GRoene Gordel: Groenendaal – Tervuren

Datum: di 30 april 2019
Etappe 2: Station Groenendaal – Tervuren kerk, 15 km
Topogids Groene Gordel, maart 2013
Gelopen etappes
Wandeltijd: 10.25 – 13.55
Weer: zwaar tot wisselend bewolkt, 12-15°C
Stilte: 3/5

Koninklijke Schenking Tervuren

Als dit de betere dag van de week zou worden, dan moest ik daar toch gauw van profiteren. Het zonnetje schijnt zwakjes als ik aan de onderkomen treinhalte Groenendaal uit mijn derde trein van de dag stap. Tegenover het gesloten stationsgebouw stap je meteen het Zoniënwoud in, van een aangename verrassing gesproken.

Ik word onmiddellijk begroet door de bloemetjes van de daslook en de typische beukenbomen van dit woud. De start is best avontuurlijk, dalend langs de Koningsvijvers, dan steil klimmend. Net als ik me loop voor te stellen deze wandeling eventueel met een groep over te doen, kom ik bij een open riool midden in het bos: foei Hoeilaart! De stank is nauwelijks te harden zodat ik blij ben het bos te verlaten bij enkele paardenmanèges.

Open riool in het bos in Hoeilaart

Hier op de grens van Overijse en Hoeilaart word je eerst in het Frans begroet, soms tweetalig, soms in het Spaans (!). Ik volg de lange Koedalstraat die eigenlijk nog best te pruimen valt tot ik in de villawijken kom van Hoeilaart. Na een poos stel ik vast dat ik me begin te vervelen. Ik heb het nu wel gehad met die protserige villawijken. Een bordje in een tuin dat aanmaant tot stilte, is het toppunt: de tuin grenst aan de E411!!!

Jezus-Eik en de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de E411

Aan de overkant van de brug, pal aan de snelweg, ligt Jezus-Eik met zijn barokke Onze-Lieve-Vrouwekerk. Die Jezuseik waarop het altaar gebouwd is in 1680 wil ik wel eens van dichtbij bekijken. Ook zo ademt deze bedevaartskerk een bijzondere sfeer met zijn naïeve schilderijtjes en bedankingen voor wonderbaarlijke genezingen.

Ik stap vervolgens bij de kerk een grote zaak binnen voor een verfrissing; het blijkt een janmijnkloten-brasserie met zaalwachter en minstens zoveel kelners als klanten. Hier wordt in het Frans gedineerd. De kelner had duidelijk een fooi verwacht toen ik mijn trappist met gepast geld betaalde. Een ietsje verder op het GR-traject was Cafetaria De Bosuil wellicht een betere keuze geweest. Verrassend is wel dat je ook hier bijna onmiddellijk in het woud staat!

Het vervolg doet me alweer geeuwen: lange rechte en brede dreven op halfverharde ondergrond leiden me op deels bekende paden (GR 579, GR 512) door het Zoniënwoud. Enkel de ‘Koninklijke Wandeling’ door het Arboretum van Tervuren, een cadeau van Leopold II, zorgt voor enig esthetisch genoegen. Ik hou er mijn picknick op een bankje in de zon.

Nadien opnieuw rechte dreven tot aan de wandelboom waar ik net als vorige week afsla naar Tervuren (Streek-GR Dijleland) en de geel-rode bewegwijzering volg tot aan de Markt van Tervuren. Onderweg geniet ik van de witte bloempjes van de look-zonder-look, toch de uitbundigste voorjaarsbloeier vandaag. Bus 317 is net weg, maar geen nood, er zijn er twee per uur en er is een zonnig terrasje vlakbij.

Slotsom: na een veelbelovende start heeft dit traject me toch niet echt kunnen overtuigen. Dan had ik nog geluk dat de vliegtuigen van Brussels-Zaventem vandaag een andere vliegroute hadden waardoor het nog redelijk stil was in het Zoniënwoud. Maar misschien was onbewust mijn verwachtingspatroon wat te hoog ingesteld na die Ardennentocht van nog maar enkele dagen geleden … Ik kijk niettemin uit naar het vervolg van deze Streek-GR.

Mijn Track                     Mijn Fotoalbum

2 Reacties op “GRoene Gordel: Groenendaal – Tervuren

  1. We hebben deze GR drie jaar geleden onderzocht. Je zult zien dat er prachtige stukken zullen zijn … Denk eraan je tijdens je volgende wandeling te stoppen bij de “In den Congo” in Vossem 😉

Geef een reactie - Freue mich auf Kommentar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.