GR 561 Variante Stamprooier-Broek

Datum: do 18 april 2019
Topo-gids GR 561 Kempen-Maaspad, 2002
Tocht: 20 km Voorste Luysmolen – Pollismolen
Weer: zonnig, 17°C
Wandeltijd: 11.00 – 16.00
Stilte: 4/5 (in Kempenbroek 5/5)

Langs de Abeek

Kiezen tussen bloesemwandeling in Haspengouw of natuurwandeling in Kempen-Broek. Mijn wandelmaatjes kozen voor het laatste. Wij dus auto 1 geparkeerd aan de Pollismolen in Opitter en met auto 2 naar de Voorste Luysmolen, Luysenweg in Bocholt. Deze wandelpoort van het Grenspark Kempen-Broek (www.kempenbroek.eu) blijkt geopend omdat ze ontbijt-arrangementen aanbieden; we kunnen dus starten met een koffie. De molen ligt heel mooi aan de Abeek met zijn lage oevers. Ik passeerde hier op de hoofdroute van GR 561 maar nu zijn we gekomen voor de variant die de prachtige Abeek kilometerslang zal volgen. Het is schitterend lenteweer en we kijken onze ogen uit naar de openbloeiende natuur langs het water.

Voorste Luysmolen

Ganzen, zwanen op hun nest en zelfs twee scholeksters, talrijke beversporen, galloway-runderen met kalfje, konikspaarden met veulen in het bos, kloppende en lachende spechten, het gejodel van een heuse wielewaal, gele kwikstaart, tjiftjaf en een hele bende zingende zangvogels…, een meanderende beek, een heus bosmoeras met stilstaand water: kortom het Stamprooierbroek op zijn paasbest. Tel daarbij de talloze vlinders, citroentjes duidelijk in de meerderheid maar ook oranjetipjes, blauwtjes, bonte zandoogjes en vooral … de afwezigheid van door mensen veroorzaakt lawaai!

We lopen op droge paden – het heeft immers al veel te lang niet meer geregend – langs de Nederlandse grens (grenspaal), ja zelfs op stoffige zandpaden waar de Abeek is rechtgetrokken (ik durf pleiten voor het opnieuw laten meanderen van de beek) en verlaten dit schitterende gebied voorbij het Hopper jeugdverblijf Woutershof (Kinrooi).

Wat nu volgt, is een taai fietslint door akkerland en eender groene weides (geen bloemetje tussen het gras). We moeten onder een intussen brandende zon even langs de drukke N73 om dan een kaarsrecht, eindeloos grindpad te volgen richting Tongerlo. Als de kerktoren in zicht komt, verlaten we dit wat troosteloze traject en trekken opnieuw het decor in om nabij een vervallen hoeve de Itterbeek over te steken en uit te komen in een woonwijk aan de Solterweg, bij de vroegere St Cornelius Melkerij 1910.

We volgen deze asfaltweg tot aan de fiets- en voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart. Aan de overkant volgen we de oever tot bijna aan de volgende autobrug (horeca aan de overkant) maar kiezen dan de aarden weg linksaf langs de Itterbeek. Het oeverpad brengt ons langs enkele visvijvers tot in het centrum van Opitter.

Opitter aan de Itterbeek

Langs de beek pronken de ranken van het groot hoefblad. Vlak bij de kerk steken we de baan over naar het recreatiepark van Opitter met fietscafé; helaas is er geen plaats meer op het buitenterras zodat we door het mooie park (met enkele opvallende rode beuken) verder lopen. Even later bereiken we de samensmelting met het hoofdtraject van GR 561 en de afslag naar de Pollismolen verderop. Tijd voor een verfrissing op het terras van deze edelbrasserie, annex bezoekersonthaal GrensPark Kempen-Broek.

Pollismolen, Opitter

Als we terug bij de Voorste Luysmolen arriveren, blijkt de zaak nog open te zijn en we laten ons het plezier van een volgende verfrissing op het buitenterras niet nemen.

Vanaf dit punt vertrekken 4 eigen wandelingen doorheen het natuurgebied die weliswaar korter maar interessanter zullen zijn dan het lange traject dat wij afgelegd hebben. De wandelkaart is ter plekke te koop. Aan de overkant van de grens passeerden wij reeds langs de Weerter Heide, de Ijzeren Man en de Krang op LAW Het Pelgrimspad en volgden toen al het wandelsymbool van de Lange Afstandswandeling Kempen-Broek: een kleurrijke libel. Toen al had ik zin om deze streek nader te verkennen. Deze LAW is 104 km lang en verbindt de mooiste plekjes van het GrensPark. Kaarten te koop op http://www.kempenbroek.eu en bij Toerisme Limburg. Toekomstmuziek.

Aandacht: 2 dagen na deze tocht tel ik zowat 60 insectensteken op vooral benen en armen; tijdens de tocht heb ik de beestjes niet gezien of gehoord; ik droeg bovendien wandelschoenen en een weliswaar dunne lange broek. Insectenwerend middel dus zeker aanbevolen.

Mijn Track                             Mijn Foto-album

2 Reacties op “GR 561 Variante Stamprooier-Broek

  1. Encore un récit d’une belle région que je ne connais pas … merci pour cette découverte ! J’espère que tes piqures d’insectes sont guéries

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.