GR 127 Blanmont – Perwez

Datum: di 19 maart 2019
Traject: Gare de Blanmont – Perwez, 24 km
Topogids GRP 127 Tour du Brabant Wallon, 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.15 – 15.15
Weer: zonnig tot bewolkt, 11°C
Stilte:  4/5

Afsluitende Etappe

Horizons

Met een overstap in Leuven en Ottignies sta ik om 10.14 in Blanmont aan het station, klaar voor mijn laatste etappe op GR 127 Tour du Brabant wallon. De lucht is blauw, de zon schijnt volop als ik de spoorweg een tijdje volg tot aan de Orne en het hotel Moulin Al Poudre. Best een mooie omgeving.

Moulin Al Poudre a/d Orne

Hogerop loop ik opnieuw het bos in om uit te komen bij de Rue de Nil. De jas mag de rugzak in. Ik volg nu een mooi oeverpad langs de snelstromende Orne.

Het eerste speenkruid geeft kleur aan de omgeving en overal tokkelen spechten in het bos. Op de camping trekt een middeleeuwse toren de aandacht: de Tour d’Alvaux ofte Tour des Sarrasins: de eerste verdieping van deze versterkte 13de eeuwse woning diende om voorraden te stockeren, de tweede was het dagverblijf en de derde het nachtverblijf.

GR 127 klimt nu uit de Ornevallei naar de hoger gelegen velden en maakt een haakse bocht naar een oude steengroeve. Via een B&B (Les Trois Fontaines) gaat het naar de N4 (Nil Pierreux) en via een woonwijk naar wijds akkerland. Japanse kerselaars en treurwilgen kleuren de tuintjes. Een lange veldweg voert naar de moulin du Tiège …

… maar buigt vóór de molen af op een oud tramspoortje. Aan de linkerkant, langs een haag, voert een weggetje naar het Geografisch Middelpunt van België.

Ik volg het trambaantje tussen de bomen naar het centrum van Nil-Saint-Vincent. Buiten en boven het dorp kom ik opnieuw uit in eindeloos, glooiend akkerland.

Kilometers verder kom ik uit op de toegangsweg naar Walhain. Op het fietspad probeer ik niet op de honderden vuurwantsen te trappen die om één of andere reden ook gebruik maken van dit fietspad. Nog vóór het centrum gaat het rechtsaf naar twee oude vierkantshoeves: de ferme de la Basse-Cour (foto) en de ferme Marette er tegenover. Deze laatste was het hoofdkwartier van maarschalk Grouchy die te laat op de afspraak kwam in de Slag bij Waterloo en zo zijn deel had in de nederlaag van Napoleon(!)

Ferme de la Basse-Cour

Het kasseiweggetje geeft nu uit op een mooi aangelegd park bij het feodaal kasteel van Walhain. Wie hoopte hier zijn boterhammen te kunnen eten, komt bedrogen uit: geen bankje in zicht en het domein is afgesloten.

GR 127 draait dan terug naar het centrum van Walhain maar buigt opnieuw af naar het sportcomplex waar ik aan een kruispunt met kapelletje een bank in de zon vind, die ideaal lijkt voor de picknick. Intussen zijn meer en meer wolken aan de hemel verschenen en in de schaduw van zo’n wolk koelt het toch vlug af zonder rugzak.

Het duurt dan ook niet lang voor ik aan een  kilometerslange tocht begin over eindeloze betonwegels tussen akkerland. Zelden zoveel hemel gezien. Aan de horizon, achter de lege akkers, priemen spitse kerktorens boven het open landschap. Leeuweriken onderbreken de eentonigheid en hier en daar een enkele boom aan een kruispunt.

Ik neem elke gelegenheid te baat om een foto te nemen. Intussen dagen dreigende wolken aan de horizon.

Aan het eind van weer zo’n ellenlange betonweg steek ik de N29 voorzichtig over om verderop linksaf te slaan naar de oprit van de E411. De tocht was tot nu toe bijzonder stil maar nu neemt het verkeerslawaai het over. Een dreef voert langs een bosje met wilde narcissen naar een afgelegen vierkantshoeve.

Hier kiest GR 127 een dalend pad naar een onderdoorgang van de snelweg. Aan de overkant staat domweg midden in een leeg landschap een splinternieuwe brug:

Verderop verlaat ik eindelijk het beton en volg een veldweg naar een bosrand. Aan de einder is het industriegebied van Perwijs al zichtbaar. Een smalle boswegel volgt de rand van het bos naar een beekje (de Thorembais) waar een eenzame jogger me tegemoet komt. Voorbij de beek klimt het pad uit het bosje en verandert in een graspad, opnieuw in weids akkerland.

De kerktoren van Perwez komt nu snel dichterbij.

GR 127 voert over smalle ‘sentiers’ langs een beekje (La Gadave) achter de tuintjes door en omheen het centrum van Perwez. Ik had vandaag zoveel beton onder de voetzolen dat ik met plezier deze omweg rond het dorp helemaal volg, weidepad incluis. Aan de overkant neem ik dan voorgoed afscheid van GR 127 en kies de kortste weg naar het centrum.

Perwez Place

Van mijn plan om feestvierend een afsluitend biertje te drinken op de Tour du Brabant wallon komt niks in huis want ik kan binnen 10 minuten bus 148 naar Landen nemen en de volgende is een uur later. Bovendien is het intussen zwaarbewolkt en koud. De bus doet er bijna een uur over om me via kleine Brabantse dorpjes waar ik eerder te voet passeerde naar het station van Landen te brengen. Onderweg worden de 5 minuten vertraging netjes ingehaald en zo haal ik mijn trein van 16.30 naar Antwerpen. Dat vieren halen we thuis wel in 🙂


Mijn Track                            Mijn album                                     Alle etappes

Advertenties

2 Reacties op “GR 127 Blanmont – Perwez

  1. proficiat !
    ik begin maandag aan GR127.ik heb hier en daar al wat stukjes gedaan die samenvielen met andere GR’s en aan je verslagen te zien staat er mij heel wat moois te wachten.

    groetjes,

    Frank

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.