snelweg door en volgen de Ravel nr 141 naar de buitenwijken van Nijvel.

De GR loopt langs achtertuintjes voorbij het ziekenhuis en brengt je pal tot bij de indrukwekkende Collégiale Sainte Gertrude in het hart van de stad. School is out en honderden scholieren stappen op de aan- en afrijdende schoolbussen terwijl de stadsduiven proberen een stuk boterham mee te pikken.

Djandjan slaat al 5 eeuwen het uur

Ik loop de machtige kerk binnen en beland in een zee van stilte. Binnenin valt de eenvoud op en het binnenstromende licht. Ik dwaal door deze tempel van licht en durf nauwelijks te ademen. De crypte is helaas enkel toegankelijk voor geleide groepen maar herbergt, naar verluidt, de funderingen van 5 eerdere Karolingische kerken.

Terug buiten vind ik achter de kerk een tafeltje in één van de talrijke café’s om mijn boterhammetjes te eten. De zon is intussen volop gaan schijnen en scholieren met zakgeld laten zich een Pernod Ricard smaken op het buitenterras. Nu moet ik even rekenen: nog 6 km te gaan en er is een bus aan het eindpunt om 14.33. De volgende bus is pas om 15.53! Als ik om 13 u verder ga, moet ik die eerste makkelijk kunnen halen.

Ik vertrek dus en loop langs de Rue des Pêcheurs en de Rue des Brasseurs in het Quartier Saint-Jacques (Compostella!) naar het stadspark. Intussen is GR 121 een andere richting ingeslagen. Het hoger gelegen stadspark is zo aangelegd dat je in het verlengde steeds een zicht hebt op de kathedraal. Aan de tweede vijver ligt ook een parkbrasserie met buitenterras. Sportieve scholieren oefenen rondjes rond de vijver terwijl echte atleten verderop oefenen in het omheinde Centre Sportif. Weer enkele vijvers verder klimt GR 127 langs enkele woonwijken tot aan de hooggelegen akkers buiten de stad.

Ik kom uit bij de R24, een razend drukke viervaksbaan rond de stad waar geweldig hard gereden wordt. Die oversteken is levensgevaarlijk (!) maar het moet blijkbaar. Met ware doodsverachting loop ik eerst tot het middenstuk en moet dan lang wachten tot ik verder kan sprinten naar de overkant. Niet verantwoord! Gelukkig verdwijnt GR 127 dan achter een talud om even de R24 te volgen en dan af te draaien naar de hoger gelegen akkers. Een boer strooit kwistig droge mestkorrels die tot ver over het betonbaantje vliegen: kilo’s meststoffen zullen hier bij de volgende regenbui de helling afspoelen en in de riolering en de beken terechtkomen.

Terwijl GR 127 steeds hoger de helling opklimt (we gaan naar 160 m), sterft het geluid van de ring weg en wordt vervangen door het geluid van de snelweg E420. Op deze hoogvlakte is geen bos meer te bespeuren, enkel vruchtbaar akkerland zo ver het oog reikt. Ik volg de verharde landweg tot aan het kapelletje van het gehucht Bois de Nivelles, steek de spoorweg over en beland bij de N586 (Nivelles-Charleroi), mijn eindpunt voor vandaag. De vrees om mijn bus te missen heeft mijn wandeltempo te hoog opgedreven: ik moet nog een half uur wachten langs de drukke en winderige grote baan. Opgelet: geen beschutting! Bij slecht weer kan je beter in Nijvel naar het station lopen. Het kruispunt lijkt me ook zeer gevaarlijk voor wie van de zijwegen de baan op of over wil; de eiken aan de bushalte getuigen van vreselijke botsingen.

Kapel van Bois de Nivelles

Gelukkig komt TEC-bus 73 stipt op tijd zodat ik even later in het station van Nijvel de trein naar Brussel-Zuid op kan en zo verder naar de Kempen.

Mijn Track                                      Mijn foto-album

2 Reacties op “GR 127 Fauquez – Bois de Nivelles

  1. Heerlijk om je avonturen te volgen.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.