GR 571 Bra – Pont de Targnon

Datum: do 21 maart 2019
Etappe 8  Bra – Pont de Targnon, 22,5 km;  623m ↑ &  817m ↓(Basecamp)
Topogids GR 571 Vallées des Légendes: Amblève, Salm et Lienne (2006)
Wandeltijd: 10.15 – 16.15
Weer: zonnig, 5°-14°C
Stilte: 5/5

Boven de Lienne

Eén keer per maand naar de Ardennen, dat is het streefdoel. Dankzij Georges lukt dat ook. Wij zijn daarnet auto 1 gaan afzetten bij de Pont de Targnon aan de Amblève en staan nu vertrekkensklaar aan de kerk van Bra. Naar verluidt zou de romaanse toren nog bescherming geboden hebben tegen de Vikingers!

Terwijl we boven het dorp uitklimmen, horen we het lawaai van een opstijgende helikopter. In Bra is inderdaad een medische post om sneller hulp te kunnen bieden in deze afgelegen streek. Wij naderen intussen de mooie kapel van Sint-Donatus (19de eeuw) aan een kruispunt van wegen.

Voorbij de kapel klimmen we nog een tijdje het bos in om dan langzaam af te dalen in het mooie dal van de Chavanne. De beek is uit haar oevers getreden en het water komt door het bos gestroomd. Gelukkig ligt er een betonnen balk over het water zodat we droogvoets de overkant bereiken.

La Chavanne

We volgen nu een panoramisch pad en kijken uit naar beverburchten in de beekvallei onder ons. Er volgt dan een klimmetje naar het gehucht Sur le Thier waar onmiddellijk de enorme kruleik opvalt: volgens een bordje is deze geklasseerde eik meer dan 600 jaar oud en heeft een omtrek van 6m. Aan zijn voet moeten we schijnbaar over een privé-erf verder lopen. Wat een prachtig uitzicht op de vallei hebben de bewoners hier. Wij dalen af naar de kerktoren van Trou de Bra en steken voor het eerst vandaag de Lienne over, hier al een flinke rivier.

Trou de Bra

Over de Lienne

GR 571 volgt echter niet het dal van de Lienne maar klimt een zijdal in. We verlaten de asfaltweg hogerop en slaan linksaf naar een beekdal om dan een lange en steile klim door het woud in te zetten. Op het hoogste punt, zo’n 425 m, kiezen we een boomstam om onze middagpicknick te houden. Daarbij mag ook nog wat overbodige kledij de rugzak in want het is intussen lekker warm. Er volgt nu een lange afdaling naar de Lienne op zo’n 250 m hoogte. Aan de afrastering beneden te zien, zijn de rivieroevers links beneden verboden natuurterrein (wellicht ook bevers).

Onze hoop is gericht op een café dat we beneden aan de brug (kruispunt) menen te ontwaren. Tevergeefs. Het café-restaurant in het gehucht Neufmoulin is gesloten 😦 We volgen dan maar het pad naar Neucy en Chauveheid. Onderweg genieten we van de voorjaarsbloeiers (speenkruid en bosanemonen) en van de acrobatieën van een koppel rode wouwen, duidelijk zot van verliefdheid. Het is met naar die vogels te kijken dat we veel, veel hoger als kleine stippen enkele buizerds ontwaren.

Een smal pad in een beekravijntje brengt ons steil naar het gehucht Les Forges. Opvallend zijn de typische natuurstenen werkmanshuisjes.

Les Forges

De naam van het gehucht herinnert aan de ijzerwinning van weleer (15de – 18de eeuw). Zo ook de naam van het café-restaurant aan de watermolen (La Vieille Forge). Tot onze nog grotere teleurstelling opnieuw gesloten 😦 Het terras boven het ruisende water van de Lienne is namelijk idyllisch en verdient zonder meer een bezoek (ook speeltuin en tuin met zitbanken).

La Vieille Forge a/d Lienne

Chevron

Tussen de werkmanshuisjes – we moeten even zoeken – leidt eerst een trap, dan een oerend steil pad ons door het bos de valleihelling op. Het is puffen geblazen, ook als we een asfaltbaantje bereiken dat even steil verder klimt naar het centrum van het dorp Chevron. We zetten ons op de trappen van de kerk om bij te komen en wat te eten.

Gelukkig kunnen we voorbij het dorp (geen bevoorrading) wat bekomen op de horizontale paden die nu volgen. Het uitzicht is grandioos te noemen.

Zo grandioos dat we een linkse afslag missen en verderop dwars door het veld moeten oversteken om bij een hoogspanningsmast terug op het juiste spoor te komen. Vanop deze hoogte kunnen we het dal van de Amblève al zien waar we naartoe moeten. Eerst volgt nog een afdaling langs een oude steengroeve (hier werd mangaan gewonnen van 1857 tot 1934) en enkele natuurstenen huizen. We passeren ook een dood vosje. Vermoedelijk te dicht bij de kippenhokken van de boer gekomen.

Afdaling naar Moulin de Rahier

Beneden aan de voormalige Moulin de Rahier steken we de baan en de Lienne opnieuw over en beklimmen de tegenover liggende helling. Opnieuw moeten we van 225 naar 400 meter hoogte. Daarbij passeren we het gehucht Meuville waar we net voorbij de laatste huizen op een bankje de vergezichten in ons opnemen.

Nog een hap en een slok en dan klimmen we verder op de flanken van de Rouge Thier. Rouge omwille van de kleur van de rotsbodem (mangaan?). Hier groeit heel veel brem, dus in het juiste seizoen moet dit een geel festijn zijn. Onderweg naar de top vinden we poëtische teksten die in leistenen platen gegraveerd zijn.

Op de top met fantastisch uitzicht over het Amblèvedal en Stoumont herinnert zo’n bord aan het tragische lot van maar liefst 44 vrouwen die hier in het begin van de 17de eeuw aan de heksenjacht ten prooi vielen. Niet voor niks heet deze GR Vallées des Légendes: volgens de overlevering zouden heksen en tovenaars in sabbatnachten hun vleselijke festijnen hier gevierd hebben, onder invloed van allerlei liefdesbrouwsels – herinner u Vielsalm.

Stoumont

Wij dalen intussen af, met de zon in de nek, naar het gehucht Xhierfomont. Onderweg genieten we nog steeds van het prachtige uitzicht en de kleurrijke maretak in de bomen.

Maretak brengt kleur

Steeds steiler en smaller gaat het naar beneden tot op een asfaltweg, nadien over een smal bospad hoog boven de Amblève. Even later staan we bij de Pont de Targnon en overschouwen de rivier die momenteel bijzonder veel water voert.

Als we later in Bra bij auto 2 aankomen, zijn onze spieren helemaal opgesteven en we laten ons kreunend uit de auto vallen. Tot het ons intussen vertrouwde café Le Relais in Manhay is het niet ver. Nagenietend van een fantastische Ardennentocht, opnieuw helemaal in het teken van het water, proeven we het eerste blond schuimend bier van de dag. 🙂 Wat een topper!!!

Ik kan de oude topogids nu opbergen en de nieuwe klaarleggen voor het vernieuwde traject tot Comblain-au-Pont – de vroegere verbinding naar Sedoz en GR 15 staat ook nog op het programma.

Mijn Track                    Mijn album

4 Reacties op “GR 571 Bra – Pont de Targnon

  1. Pingback: Terugblik 2019 en Vooruitblik 2020 | guidowke's wandelblog

  2. Wauw, dat was echt wel een mooie wandeltocht…als ik je foto’s bekijk krijg ik zin in mooi weer en een portie Ardennen ! 🙂

  3. Guido, mooi wandelverslag met prachtige foto’s Uit ervaring weet ik dat dit één van de mooiste GR’s is in de Ardennen Ben benieuwd naar je verslag van de volgende etappe aangezien er nogal wat teajectwijzigingen zijn gr Ruud

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.