GR 12-West: Schoten – Antwerpen

Datum: za 23 feb 2019
Traject: Etappe Schoten – Antwerpen,  19 km
Topogids GR 12 Amsterdam-Parijs Deel Vlaanderen & Brussel, 2016
Wandeltijd: /
Weer: zonnig, tot 14°C
Stilte:  0/5

Park Spoor Noord

Bloggerwandeling Sluitstuk GR 12 België

De titel verraadt het: ik heb een afspraak vandaag met Leen en Philippe in Berchem, fervente wandelaars die eveneens op GR 5A onderweg zijn en die graag gaan stappen in Portugal, Spanje of Italië. Na de koffie op hun gezellige apartement rijden we samen naar het park van Schoten voor de etappe op Variant West naar Antwerpen. Aan het Kasteel van Schoten ontmoeten we Marina en Paul uit Eindhoven die we bv. kennen van een gezamenlijke wandeling op het Grenslandpad. Hun actieradius hebben ze de laatste tijd wat moeten aanpassen aan hun nieuwe hondje dat met zijn korte beentjes nog niet zo ver kan lopen. Vandaag gaan we zonder hondje op stap.

Start aan Kasteel van Schoten

Het weer is opnieuw fantastisch voor midden februari. Geen wolkje aan de blauwe lucht, beetje frisse omgevingstemperatuur en een deugddoende zon. We lopen het park uit en via woonstraten komen we in het park van het kasteel Bouckenborgh. Op het voorplein bij het koetshuis ontwikkelt een scoutsgroep allerlei leuke buitenactiviteiten.

Ons groepje nog voltallig

Het grondgebied Merksem levert dan weer een taaie brok woonstraten en verkeer op, ware het niet dat we er het mooie Hof van Roosendael passeren, ook een voormalig Hof van Plaisantie zoals er zovele zijn in deze streek. Intussen is Philippe, die al opvallend stil was, zo ziek dat hij wijselijk beslist om de tocht af te breken en met de tram huiswaarts te keren.

Terwijl ik onze Nederlandse vrienden troost met de belofte dat het traject straks mooier wordt, bereiken we de brug over het Albertkanaal. Aan de overkant van de spiksplinternieuwe wandel- en fietsbrug lopen we onder de Antwerpse Ring door en botsen op het Café Welkom (bij Anita) waar we ons niks aantrekken van het geraas van de auto’s en gezellig op het zonnige terras iets drinken. Joviale Antwerpse ontvangst.

Brug Albertkanaal

Na wat smalle straten met hoge pakhuizen ontvouwt zich vóór ons Park Spoor Noord, een voormalig rangeerterrein van de spoorwegen dat door de stad als groene ruimte voor de buurtbewoners werd ingericht. Fiets- en voetpaden geven uit op de kop van het gebied dat voorbehouden werd voor stedelijke ontwikkeling in de vorm van moderne hoogbouw.

De strakke bouwlijnen tegen de blauwe hemel kunnen me meer dan bekoren. Om niet te zeggen dat mijn mond openvalt van verbazing, ook als we een speelse, moderne brug over de Italiëlei oversteken. Prachtige nieuwbouw!

Antwerpen Park Spoor Noord

We komen nu aan in de wijk Het Eilandje bij de jachthaven, gedomineerd door het MAS (Museum aan de Stroom) aan de einder. De horecaterrasjes en de restaurants zitten gezellig vol. Wij lopen langs het Verbindingsdok richting MAS en beslissen onze Nederlandse gasten te belonen met het spectaculaire uitzicht vanop het dakterras (toegang gratis).

Aan de noordkant bewonderen we de tweedegrootste haven van Europa langs de Scheldestroom, aan de oost- en zuidkant strekt zich de stad uit en aan de westkant blikken we tot ver over de Schelde op Linkeroever. Terug beneden lopen we langs het oudste havendok, het Bonapartedok naar de Noorderterrassen langs de Schelde maar die zijn helaas gesloten voor restauratiewerken. Dan maar langs de kaaien naar Het Steen (1200-1225), Antwerpens oudste burcht en onderdeel van de stadsomwalling, maar ook dat staat in de steigers. We steken de straat over en dringen binnen in de deels gerenoveerde middeleeuwse straatjes rond het Vleeshuis.

Vleeshuis

Vanaf hier slingert de GR door het oudste deel en de historische highlights van Antwerpen en is dus een prima leidraad om de stad te ontdekken. Eén van de ontdekkingen – hoewel ik 2 jaar in Antwerpen gestudeerd heb – is de Sint-Pauluskerk, een laatgotische dominicanenkerk op de Veemarkt in het hart van het volkse Schipperskwartier. Binnenin is ze barok ingericht en ze herbergt alvast meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens. Ook de 18de eeuwse calvarietuin loont de moeite.

Verder op het programma: de Grote Markt, de Vlaaikesgang, de kathedraal, de Groenplaats, het Conscienceplein met de barokke Carolus Borromeuskerk (Rubens!), de Stadswaag, Paardenmarkt en Ossenmarkt, het Begijnhof, Sint-Jacobsmarkt met de Sint-Jacobskerk (Compostella) enz.

Grote Markt

Kathedraal

Op de Meir beslissen we dat het mooi geweest is en laten het Rubenshuis rechts liggen. In de plaats daarvan bezoeken we de voormalige Stadsfeestzaal op de Meir en volgen de tekens van de stads-GR naar het Centraal Station, een volgend architecturaal highlight. Via de roltrappen in de zij-ingang gaan we tot de bovenste perrons, bewonderen de glazen perronoverkapping en dalen via de trappen af naar de historische lokettenhal.

We moeten terug naar Berchem. Daarvoor lopen we door het station tot helemaal achteraan en volgen dan de spoorweg. Onderweg vallen de vele chassidische Joden met hun pijpenkrullen op in het straatbeeld; we passeren trouwens een grote synagoge en buigen tenslotte af naar de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg voor een laatste terrasje. De zon staat intussen zo laag dat de temperatuur een fikse duik neemt. Het gaat vriezen vannacht.

Carolus Borromeus

We volgen dan de Draakstraat naar de Draakplaats en lopen door de beroemde Cogels-Osielei met zijn Jugendstilvilla’s en Fin-de-sièclepaleizen. Vanaf hier hoeven we enkel nog de Antwerpse Ring over te steken om dan bij Leen lekker te mogen gaan dineren. Haar echtgenoot is veilig thuisgeraakt en is aan het uitzieken (hij stelt het intussen beter). Het was een prachtige wandeldag en voor mij persoonlijk een feestelijke voltooiing van het Belgische gedeelte van GR 12 (Amsterdam-Parijs). Met dank aan de wandelvrienden.

Mijn Track                              Mijn album

5 Reacties op “GR 12-West: Schoten – Antwerpen

  1. Nogmaals Guido,prachtige foto’s heb je gemaakt van onze wandeling..dit stukje van de GR12 is eigenlijk een goede leidraad voor een stadswandeling in Antwerpen,ik ben blij dat jullie er een mooie herinnering aan over houden…hop naar de volgende wandeling !

  2. Wat een mooie reportage en dito foto,s.
    We vonden het echt leuk om Antwerpen eens van een andere kant te zien, het uitzicht boven op de MAS vond ik echt super, mede door het goede weer konden we ver kijken..
    Paul en ik zijn er in ieder geval over uit dat we deze stad zeker nog eens aan doen.

  3. Prachtige reportage over een mooie wandeling. Ook ik heb de topogids van de GR12 liggen… Het komt er wel eens van.

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.