GR 579 Waver – Tervuren

Datum: di 23 april 2019
Traject: Waver – Tervuren = 21 km
Topogids GR 12 Bruxelles – Wallonie, 2009
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.10 – 15.10
Weer: zonnig met wolkensluiers, tot 24°C
Stilte:  4/5

De bekende Schonenboomkapel van Duisburg

Uit mijn missing-links-schuif, deze tocht op GR 579. Sinds ik van Brussel naar Luik gestapt ben in 2015, is het parcours gedeeltelijk veranderd. In plaats van via Pécrot gaat het hoofdparcours nu langs Wavre; vroeger was er enkel een aanlooproute vanuit Waver. Tijd dus om het vernieuwde stukje uit te proberen. Waver was al mijn vertrekpunt voor GR 126 en GRP 127; nu wil ik van hier tot Tervuren lopen en daar de bus terug naar Leuven nemen.

KW-Linie boven Waver

Vanaf het station volgt er meteen een steile klim uit de Dijlevallei naar een hoger gelegen woonwijk. Na de laatste huizen volgt de GR een bosrand langs een mooi golvende grasvlakte die momenteel door bulldozers voorbereid wordt op nieuwe verkavelingen. In het bos pronken blauwe boshyacinten en een bunker van de historische KW-verdedigingslinie.

Na een vrij steile afdaling door het bos volgt een klimmetje tot aan de splitsing van GR 127. Uiteraard ben ik benieuwd naar het vervolg dat helemaal nieuw is voor mij.

Niet voor het laatst loop ik over een pittoresk, slingerend kasseiweggetje door een heuvelend landschap. Eens de grote baan over zie ik het Château de la Bawette rechts van me liggen en vóór me ligt het gelijknamige golfterrein uitgestrekt.

Château de la Bawette

Het wandelpad loopt over het kortgemaaide gras langs een volgende bunker naar de bosrand en volgt de contouren van het aantrekkelijke golfterrein terug naar boven. Boven dient een rondpunt overgestoken dat toegang geeft tot het hypermoderne industrieterrein van Waver. Aan de horizon staan een aantal opvallend hoge zendmasten die nog een groot deel van de dag te zien zullen zijn. Op het einde van het industrieterrein daalt een uitermate charmant aarden paadje langs een veld en een bos naar beneden. Eens beneden valt alle menselijk lawaai weg en loop ik in een wondermooie vallei tussen akkers en ingezaaide graanvelden.

Overgang tussen Waals- en Vlaams-Brabant

Geen huis te bespeuren, geen mensenziel te zien, tenzij na een kilometer of twee een in rood T-shirt gekleed koppel met ieder een grote plastic zak. Tijd voor een praatje hebben ze niet zodat ik voor mezelf het mysterie probeer op te lossen: dit moeten “ploggers” zijn, in principe afval rapende joggers maar deze doen het al snelwandelend. Het moet gezegd: ze doen hun werk voortreffelijk want ik ben nergens zwerfvuil tegengekomen, althans niet in deze mooie vallei. Onderaan de vallei staat een reusachtige vierkantshoeve, de Ferme de Bilande, op de scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, in dit geval de rivier de Laan of Lasne. Tijd voor een eerste picknick in deze laan met bijzondere naam: de Schaatbroekstraat(!)

Picknick op de brug over de Laan

Diezelfde straat slingert aan de overkant van de verkeersweg Tombeek-Terlanen de steile helling van de Laanvallei op. Deze holle weg is zo smal dat ik met moeite en niet zonder gevaar een naderende tractor kan laten passeren.

Ontsnapt

Boven opent zich een panorama op eindeloze akkers terwijl ik nog honderden meters van het kikkerconcert uit één van de villavijvers kan genieten.

Panorama boven

De tractor van daarnet heeft zijn sproeiarmen uitgespreid en omdat ik gespaard wil blijven, zet ik er flink de pas in. Links op een ander veld wordt mest gesproeid en onmiddellijk geploegd, zoals het hoort. Van die kant geen gevaar.

Aan de andere kant van de kam, de Nijvelse baan, strekken de akkers zich even ver uit. De wind maakt dat ik mijn jack goed kan verdragen ondanks de intussen overvloedige zonneschijn. Later volg ik een aantrekkelijk pad langs een meidoornhaag.

Waar het pad begint te dalen, verandert het in misschien wel de mooiste holle weg die ik ooit betreden heb. De muren ervan zijn indrukwekkend hoog en de boomwortels hebben het bepaald moeilijk voldoende steun te vinden in de zandflanken. Vooral de hoogste bomen zijn helemaal onderspoeld. De holle weg daalt helemaal tot in het centrum van Huldenberg waar GR 579 aansluiting vindt bij GR 512 én Streek-GR Dijleland.

Huldenberg

Mijn favoriete café Casino is open. Ik weet dat je er bij een trappist je boterhammetjes mag eten. Het is een volks café met vaste tooghangers en rustig cliënteel en nog een echte cafébaas van de oude stempel. Ik geraak al etend in gesprek met mijn sympathieke tafelgenoot die me een tragisch verhaal vertelt dat ik helaas maar half versta – een grote groep Franstalige wandelaars is serieus in de wind of de wijn en behoorlijk luidruchtig. Ik trakteer hem op zijn lievelingsduvel en betaal voor drie straffe biertjes €8,10! Hij suggereert dat ik ook in Huldenberg de bus naar Leuven kan nemen – goeie suggestie voor wie de wandeling wil inkorten, maar ik ben vastberaden om door te stappen.

Ik loop langs de IJsebeek naar één van de watermolens die Huldenberg kent en beklim opnieuw een holle weg naar het akkerland boven. Op een kruispunt van holle wegen moet ik kiezen: GR 512 gaat linksaf, de streek-GR Dijleland rechtdoor en GR 579? Mijn recent gedownloade track zegt: rechtdoor. Ik volg dus geel-rood tot aan de mooie Schonenboomkapel van Duisburg en verder langs het dorp tot aan de rand van het Zoniënwoud.

Rand van het Zoniënwoud

Een man met hondje vertelt me trots hoe ook hij vroeger grote afstanden pleegde te lopen maar dat hij dat nu met zijn 85 jaar niet meer zo goed kan…; wat ik antwoord, verstaat hij niet meer, is ook niet belangrijk, als hij zijn verhaal maar kan doen – vind ik prima zo. Ik loop door een lange rechte dreef het beukenwoud in tot aan de afslag van GR 512 – die loopt hier blijkbaar samen met een GR 579-variant langs IJzer naar Huldenberg (ook een heel mooi parcours!).

50 meter lager verlaat ik het traject en volg de streek-GR tot in Tervuren, zowat 2 kilometer verderop. Ik besluit eerst naar het blad met vertrektijden te kijken i.p.v. een terras op te zoeken: fout natuurlijk, want bus 317 passeert 10 minuten later. Ik zou in Leuven rechtover het station nog tijd hebben voor een biertje, dus compassie hoeft u niet te hebben 😉 Binnenkort land ik trouwens opnieuw in Tervuren, waarvan u uiteraard als eerste het verslag kan lezen 🙂

Marktplein van Tervuren

Mijn Track                    Mijn Album

Advertenties

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.