GR 5A N Brugge – Houtave

Datum: do 28 maart 2019
Traject: Etappe 9 Brugge – Houtave: 26,3 km
Topogids GR 5A Wandelronde van Vlaanderen 2018
Gelopen etappes
Wandeltijd: 9.45 – 15.40
Weer: wisselend bewolkt, 13°C
Stilte:  3/5

Blankenbergse Vaart, Meetkerke (torens van Brugge a/d horizon)

Van half november is het geleden dat ik nog op GR 5A-N onderweg was, maar nu de dagen weer lengen, vond ik het juiste ogenblik gekomen. Dat ik van bij ons 3 uur onderweg ben om in Brugge te geraken, moest ik erbij nemen. Vertrekken kan ik onmiddellijk vanuit het station.

In Tillegembos

De eerste kilometers gaan over een fietspad langs een aantal schoolgebouwen en door rustige woonwijken naar Sint-Michiels (deelgemeente van Brugge). Het duurt dan ook een hele poos eer je in domein Tillegembos aanbelandt. En jawel, het betreft een heus bos en dat is sinds het Stropersbos lang geleden. Het wordt nog beter: eens de Torhoutsesteenweg over, kom je even in pure natuur (enkele opvallende witte hoevetjes) en een heus kasteelbos terecht nabij kasteel Tudor en herberg Mary Tudor.

Kasteel Tudor

Dat je intussen dicht bij de E40 aangekomen bent, hoor je natuurlijk maar het doet niks af aan de pracht van de imposante Corsicaanse dennen en de prachtige beukenbomen in domein Beisbroek waar we naadloos in overgegaan zijn. De sculpturen van Jef Claerhout, ons sterrenstelsel voorstellende, begeleiden je tot aan kasteel Beisbroek, nu een natuurcentrum en volkssterrenwacht.

Kasteel Beisbroek

We komen nu op het grondgebied Varsenare waar GR 5A doorheen de groene villawijken slingert tot ik de laatste dennenbomen achter me laat. De zon heeft het een beetje moeilijk vandaag: soms gaat de jas open, dan weer dicht tot aan de kraag want op de open poldervlakte heeft de wind vrij spel.

Oostendse Vaart aan de horizon

Een veel te lang betonlint (gelukkig erg rustig) leidt naar de spoorweg Oostende-Brugge en even verder de Oostendse Vaart. Eindelijk terug wat begroeiing. Ik heb een déjà-vu gevoel met de Damse Vaart (twee tochten geleden) en volg het jaagpad langs het kanaal tot aan de Nieuwegebrug.

Nieuwegebrug

Intussen ben ik drie uur onderweg en aan een pauze toe maar kijk, het café aan de overkant is verdomme toch wel weer gesloten! Bij nader toekijken blijkt achter het café een paardenmanège verscholen te liggen mèt gelagzaal, manège The Golden Quarter. Ik word er vriendelijk ontvangen, mag er probleemloos mijn boterhammetjes opeten bij een lekkere Ename Pater en word er allerhartigst onderhouden door de uitbaatster. Top!

Na de picknick loop ik de polder in, weg van het kanaal en beland in natuurgebied De Meetkerkse Moeren, eeuwen geleden een veenmoeras waar turf gewonnen werd. Aanvankelijk ontmoet ik 2 GR-stappers richting Brugge die er een stevig tempo op nahouden en vermoedelijk een grote afstand overbruggen want tijd voor een praatje is er nauwelijks.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Eerlijk gezegd, ik had er me meer van voorgesteld van die Meetkerkse Moeren. De groenblauwe kleur van het stoffige pad wijst volgens een lokale dame met hond op de aanwezigheid van klei. Mij valt vooral op dat er zo weinig watervogels te zien zijn in dit gebied vol kanaaltjes met rietkraag.

Voorbij een windmolen leidt een onverhard kerkpaadje langs de smalle Blankenbergse Vaart (een uitwateringskanaal) naar het mooie polderdorpje Meetkerke. Nogal wat konijntjes lijken hier opperbest te gedijen. Café Het Mortierken is op woensdag en donderdag gesloten zodat ik er niet toe kom te genieten van de authentieke dorpskern.

Vanaf hier volgt een kilometerslang betonlint door de lege polderakkers. Nauwelijks een boom of struik te zien, enkel heel veel horizon. In vele kanaaltjes getuigt een dikke zwarte drab van de industriële landbouw die hier bedreven wordt. Hierdoor fietsen is wellicht zalig maar als wandelaar beleef ik er weinig plezier aan.

Bij een rietkraagje spot ik wel een reetje, het enige beestje dat ik te zien krijg want ook hier zijn geen veld- of watervogels te bekennen (op twee eenzame kieviten na). Wat een verschil met soortgelijke plekken in Nederland! Ik ben er niet rouwig om dat ik eindelijk aan een T-splitsing kom. GR 5A gaat rechtsaf naar de N9, maar ik loop linksaf naar het dorpje Houtave toe.

Ook de kern van dit polderdorp is mooi bewaard gebleven en dicht bij de kerk wacht Herberg De 3 Koningen. Als je binnenkomt, wacht een laag plafond en een verbluffend interieur uit de jaren ‘stillekes’; de geschiedenis van de herberg gaat dan ook terug tot de 18de eeuw! Helaas staat er een nurkse waard achter de toonbank. Wanneer ik de groeten overmaak van de lieve manègebezitster, reageert hij niet; ik word zelf niet begroet en moet lang wachten voor ik kan bestellen; ik moet zelf vragen om mijn wisselgeld terug te krijgen. Ik kan mijn trappist dan ook niet snel genoeg uitdrinken en blijf geen seconde langer dan nodig. Een paar honderd meter verder sta ik op de razend drukke N9 die ik naar rechts volg tot aan de bushalte waar GR 5A de baan oversteekt – back on track. Geen pretje om hier lang op een schaarse bus te wachten.

Lijn 35 (Brugge-Oostende) komt stipt aangereden (15.54) en brengt me na flink wat omzwervingen naar het station van Oostende. Daar heb ik 35 minuten later een trein naar Berchem, enz.

Uiteindelijk ben ik na bijna 4 uur reizen terug thuis. Het was een schitterende wandeldag met ups en downs. Het waardevolle bos tussen Brugge en Jabbeke was voor mij een aangename verrassing. Terug op het startpunt geraken, wordt logistiek een moeilijke klus. Ik ben in alle geval opnieuw gelanceerd op GR 5A.

Mijn Track                            Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 5A N Brugge – Houtave

  1. Om in Houtave te geraken: kusttram tot Wenduine ‘Konijnenpad’, en 200 m verder op de N317 (Driftweg) belbushalte Nieuwmunster ‘Lekkerbek’. Het gelijknamige restaurant is afgebroken maar die halte bestaat nog. Met de belbus komt men zonder problemen in Houtave. Wij deden dit in september ’18.
    Herberg Drie Koningen is inderdaad een unicum: dit oer-oeroude café met z’n oeroud behangpapier, dito alaam en rommel heeft wel iets… Als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt hangen aan ’t plafond ca. 200 verschillende (gelukkig lege) pispotten. Ongelooflijk…

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.